Acuzații grave la adresa lui Rustin Ciasc! Managementul judecătorului, desființat de fostul șef ierarhic!

Fosta preşedintă a Curţii de Apel Timişoara îl acuză pe Rustin Ciasc de starea în care a ajuns Tribunalul Caraș-Severin. 

Aprecierea judecătoarei Lidia Barac este făcută la cererea Inspecţiei Judiciare şi apare în raportul făcut la Curtea de Apel Timişoara şi instanţele arondate, raport în urma căruia conducerea Tribunalului Caraş-Severin a fost destituită.

publicitate online in ziar Express de Banat

Judecători, procurori, jandarmi, avocaţi şi ziarişti au reclamat Inspecţiei Judiciare sau CSM că nu se poate purta un dialog cu judecătorul Ciasc sau că dialogul este defectuos şi că nu poate fi contactat telefonic. Nici superiorii de la Curtea de Apel Timişoara nu-i dau calificative mai bune. Dar, de departe, cele mai grele acuze îi sunt aduse judecătorului Ciasc chiar de fostul său şef ierarhic, judecătoarea Lidia Barac, cea care până la 1 ianuarie 2015 a condus Curtea de Apel Timişoara!

La solicitarea Inspecţiei Judiciare, ea desfiinţează practic managementul preşedintelui Ciasc, despre care spune că a preluat de la judecătorul Daniela Iancu un tribunal bine organizat şi eficient, dar pe care l-a manageriat defectuos:

„La data la care domnul judecător [n.r. Rustin Ciasc] a preluat funcţia de preşedinte al Tribunalului Caraş-Severin, această instanţă a fost cea mai performantă, în raport cu celelalte două tribunale din raza Curţii, respectiv Tribunalul Arad şi Tribunalul Timiş, graţie calităţii managementului exersat la nivelul Tribunalului Caraş-Severin de către doamna judecător [n.r. Daniela Iancu], care a deţinut funcţia de preşedinte al instanţei şi a restructurat întreaga activitate a Tribunalului, înfiinţând proceduri de lucru, metode de evaluare/control, obiective de etapă şi generale, menite să răspundă exigenţelor regulamentare şi legale, astfel că toate funcţiile managementului au fost exersate exemplar.

Cu alte cuvinte, domnul judecător (…) a preluat o instanţă riguros organizată, la care, de altfel, şi-a adus şi o oarecare contribuţie, acesta deţinând, în perioada respectivă, funcţia de vicepreşedinte al Tribunalului. În perioada care a urmat, validă şi în prezent (preşedinte …, vicepreşedinte …), starea tribunalului s-a deteriorat vizibil, renunţându-se treptat la procedurile de lucru existente în instanţă, cu referire specială la metodele de evaluare/control a activităţii proprii a Tribunalului, dar şi a instanţelor din raza de activitate a acestuia.

Astfel, se poate constata că la nivelul Tribunalului Caraş-Severin nu a existat niciun fel de iniţiativă proprie, în sensul fixării unor obiective pe termen scurt sau lung pentru instanţă şi instanţele arondate tribunalului, respectiv niciun fel de evaluări/verificări asupra activităţii proprii şi a instanţelor arondate, toate acţiunile Tribunalului fiind determinate/declanşate exclusiv ca urmare a sesizărilor Curţii de Apel Timişoara, în urma identificării unor vulnerabilităţi în activitatea instanţelor din judeţul Caraş-Severin, cu ocazia evaluărilor efectuate de la nivelul Curţii de Apel Timişoara.

De altfel, astfel se explică şi situaţia creată la acest tribunal, care a culminat cu sancţionarea disciplinară a unui număr mare de judecători.

Natura şi conţinutul abaterilor disciplinare au pus în evidenţă deficienţele la nivelul conducerii Tribunalului, relative la activitatea preşedintelui, a vicepreşedintelui instanţei, întrucât o evaluare periodică a respectării termenelor de redactare a hotărârilor judecătoreşti, a modului de respectare a repartizării aleatorii a dosarelor, a modului de evidenţiere în ECRIS, modului de colectare şi raportare a datelor statistice semnificative, a modului de respectare a dispoziţiilor relative la circuitul dosarelor, durata de soluţionare a acestora ş.a. ar fi exclus generarea situaţiilor care au condus la sancţionarea disciplinară a unui număr mare de judecători ai Tribunalului.

gif card de energie dacus 1000x100

Este dificil de admis absenţa unei relaţii directe dintre starea disciplinară a instanţei şi calitatea managementului instanţei, dacă se evaluează conţinutul abaterilor care au condus la sancţionarea disciplinară”, scrie Lidia Barac, potrivit raportului prezentat de Inspecţia Judiciară în cadrul Secţiei de Judecători a CSM.

Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin, şi Gabriela Stuparu, vicepreşedintele instituţiei, au contestat hotărârea de revocare a lor din funcţii, emisă de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, informează Agerpres.

„Hotărârea nu este definitivă şi nu poate fi pusă în aplicare, întrucât este supusă la două căi de atac. Prin urmare, noi ne continuăm mandatele de preşedinte şi vicepreşedinte ai Tribunalului Caraş-Severin. Am şi exercitat contestaţie împotriva Secţiei pentru judecători. Încă nu am motivat-o, deoarece nu am primit, deocamdată, motivarea Hotărârii respective. Termenul este de 20 de zile de la pronunţare”, a precizat, pentru AGERPRES, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.

Potrivit acestuia, cele două căi de atac sunt la CSM, respectiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). „CSM a aprobat raportul Inspecţiei Judiciare, unde ni s-au reproşat unele probleme privind constituirea dosarului electronic la nivelul Tribunalului şi, implicit, al Judecătoriilor. Este vorba de acea scanare a documentelor din dosar, însă, conform celor adoptate în Hotărârea preşedinţilor de Tribunale, de la sfârşitul anului 2014, organizată la Tribunalul Municipiului Bucureşti, cu participarea ministrului Justiţiei de atunci, Robert Cazanciuc, s-a dispus autonomia fiecărei instanţe, fiecărui tribunal în parte în ceea ce priveşte implementarea acestei proceduri de scanare, în funcţie de resursele disponibile, astfel încât Colegiul de conducere al Tribunalului Caraş-Severin a luat decizia să scaneze doar documentele importante din dosar, chestiune, de altfel, comunicată Curţii de Apel Timişoara”, a argumentat Rustin Ciasc pentru sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

NEWS ALERT. Președintele Tribunalului Caraș-Severin, Rustin Ciasc, a fost revocat de Consiliul Superior al Magistraturii!

EXCLUSIV. Sete de putere?! Președintele Tribunalului Caraş-Severin, judecătorul Rustin Ciasc, desființat de CSM!

Drept la replică

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/