EXCLUSIV. Stenograme incendiare! Dosarul „Șpagă la bac” are şi file dintr-o nouă poveste penală: „Șpagă la capacitate“!

Profesorul Florin Fărcăşescu, potrivit stenogramelor din dosarul „Şpagă la bac“, sună un profesor căruia îi reproşează că o rudă a directoarei economice a Primăriei Reşiţa, Maria Uzum, nu ar fi luat notă de trecere la capacitate, deşi ar fi vorbit dinainte că acel elev trebuie să treacă! 

Express de Banat a publicat în nenumărate rânduri dezvăluiri cu privire la modul în care a fost fraudat examenul de bacalaureat din anul 2011, în urma căruia mai mulţi inspectori şcolari au fost amendaţi penal, iar profesorii Florin Fărcăşescu şi Mirela Milotin au fost trimişi în judecată, unul dintre termene fiind programat astăzi, la Judecătoria Reşiţa.

Dar, se pare, nu numai examenul maturităţii a fost fraudat cu concursul profesorului Florin Fărcăşescu, ci şi cel de capacitate, sau testare naţională, cum mai este numit examenul susţinut de elevii care au absolvit clasa a VIII-a. O astfel de stenogramă este conţinută într-un raport al DGA care a şi declanşat ancheta penală pentru „Şpagă la bac”.

La data de 23 iunie 2011, ora 22.01, Florin Fărcăşescu poartă următoarea discuţie cu PDD, profesor evaluator la matematică:

„Florin Fărcăşescu: Am fost sigur cu matematica, aici io nici nu mi-am făcut probleme că tu, tu, tu.. .io cum mă afişez în faţa lu’ femeia asta, acuma?
PDD: Nici nu mi-am pus probleme, pentru că io i-am dat în mână, na, nu zic acuma, la telefon…
Florin Fărcăşescu: Îţi dai seama cum apar io în faţa lu’ femeia asta? Ea mi-o plătit tot, acuma… io am… ea s-o bazat pe mine vorbind cu tine, s-o bazat pe mine şi acuma ce, ce se afişează cu 3,50 la mate?”

Audiat de instanţă, profesorul Florin Fărcăşescu a încercat să lămurească judecătorii că discuţia cu pricina nu se referă la examenul de bacalaureat din anul 2011, cel pentru care a fost trimis în judecată, ci la examenul pentru testarea naţională din acel an, dar spune că s-a înţeles greşit şi nu a luat niciun ban.

„Din discuţia purtată în 23 iunie 2011 cu domnul profesor PDD, fac precizarea că el nu are nicio legătură cu examenul de bacalaureat, deoarece acesta a început după 25 iunie (probele scrise). Este vorba despre examenul de testare naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în care o cunoscută a vrut să afle nota nepotului la matematică. Este vorba despre un angajat al Primăriei Reşiţa, contabilul Mary Uzum (n.r. foto). De aceea m-am exprimat în convorbire că dna contabil Uzum ne ajută (pe noi, la şcoală) cu plata facturilor la utilităţi (curent, încălzire, apă, telefon), iar din convorbire au fost scoase anumite cuvinte, dându-i sensul că dânsa mi-a plătit mie personal, şi nu unităţii la care lucrez”, le-a declarat profesorul Florin Fărcăşescu judecătorilor.