Încheiem anul cu un zâmbet elegant și cu o dantură sănătoasă. Vizita la prietenul stomatolog – obligatorie!

Anul 2020, anul pandemiei, a șters multe zâmbete de pe chipurile noastre și la propriu, și la figurat. A fost stare de urgență pe ambele baricade: pacienți cu probleme dentare și medici stomatologi cu lacătul pe cabinete. Și totuși bilanțul lui 2020 este unul pozitiv, marcând un grafic ascendent.

Spre deosebire de alte județe, Caraș-Severin nu excelează nici la acest capitol, al urgențelor stomatologice, iar asta s-a resimțit cel mai bine în perioada stării de urgență, când pacienții cu probleme grave au fost direcționați spre Timișoara, iar afecțiunile dentare minore au suferit amânare și fiecare a trecut peste durere cum a știut mai bine.

Criza sanitară generată de temutul virus a fost o poartă spre conștientizarea lucrurilor cu adevărat importante, printre care se numără și vizita regulată la medicul stomatolog, prevenind astfel situațiile neplăcute generate de o astfel de problemă.

„Ca medic stomatolog am depus în acești ani eforturi uriașe pentru educația dentară a pacienților mei, copii și adulți laolaltă, iar în ianuarie eram optimist din acest punct de vedere, aveam o imagine de ansamblu a unor pacienții cu zâmbete mai frumoase și o dantură perfectă. Din păcate, situația de urgență ne-a luat prin surprindere, fără să anticipăm nenorocirea ce urma. Nu am avut voie să lucrăm în această perioadă deoarece, la noi, în județul Caraș Severin nu există un punct pentru o stomatologice de urgență U.P.U. cum este la Timișoara, și astfel toți pacienții au fost redirecționați spre județul vecin.

Mi-aș dori ca pe viitor să poată să existe un punct de urgență în Spitalul din Caransebeș, pentru că aici profesez și consider că nu este doar în avantajul cetățenilor, ci și a întregului județ, iar dacă o să ne mai confruntăm vreodată cu această problemă să putem fi capabili să gestionăm situația.”, spune Corneliu Zeicu, medic stomatolog în Caransebeș, doctor în științe medicale, competență în implantologie.

Încheierea stării de urgență a venit ca o primăvară târzie peste toate domeniile de activitate, restricțiile s-au mai relaxat, oamenii au avut libertatea de a circula și multe dintre afaceri au revenit la un oarecare normal, suficient încât acestora să le fie redată speranța că da, pot merge chiar și la cabinetul medicului stomatolog.

Nu mai aștepta. Vizita la stomatolog să fie obligatorie!

„Putem să îi «mulțumim» acestui virus deoarece pacienții și-au dat seama că trebuie să vină mai des la dentist, să nu se mai lase pe ultima sută de metri și să apeleze la acesta doar când situația este deja foarte gravă. Normal, controlul periodic la cabinet este din 6 în 6 luni, dar din păcate, unii pacienți vin o dată la 12 ani. După perioada de urgență, vorbim de un procent pe creștere de 80%, din vară începând și până acum, la finele anului. Am avut în general lucrări protetice, igienizări și extracții, bineînțeles tratamente endodontice acelor pacienți care doreau salvarea dintelui respectiv. Și da, creșterea s-a datorat virusului deoarece pacienții și-au dat seama că nu mai trebuie să stea, să vină la medicul dentist și să își rezolve problemele.”, a mai declarat medicul stomatolog.

Pentru că probleme dentare nu fac diferență de vârstă, cei afectați sunt în egală măsură atât copiii, cât și adulții care acum, mai mult ca niciodată, au conștientizat importanța educației dentare, ce trebuie „predată” de la cele mai fragede vârste. Printre pacienții stomatologului Corneliu Zeicu se numără și copiii de la 10 ani în sus, ai căror părinți au primit un mare bravo din partea medicului:

„Părinții acestor copii și-au dat seama că trebuie să ia atitudine și să își aducă băiețelul sau fetița la cabinetul stomatologic, pentru ca pe viitor, în eventualitatea unei noi crize, să nu mai existe probleme de acest gen și până la urmă, cu criză sau nu, dantura noastră trebuie să fie perfectă în permanență”.

Majorarea tarifelor pentru serviciile dentare a fost un alt aspect neplăcut, mult criticat, atât de o parte, cât și de alta. „În ciuda acestui fenomen survenit în urma Coronavirusului, cu majorări de aproximativ 70%, mai ales în aria dezinfectantelor, pacienții au înțeles situația și vreau să vă spun că au fost mult mai conștiincioși de a veni la cabinetul stomatologic. În general, la noi, în România pacienții nu au o educație dentară, ei vin doar atunci când îi doare o măsea sau un dinte, ceea ce nu este deloc încurajator. Durerea trebuie prevenită prin vizite la medicul dentist, prin igienizare, prin evitarea apariției unor carii simple, faci caria și nu mai trebuie să aștepți să înceapă să doară acel dinte prin afectarea camerei pulpare. Putem vorbi de mai multe afecțiuni în situația respectivă, dar cel mai bine este să eviți infecția unui dinte sau o măsea decât să ajungi la dureri serioase.” a mai completat Corneliu.

Putem lua Coronavirus de la cabinetul stomatologic?

Răspândirea cu atât de mare ușurință a noului virus a dezvoltat o altă temere în rândul pacienților, reticenți și din acest punct de vedere, atunci când au venit la cabinet, dar despre care Corneliu a ținut să aducă lămuriri: „Sunt convins că toți medicii își fac treaba perfect, sterilizând toate ustensilele. Nimeni nu își permite să infecteze un pacient și desigur, nimeni nu-și dorește acest lucru. În primul rând eu sunt foarte conștiincios, sterilizez foarte bine, chiar eu mă ocup de această problemă pentru sterilizare, pentru curățarea acelor, fiecare ac în parte, fiecare freză în parte, dezinfectare și după aceea sigilare și punerea ustensilelor în autoclav-ul meu, după care începe sterilizarea normală. Știu că acest cabinet este steril și sigur din toate punctele de vedere și nu cred că se pune problema că dacă sterilizezi totul cum trebuie se poate vorbi de transmiterea aceste boli. Iar pacienții mei nu au întimpinat astfel de temeri, fiecare a venit cu încredere la prietenul său, medicul stomatolog. Și pentru ca întreaga activitate să fie executată ca la carte, aparatele sunt perfect sterilizate, dar și eu mă protejez și îmi protejez pacienții prin purtarea unui costum destul de incomod, dar sigur în ceea ce privește acest aspect”.

Punct ochit, punct lovit! Covid-19 a luat prin surprindere și a atacat fără milă. Dar cine să învețe lecția și să ia măsuri de siguranță pentru un alt val? Este o întrebare la care medicul stomatolog încă nu are niciun răspuns în ceea ce privește existenta unui punct de urgențe stomatologice în Caransebeș.

„Sunt convins că dacă va mai fi un lockdown cum a fost cel din martie, istoria se va repeta. Cum la noi în Caransebeș nu există un punct de urgență al stomatologiei toți medicii vor fi probabil trași pe dreapta în Caransebeș, pacienții vor fi nevoiți din nou să facă naveta Caransebeș-Timișoara. Singura noastră salvare poate veni de la primărie și de la directorul spitalului care trebuie să ia o atitudine cât mai curând cu putință. Alături de alți colegi și parteneri de afaceri am demarat un proiect în acest sens care sunt convins că în viitorul cel mai apropiat va prinde viață, pentru că până la urmă tot ce contează este sănătatea populației.”

Eleganța începe cu un zâmbet și vizita la prietenul dentist și în 2021!

„Le transmit pacienților să aibă încredere în ei, să aibă încredere în medicul dentist acolo unde merg, pentru că toți medicii dentiști sunt pregătiți pentru acest virus, toți știu să își facă treaba și îi indemn să înțeleagă medicii dacă au alte prețuri, deoarece și ei au de plătit tehnicieni și alte materiale. Din păcate, la ora actuală un medic dentist nu este plătit la fel ca și alți medici care sunt asigurați de stat. Să nu uite că suntem privați și noi ne câștigăm existența doar datorită unui pacient mulțumit. Acel pacient mulțumit pentru noi contează foarte mult, zâmbetul lui ne umple inima de bucurie. Un pacient fericit când pleacă din cabinet cu un zâmbet frumos pot să spun că este reclama cabinetului meu și anume: «Eleganța începe cu un zâmbet!»”, a concluzionat Corneliu Zeicu, prietenul tău, stomatologul.

dentist, stomatolog

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/