E OFICIAL! Praful de la Moldova Nouă târăște România într-un proces internațional

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Măsurile insuficiente de remediere a problemelor de mediu de la Moldova Nouă determină o acţiune împotriva României la Curtea de Justiţie a UE. Promisiunea de repornire a activității la Moldomin și proiectul de stopare a poluării cu praf, anunțat de miniştrii Mediului şi Economiei, nu opresc un proces cu consecințe financiare dure. 

Comisia Europeană introduce o acţiune în justiţie împotriva României la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) pentru nerespectarea legislaţiei UE referitoare la deşeurile din industriile extractive, mai exact deşeurile generate de extracţia, tratarea şi depozitarea resurselor minerale şi de exploatarea carierelor, se arată într-un comunicat al Executivului european, citat de mediafax.ro.

Cauza se referă la iazul Boşneag, un iaz de decantare de 102 hectare în care au fost deversate deşeuri generate de exploatarea minelor de cupru şi de zinc din Moldova Nouă, judeţul Caraş Severin. În prezent, iazul este aproape abandonat şi reprezintă o sursă majoră de poluare, răspândind praf toxic care prezintă riscuri semnificative pentru sănătatea umană şi pentru mediu.

Autoritățile europene avertizează de mai mulți ani că nerespectarea de către țara noastră a procedurii de infringement ar putea avea drept consecinţă blocarea unui procent din fondurile structurale destinate protecţiei mediului. Deloc de neglijat sunt și sancţiunile politice care vin din partea Parlamentului European, precum și sancţiunile financiare severe din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Primarul orașului Moldova Nouă, Matei Lupu, a făcut repetate demersuri pentru rezolvarea gravei poluări care afectează populația și mediul de pe ambele maluri ale Dunării. Ultimul din serie a însemnat o deplasare în capitală, unde au avut loc întâlniri cu miniştrii Mediului şi Economiei, Attila Korodi şi Constantin Niţă, dar şi cu alţi reprezentanţi ai celor două ministere. Lupu a obţinut promisiuni importante, dar concretizarea acestora este încă departe.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Citește și: Se redeschide Moldominul! Se opreşte poluarea!

Potrivit agenției Mediafax, trimiterea în faţa CJUE a fost decisă după ce România nu a luat măsurile necesare pentru a curăţa două iazuri de decantare din Moldova Nouă, în urma infringementului lansat de Bruxelles pe 20 februarie.

Comisia Europeană a avertizat încă de la începutul lui 2014 că iazurile de decantare sunt ,,o sursă majoră de pulberi toxice, care au consecinţe semnificative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului”. Instituția europeană s-a declarat ,,preocupată” de faptul că România nu a luat măsurile necesare pentru a controla emisiile şi pentru a preveni abandonarea siturilor.

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Comments

  1. mircovi says:

    Mizerabilii si jigodiile dracului de ”EUROTRASH”sunt aproape sase ani de cand le tot cer sa faca ceva cu privinta la aceasta tragedie din clisura Dunari si ei nimic . Mama voastra de spurcaciuni euro occidentale .

  2. Stefan Nicolescu says:

    Daca U.E. ar fi dorit sa rezolve problema iazului Boşneag, de la Moldova Noua ar fi trebuit sa propuna, concret, un plan, un program, o metoda, o solutie si sa acorde finantarea pentru rezolvarea acestei probleme. Personal cred ca rezolvarea acestei situatii este neutralizarea substantelor toxice din acest iaz, acoperirea cu piatra a iazului si ulterior cu pamant, adica ecologizarea zonei. Apoi, iazul poate fi transformat ori intr-o zona verde ori intr-o zona de agrement sau chiar intr-o statiune turistica, care ar putea aduce beneficii Caras-Severinului si Romaniei. O alta solutie ar fi transformarea iazului, dupa ecologizare, intr-o platforma pe care sa se monteze panouri solare pentru apa calda si aport la incalzire si/sau panouri fotovoltaice pentru energie electrica.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/