EXCLUSIV. Încă un dosar penal pentru Chebuțiu și compania! De data asta de la DNA!

Încă din anul 2013, DNA a început urmărirea penală împotriva lui Adrian Chebuțiu și Adrian Preda pentru modul fraudulos în care au transferat locomotivele din Muzeul Locomotivelor cu Abur către Asociaţia „Uzinele şi Domeniile Reşiţa”.

Urmărirea penală a fost începută pe 18 februarie 2013 de către DNA – ST Timișoara la sesizarea organelor de control fiscal din cadrul ANAF. Procurorii au avut în vedere 16 acte materiale săvârșite cu încălcarea art. 6 din L 241/2005 (evaziune fiscală) și alte 14 acte materiale de abuz în serviciu pentru Chebuțiu și doar 7 pentru Preda. Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, DNA ST Timișoara a schimbat, la 1 februarie 2014, încadrarea juridică a celor doi, fiind cercetați penal pentru abuz în serviciu (14 acte materiale pentru Chebuțiu și doar 7 pentru Adrian Preda) și evaziune fiscală în formă continuată (16 acte materiale).

publicitate online in ziar Express de Banat

Concret, în anul 2010, cu o falsă hotărâre a Consiliului de Administrație al UCM Reșița SA, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda au reprezentat UCM Reșița SA într-o asociere cu SC Hydro Engeneering SA, reprezentant – Sofia Lăcrămioara Chebuțiu, prin care se constituia Asociația „Uzinele și Domeniile Reșița”.

În cadrul acestui ONG, UCM Reșița venea cu un patrimoniu evaluat de AND Consult la 2,5 milioane de lei, constând în 15 locomotive cu abur și calea ferată aferentă, iar Hydro Engeneering, cu suma de 1.000 de lei! De altfel, Express de Banat a prezentat pe larg manevrele lui Chebuțiu, fără a se ști și de „atenția specială” a celor de la DNA.

A transformat tupeul în nesimțire. Cum a fentat uzina să pună mâna pe muzeul de locomotive?

1000x100 resita 02

Pe 27 aprilie 2010, a fost încheiat un contract de donație între SC UCM Reșița SA, reprezentată de Adrian Preda, și Asociația Uzinele și Domeniile de Fier Reșița, reprezentată chiar de Adrian Chebuțiu, transferându-se asociației cele 15 locomotive cu abur construite între 1909-1960, în baza unei hotărâri a CA Nr. 96/4.08.2009. Numai că, din procesul-verbal al ședinței din 25 martie 2009 și din ordinea de zi a Consiliului de Administrație, nu reiese decizia vreunei donații, fapt ce a făcut ca alte acuzații de abuz în serviciu să fie reținute în sarcina lui Preda și Chebuțiu de către procurorii anticorupție. Și despre aceste lucruri Express de Banat a mai scris…

Pe jumătate închis, îi ardea de șmecherii să pună mâna pe istoria Reșiței!

Adrian Chebuțiu și Adrian Preda sunt în pușcărie la această oră, după ce Curtea de Apel București a admis condamnarea la 5 ani de pușcărie în dosarul motoarelor cumpărate de Baaklini și instrumentat de DNA. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Chebuţiu şi Preda pentru infracţiunile de complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat şi asociere în vederea săvârşirii faptei, infracţiuni pentru care au fost găsiţi vinovaţi.

De asemenea, și DIICOT Caraș-Severin i-a trimis în judecată, alături de Lăcrămioara Chebuțiu, pentru constituire de grup infracțional organizat, grup care ar fi devalizat UCM Reșița SA, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Arad, după ce Chebuțiu a cerut strămutarea judecării cauzei.