Bacul din 2011 face noi victime. Două profesoare „au picat” testul sincerității în declarațiile din dosar

Două profesoare sunt cercetate după ce ar fi mințit în declarațiile din dosarul corupției la examenul de bacalaureat din 2011. Una dintre ele ar fi ajutat la scrierea unor lucrări, în timp ce alta a mărit notele… la cerere.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa a anunţat Instanţa că a început urmărirea penală împotriva a două dintre martorele audiate în dosar deoarece procurorii consideră că au depus mărturie mincinoasă la audieri.

„Ministerul Public s-a sesizat din oficiu pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă faţă de Sima Otilia şi Brînzei Monica”, transmit procurorii Instanţei. Aceștia susţin că, din probele aflate la dosar şi din stenograma mai multor convorbiri telefonice, ar rezulta că, la cererea lui Florin Fărcăşescu, profesoara Otilia Sima Georgeta ar fi scris practic lucrările de examen ale unor candidaţi pentru care Fărcăşescu dorea să se asigure că vor lua notă mare, la biologie şi anatomie. „Din cele de mai sus rezultă că profesoara Sima Otilia Georgeta a rezolvat subiectele de la examenul de anatomie susţinut de candidatul Lupu Florin, iar numita Fărcăşescu Loredana trebuia să îi refacă lucrarea acestuia, toate acestea la demersurile efectuate de învinuitul Fărcăşescu Florin pentru favorizarea candidatului Lupu Florin”, scriu procurorii. Aceştia au audiat-o pe profesoara Sima, dar aceasta, cred procurorii, i-a minţit pe anchetatori, aşa că va fi cercetată pentru mărturie mincinoasă.

leader board 728 x 90 px

La rândul său, Monica Brînzei a fost profesor evaluator la matematică şi a fost sunată pe 30 iunie 2011, la ora 22.33, de către Florin Fărcăşescu pentru a-i da numărul a două lucrări (409 şi 410) care trebuiau să primească nota 6, deşi la prima corectare obţinuseră doar puţin peste nota 5. „Rezultă că, în urma discuţiei avute cu învinuitul Fărcăşescu Florin, profesorul evaluator Brînzei Monica a notat cu 6 pe cei doi candidaţi Mitru Sebastian Valentin şi Cocar Merima Dragana”.

Iată şi discuţia telefonică dintre cei doi:

Fărcăşescu Florin: Monica, ai rezolvat cu Mirela?

Monica: Da, da

F.F.: Aşa Monic? Acum îs alea două… ai două lucrări la care am zis eu să le faci 5,50, 409 şi 410.

M.: Da, 409 şi 410. Staţi să-mi notez, şefu’. Nu mai ştiu. Păi şi nu le-am… nu le-am făcut?

F.F.: Nu, am… am… mă roagă COSTI să le ridicăm puţin. Hai să le ducem aşa… 5. 5,5 au 5, eu am la mine cu 5,00 şi eu te-am rugat juma’ de punct. Hai să le ducem la 6, te rog!

M.: Bun, păi lasă că dimineaţă.

Cum procurorii au socotit că, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faţa instanţei şi profesorul Monica Brînzei a depus mărturie mincinoasă, s-au sesizat din oficiu şi o cercetează pentru această infracţiune.