Nica-Orban. Restartul unei relații politice complicate

alin nica, ludovic orban si dominic fritz la investitura lui nica in fruntea cj timis
1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

De la „Ludovic Orban nu mai este președintele meu PNL” – declarație făcută de Alin Nica în 2021 -, astăzi, președintele în funcție al CJ Timiș primește sprijinul întregului partid condus de Orban pentru o nouă candidatură la conducerea administrației județene. 

În calitate de premier PNL, Ludovic Orban a venit la Timișoara după alegerile din 2020 ca să îl instaleze pe Alin Nica președinte CJ Timiș.

alin nica, ludovic orban si dominic fritz la investitura lui nica in fruntea cj timis (2)

În vara anului 2021, alegerile pentru noua conducerea PNL Timiș și PNL Timișoara au generat disensiuni majore în filială. Într-un mesaj postat pe Facebook la 6 iulie 2021, Alin Nica, numit la conducerea filialei după pierderea alegerilor de către Nicolae Robu, critica în termeni duri procesul electoral de la organizația de Timișoara, despre care spunea că s-a transformat „în scena unei manifestări de forță fizică.” El invoca totodată „reacțiile ostile si virulente” ale „micilor găști de interese”. Evenimentul, spunea el, „va rămâne o pată neagră pe obrazul PNL.” „Pentru că setea de putere personală nu poate justifica vreodată distrugerea unui partid, spun cu părere de rău că, după ziua de sâmbătă, Ludovic Orban nu mai este președintele meu PNL.”

scandal alegeri pnl timisoara 2021

Mergând mai departe, în campania internă pentru alegerile din PNL, din august 2021, Alin Nica a fost semnatar al documentului prin care mai mulți liberali s-au delimitat de Ludovic Orban, președintele partidului la acea dată, după declarații pe care acesta le-a făcut la adresa lui Florin Cîțu.

ludovic orban cu alin nica si dominic fritz, in 2021, la timisoara

Apoi, cu câteva zile înainte de Congresul PNL din 25 septembrie 2021, delegații liberali din Timiș primeau mandat clar de susținere la conducerea partidului a lui Florin Cîțu. Care era premier la acea dată. Alin Nica explica motivele pentru care Ludovic Orban nu mai trebuia să rămână în fruntea liberalilor: „Nu îl mai văd pe Orban să se reinventeze și să facă ceea ce nu a făcut niciun alt lider politic intern sau extern, să reușească să crească în simpatia publicului și să ajungă la noi maxime istorice care să ne ducă către succes.”

Nica mai spunea și că Orban a demonstrat în mai multe rânduri că interesul personal ar fi mai important decât cel al partidului: „Prima dată – când a negociat prost funcțiile din Guvern ca să obțină funcția de președinte al Camerei Deputaților și acum când ar fi fost dispus să cadă propriul guvern liberal doar ca el să aibă un avantaj cât de mic în Congresul din 25 septembrie. Pe mine candidatura domnului Cîțu m-a convins și din perspectiva atașamentului față de PNL.”

„Talibanii” din jurul lui Robu

După ce a pierdut alegerile pentru președinția PNL, Ludovic Orban demisiona din partid în noiembrie 2021 pentru a crea mai târziu, în februarie 2022, partidul Forța Dreptei.

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

claudiu chira si ludovic orban la sedinta forta dreptei timis

CITEȘTE ȘI: „Cea mai bună variantă e ca liberalii și cei care se consideră votanți de dreapta să pornească o construcție nouă” 

În Timiș, nucleul FD s-a creat din liberalii plecați sau excluși din PNL după scandalul generat de la alegerile interne.

„Acești 20-30 de oameni care au provocat scandalul sunt practic adevărata moștenire a perioadei PNL Robu. Este fauna care a crescut în jurul fostului primar și pe care Nicolae Robu a lăsat-o să se organizeze fără să intervină.  Cred că poate chiar i-a convenit, pentru că aceste personaje îi asigurau o perdea de protecție prin care nu treceau nemulțumirile membrilor adevărați ai PNL. (…) Am greșit crezând că talibanii din jurul lui Robu pot deveni membri buni ai PNL.”, declara, la acea dată, Alin Nica.

CITEȘTE ȘI: „Nu construim un partid de interlopi. Robu îi poate recupera în proiectul lui dubios de a redeveni primar”

Pentru anul electoral 2024, Forța Dreptei, USR și PMP au creat Alianța Dreapta Unită, la finele lui 2022, revendicat drept pol politic de dreapta pentru reconstrucția României. Alianța susține o listă comună de candidați la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024.

La locale, Alianța îl susține pe Dominic Fritz (USR) la Primăria Timișoarei. În ceea ce privește relația dintre Alin Nica și Dominic Fritz, în ultimii patru an cei doi lideri locali au avut o serie de declarații contradictorii pe teme precum migranții, carantinarea Timișoarei prin decizie luată la nivel național, Colterm sau proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. „Despre iubire, cred că de mult nu se mai poate vorbi”, spunea Dominic Fritz în urmă cu un an, în timp ce liberalii îl acuzau de apropierea de PSD. Un semnal de apropiere a dat însă tot Fritz, odată cu anunțul PNL de a susține un candidat PSD la președinția CJT, în defavoarea lui Nica.

CITEȘTE ȘI: E oficial. Alin Nica, candidatul Forța Dreptei la președinția CJ Timiș

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/