UPDATE. Fostul consilier local, chemat în instanță de Primăria Reșița, neagă furtul și transmite un drept la replică

Un fost ales local, actualmente consilier județean, este chemat în instanță de Primăria Reșița! Marius Bălean trebuie să dea explicații în urma unui audit efectuat în primărie de către viceprimarul cu atribuții de primar Ioan Crina.

Alături de Bălean au mai fost chemați în judecată Ionuț Brabete, directorul Direcției Impozite și Taxe din Primăria Reșița, Valentin Turbureanu, șeful Serviciului Întreținere, Bază materială și Administrativ din Primăria Reșița, dar și mai mulți șoferi din cadrul acestui serviciu.

Motivul pentru care Primăria Reșița îi cheamă în judecată este un prejudiciu de peste 55.000 de lei creat prin depășirea repetată a cotei de carburant pentru autoturismele de serviciu, iar Marius Bălean (fost consilier local PSD) este acuzat că, deși a depășit cota de carburant în deplasările sale, nu l-a anunțat de acest lucru nici pe primarul Mihai Stepanescu, nici pe Turbureanu, care este șeful serviciului.

leader board 728 x 90 px

Totul a ieșit la lumină în urma unui audit public comandat în februarie 2016 de Ioan Crina, la acea vreme viceprimar cu atribuții de primar. Din raportul de audit a mai rezultat că șoferii nu completau corect foile de parcurs, care nu erau nici măcar semnate, dar și alte deficiențe în întocmirea și evidența parcului auto.

La mai multe autoturisme, printre care și cea folosită de regulă de primarul Mihai Stepanescu (CS 06 HWK), „apar un număr mare de curse externe (în afara orașului și străinătate) neconfirmate”, dar și diverse persoane care au condus autoturismele de serviciu „în afară de șoferii desemnați”, fiind vorba de „un consilier local și chiar o persoană care a avut contract pe PFA cu Primăria”. La acea vreme, Marius Bălean avea funcția de consilier local. El a demisionat abia în mai 2016 pentru a putea candida la Primăria comunei Văliug, dar a pierdut și a rămas consilier județean, ales pe listele PSD.

Potrivit aceluiași raport, cea mai mare depășire a cotei de carburant s-a produs tot la mașina cu care obișnuia să circule Mihai Stepanescu (CS 06 HWK). În perioada 1 ianuarie 2015 – 30 octombrie 2015, autoturismul a consumat în plus, pe lângă cota alocată, 8.001 litri, adică aproximativ opt tone de carburant în mai puțin de un an.

O altă mașină care și-a depășit cota este microbuzul cu numărul CS 04 GGB, care a consumat în aceeași perioadă 1.925 de litri peste cota de carburant alocată.

Acum instanța trebuie să decidă dacă sumele calculate sunt corecte, modul în care se va restitui prejudiciul, dar și eventuale sancțiuni pentru cei în cauză.

UPDATE ora 11.30

În urma articolului publicat de Express de Banat, fostul consilier local Marius Bălean a transmis pe adresa redacției un drept la replică, pe care îl publicăm în integralitate:

„DREPT LA REPLICĂ

Ȋn legătură cu articolul postat de către dumneavoastră legat de «Furt de carburant în Primăria Reșița», ȋn data de 09.08.2016, ora 8.08 AM, vă atrag atenţia că furtul este o infracţiune şi face obiectul unui Dosar penal, iar Dosarul la care faceţi referire este Dosarul nr. 1626/290/2016, al Judecătoriei Reşiţa, care are ca obiect «Pretenţii». Definiţia «furt» în Dex este următoarea «FURT, furturi, s. n. Infracțiune care constă în însușirea pe nedrept a unui lucru mobil din posesiunea sau deținerea unei persoane, fără consimțământul acesteia; hoție, furătură. – Din lat. furtum» Vă rog să înlăturaţi această sintagmă din articolul dumneavoastră, aceasta fiind nepotrivită, tendenţioasă şi necorespunzătoare adevărului. Un proces civil nu antrenează consecinţe penale, iar acest proces unde eu nu am calitate procesuală, nici nu a început. Afirmaţiile dumneavoastră îmi creează daune ireparabile de imagine, fiind un politician în plină ascensiune și un tânăr cetăţean.

Cu stimă,

Bălean Marius Mihai”