PENAL. Învățământul din Caraș-Severin, pătat de profesorii fără scrupule!

Numeroasele dosare penale deschise pe numele unor profesori cu pretenții din Caraș-Severin scot la iveală un sistem de învățământ viciat în județ. Bacalaureatul, evaluarea națională, diplomele universitare sau ale școlilor postliceale, toate au devenit subiect de anchetă în diverse instanțe.

În ultimii ani, învățământul din Caraș-Severin a fost zguduit puternic de numeroasele nereguli, devenite practică în rândurile unor cadre didactice pentru care banii sau reputația obținută prin orice fel au fost principala țintă.

Bacalaureat penal

Primele practici necurate au vizat examenul de bacalaureat, desfășurat în vara lui 2011. Lucrările a zeci de tineri au fost atunci „prelucrate”. Însuși președintele comisiei de bacalaureat din acel an, profesorul Florin Fărcășescu, este cercetat pentru fapte asimilate celor de corupție, după ce ar fi intervenit în favoarea unor elevi. Mai exact, ar fi cerut unor cadre didactice să „marcheze” unele lucrări, pentru ca nota obținută să fie mărită. Ba mai mult, o profesoară a scris cu mâna ei una dintre lucrări, indicată cu exactitate de Florin Fărcășescu, în timp ce alta a mărit nota la cererea aceluiași Fărcășescu. Ambele au încercat să fenteze instanța, fiind cercetate pentru mărturie mincinoasă. (Bacul din 2011 face noi victime. Două profesoare „au picat” testul sincerității în declarațiile din dosar)

În același amplu dosar al corupției la bacalaureat apare și numele fostului șef al Finanțelor din Oravița. Costa Goian i-ar fi cerut lui Fărcășescu o notă mai bună pentru fiul său în sesiunea de toamnă din 2011. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, „Goian Costa Cristian a fost favorizat la proba de limba și literatura română din sesiunea august-septembrie 2011 cu 3,80 de puncte acordate în plus”! (Costa Goian, șeful Finanțelor din Oravița, specializat în traficul de influenţă?)

Examenul a fost fraudat și în cazul unor copii de vedete, au arătat procurorii, cum ar fi fiica celebrilor Petrică şi Ramona Viţa, Georgiana. (Copiii renumiţilor cărăşeni Petrică Viţa şi Bebe Marinescu, cercetaţi penal pentru fraudarea BAC-ului!)

Dacă bacul e penal, să fie și capacitatea!

Numele aceluiași Florin Fărcășescu apare și în cazul examenului de capacitate din 2011. Acesta ar fi cerut unui profesor evaluator la matematică să aibă în vedere lucrarea unui elev, rudă cu directorul economic al Primăriei Reșița. Ba mai mult, profesorul în cauză ar fi fost apostrofat pentru că nu și-a dus „obligația” la capăt, copilul luând în final nota 3,50 (EXCLUSIV. Stenograme incendiare! Dosarul „Șpagă la bac” are şi file dintr-o nouă poveste penală: „Șpagă la capacitate”!)

Școlile sanitare nu fac excepție de la regula corupției

Nici școlile postliceale sanitare nu au scăpat de caracatița corupției. Mai mulți elevi și-au luat diploma fără să calce pe la cursuri și au acum dreptul să practice meseria de asistent medical. Totul, sub ochii directorilor.

În octombrie 2014, mascații au descins la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița și la Spitalul Județean de Urgență, având informații că elevii școlii postliceale sanitare nu frecventau cursurile, li se motivau absențele, li se acordau note de promovare fără să fi participat efectiv la examene, în scopul obținerii unor diplome de absolvire ca asistenți medicali. În acest caz, directorul de atunci, Nicolae Magiar, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual! A fost trimisă în judecată și Alina Negrea, asistentă medicală și diriginte în cadrul școlii sanitare, pentru că ar fi acordat note necuvenite unui elev și i-a motivat absențele, deși știa că acesta nu a participat la cursuri și la verificări. (NEWS ALERT. Directorul Nicu Magiar, trimis în judecată! Abuzuri și fals intelectual la Sanitara „Mircea Eliade”!)

Caransebeșul nu s-a lăsat mai prejos decât Reșița la capitolul „școală sanitară penală”. Ba chiar, putem spune, a depășit reședința județului, prin numele care apar în dosar. Principalul este cel al Eleonorei Gavrilesc, managerul Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, cea care a trecut cu vederea „fabrica” de asistenți medicali fără cunoștințe. Ca și cum nu ar fi fost suficient că nu prea dau pe la ore sau că mulți dintre ei sunt atât de slab pregătiți încât nu au fost în stare să copieze la examene cu cărțile deschise pe masă, cei mai mulți dintre cursanți pare-se că și-au cumpărat ca la piață lucrările de certificare profesională pe baza cărora s-au văzut cu diplomele de asistenți medicali în mână. Și, mai grav, cu care s-au angajat în sistemul sanitar! (EXCLUSIV. Bișniță în centrul Caransebeșului cu diplomele asistenților medicali de la „Carol Davila”!)

În cazul școlii sanitare din Caransebeș, corupția a avut și iz politic. Asta pentru că Eleonora Gavrilesc era, la acea vreme, președintele UNPR Călan. Se pare că aceasta a acționat și pe filieră politică pentru a încălca legea. Mai exact, managerul voia cu orice preț ca elevii școlii sale să susțină examenul pentru certificarea competențelor în Călan, adică în propria-i „curte”. Asta deși lucrările ar fi trebuit notate la sanitara de la „Traian Lalescu” din Reșița. Eleonora Gavrilesc a acționat cu ajutorul lui Ioan Pălean, juristul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, care a invocat în mod nereal situația specială. Mai exact, un conflict mai vechi pe care Gavrilesc l-ar fi avut cu Adrian Doxan, inspector școlar general la acea dată. Asta l-a determinat pe Nicolae Grindeanu, următorul inspector general, să avizeze examinarea cursanților de la „Carol Davila” Caransebeș la Călan. La Nicolae Grindeanu se pare că a intervenit, pe filieră politică, însuși șeful de partid, Ion Mocioalcă, pentru ca dorința Eleonorei Gavrilesc să fie îndeplinită. Acesta nu-și amintește însă discuțiile pe acest subiect. (EXCLUSIV. Baronul Mocioalcă, în dosarul de corupție de la „Carol Davila”! Nu-și mai amintește cum a intervenit la inspectorul Grindeanu! (STENOGRAME)) În acest caz, juristul Ioan Pălean a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese şi divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în timp ce Eleonora Gavrilesc este judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, de instigare la abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu. În prezent, dosarul se află la Tribunalul Caraș-Severin, iar în perioada următoare vor avea loc audieri-maraton.

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița, cireașa de pe tortul penal!

Corupția nu a ocolit nici cea mai prestigioasă instituție de învățământ din Caraș-Severin. Universitatea „Eftimie Murgu” s-a dovedit a fi o bombă cu ceas în iulie 2015. (UPDATE. Ample percheziții la Universitatea „Eftimie Murgu”! Zeci de procurori au descins simultan în mai multe cabinete ale profesorilor!) Examene cumpărate, favoruri sexuale în schimbul notelor de trecere și lucrări de licență contra unor sume cuprinse între 300 și 400 de euro. Toate s-au dovedit a fi trista realitate din spatele zidurilor universității. (Profesorii corupți de la UEM, trimiși în judecată. Procurorii susțin că erau specializați în luare de mită!)

În urma perchezițiilor efectuate de Direcția Generală Anticorupție, patru cadre didactice au fost condamnate la închisoare. Florin Franț, cel care a pretins favoruri sexuale tocmai unui agent DGA sub acoperire, s-a ales cu 2 ani de închisoare (La „Eftimie Murgu”, fetele frumoase şi „disponibile” au diplomele asigurate! Şapte săruturi pentru şapte examene promovate!), Irina Oriol a luat mită, dar și 3 ani și 10 luni de închisoare, în timp ce Ruxana Ghiță a primit 3 ani și 2 luni de detenție. Ulterior, Andrea Minda a primit şi ea trei ani de închisoare. În cele patru cazuri, este vorba despre prima instanță. („Profesorul porno”, dat exemplu în procesul de corupție de la „Eftimie Murgu”! Îi poate scăpa de pușcărie!)

Am încercat să luăm legătura cu inspectorul școlar general Adrian Doxan pentru a comenta imaginea actuală a învățământului din Caraș-Severin, însă acesta nu a putut fi contactat, cel mai probabil din cauza concursurilor pentru posturile de directori care se desfășoară în această perioadă. Cu siguranță, inspectorul general ne va oferi un punct de vedere în cel mai scurt timp.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/