Expoziție omagială Constantin Gruescu la Muzeul Banatului Montan

muzeul banatului montan constantin gruescu

Mineralogul din Ocna de Fier și-a dedicat viața unei pasiuni și a descoperit macla cu triplă cristalizare care îi poartă numele.

Literatura de specialitate geologică arată că, în zona Ocna de Fier – Dognecea, se află 250 de minerale dintre care 100 sunt specifice pentru acest areal. De asemenea, se cunoșteau trei forme de maclare, adică moduri în care două sau mai multe cristale se alipesc sau se întrepătrund. Până în 1972 când, în una dintre galeriile zonă, Constantin Gruescu a descoperit a patra formă de maclare. Ulterior, înțelegând importanța și valoarea științifică acestei descoperiri, universitatea din Szeged îi solicita sprijinul pentru a publica un amplu material.

„Constantin Gruescu a scos multe frumuseți din zestea naturală scunsă în adâncuri. A fost tehnician minier artificer. Asta înseamnă că, după fiecare explozie, era unul dintre cei care intrau într-o galerie și așa putea vedea mineralele care erau descoperite”, a spus prof. Martin Olaru la vernisajul expoziției deschisă astăzi la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Astfel, multe roci cu formă estetică au fost descoperite la Ocna de Fier iar colecția lui Constantin Gruescu a devenit nu doar un obiectiv de vizitat ci și un laborator de cercetare. Pe baza eșantioanelor aflate în casa lui nea Gruescu, s-au susținut cinci teze de doctorat, cel mai cunoscut nume pentru români fiind cel al lui Emil Constantinescu, fost președinte al României în perioada 1996-2000.

În expoziția de la muzeul reșițean, pot fi văzute 25 de piese de mineralogie din colecția muzeului. Acestea au fost selectate de Carmen Albert, specialist în cadrul instituției, din piesele donate de Constantin Gruescu sau achiziționate de la acesta. „Constantin Gurescu a iubit frumosul în toate ipostazele sale. Mineralogia a fost o pasiune de o viață Gruescu fiind un autodidact. Neavând studii de specialitate, pasiunea l-a motivat să învețe mereu, să studieze și să caute forme de cristalizare identificate de literatura de specialitate în Munții Dognecei. Le-a găsit pe toate, ba chiar mai multe decât ceea ce era cuprins în literatură”, a spus Carmen Albert invitând iubitorii frumosului să viziteze expoziția.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/