Cel mai bogat om din Caraș-Severin: ,,Nu merg afacerile, am fost în suferință”!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Pastele, crenvurștii și salamurile nu au mai făcut din cărășeni campioni în business. Principalele companii din județ au suferit căderi ale pieței și nu s-au mai regăsit în topul firmelor premiate la nivel regional.

Fondatorul companiei Pangram și ,,tatăl” brandului Monte Banato, Ioan Popa, deplânge criza prin care trece sectorul alimentar și care a afectat firmele mari din Caraș-Severin, ale căror branduri sunt recunoscute pe plan național. Omul de afaceri consideră că trendul descendent pe care se află mai toate firmele cărășene este responsabil de absența acestora din topurile care consemnează succesul marilor companii.

,,Știu, la modul general, că nu prea merg afacerile în Caraș-Severin. Noi, Pangram, Monte Banato, am fost în suferiță anul trecut, am fost pe un trend descendent, în sensul că am pierdut vânzări și probabil și din acest motiv nu ne regăsim pe nicio listă de premiere, pentru că nu poți să premiezi ceva ce descrește, nu crește. Celelalte titluri, legate de turism, nu sunt de o anvergură atât de mare încât să intre în topuri”, a mărturisit omul de afaceri reșițean. Ioan Popa a mai precizat că, din informațiile pe care le cunoaște și pe care le-a aflat în urma discuțiilor cu colegi din mediul de afaceri cărășean, niciuna dintre companiile de top ale județului nu se poate lăuda cu rezultate spectaculoase în anul 2013, început de 2014.

,,Miruna, Gradimex, C+C, Banat Bun, Electroechipament – cam astea sunt firmele de top. Nu știu vreunul să se laude de mari realizări, nu datorită slabei lor performanțe manageriale, ci faptului că a cam scăzut piața, că această criză a început să afecteze domeniul alimentar… pentru că aici activează majoritatea firmelor de succes cărășene cum e Monte Banato, C+C, Banat Bun. Singurul care iese din schemă este Electroechipament Industrial, care nu lucrează în piața asta. Probabil că în Timiș au fost companii care au lucrat în sectoare care nu s-au aflat în suferință, ca noi, poate vorbim de IT, poate vorbim de export și au fost premiate. Din nefericire, asta e realitatea cruntă”, a spus Ioan Popa.

Ziarul Financiar, cea mai importantă publicaţie de business din România, împreună cu fondul de investiiţii Enterprise Investors, Banca Comercială Română, firma de consultanţă şi audit PwC şi Fundaţia Triple Helix au premiat ieri la Cluj cele mai dinamice companii din regiunea Transilvania şi Banat, scrie mediafax.ro. Premiile Campioni în Business se acordă în funcţie de evoluţia cifrei de afaceri, a profitului net, a numărului de angajaţi şi a solidităţii afacerii. Sunt selectate doar companiile profitabile deţinute de întreprinzători locali, cu peste 10 angajaţi. Premiile se împart în 2 categorii: companii cu cifră de afaceri de peste 70 milioane lei şi companii cu cifră de afaceri sub 70 milioane de lei (15 milioane de euro).

Nicio firmă din Caraș-Severin nu a intrat în top.

Campioni în business sunt  la categoria Companii cu cifră de afaceri de peste 70 de milioane de LEI:

ELBA SA (Timiş)

Compania, specializată în fabricarea de echipamente electrice de iluminat, a înregistrat o cifră de afaceri în 2013 de  194 milioane de lei, în creştere cu 57% faţă de anul anterior, şi un profit net în creştere cu 580% faţă de 2012. Firma avea 936 salariaţi la sfârşitul anului 2013.

1000x100 (3)

ELECTRO SISTEM SRL (Maramureş)
Compania, specializată în fabricarea aparatelor de distribuţie şi control a electricităţii, a înregistrat o cifră de afaceri în 2013 de 108 milioane de lei, în creştere cu 44% faţă de anul anterior, şi un profit net în creştere cu 29% faţă de 2012. Firma avea 261 salariaţi la sfârşitul anului 2013.

BILKA STEEL SRL (Braşov)
Compania, specializată în fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastică, metalurgia pulberilor, a înregistrat o cifră de afaceri în 2013 de 105 milioane de lei, în creştere cu 41% faţă de anul anterior, şi un profit net în creştere cu 169% faţă de 2012. Firma avea 66 angajaţi în 2013.

La categoria Companii cu cifră de afaceri sub 70 de milioane de LEI, cei mai buni din Transilvania și Banat sunt:

EMSIL TECHTRANS SRL (Bihor)

Compania, specializată în fabricarea utilajelor şi a maşinilor-unelte pentru prelucrarea metalului, a înregistrat o cifră de afaceri în 2013 de 52 de milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de anul anterior, şi un profit net în creştere cu 56% faţă de 2012. Firma avea 109 angajaţi în 2013.

GRUP ENERGOINSTAL SA (Cluj)
Compania, specializată în executarea lucrărilor de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, a înregistrat o cifră de afaceri în 2013 de 35 milioane de lei, în creştere cu 58% faţă de anul anterior, şi un profit net în creştere cu 464%  faţă de 2012. Firma avea 80 de angajaţi în 2013.

LABORATOARELE FARES BIO VITAL SRL (Hunedoara)
Compania, specializată în prelucrarea ceaiului şi a cafelei, a înregistrat o cifră de afaceri în 2013 de 56 milioane de  lei, în creştere cu 16% faţă de anul anterior şi un profit net în creştere cu 18% faţă de 2012. Firma avea 268 angajaţi în 2013.

 

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200

Comments

 1. un nimeni says:

  Firma de avengura din judet merge prost datorita faptului ca investesc fix 0 RON in publicitate. Nu poti supravietui pe piata fiind Monte Banato & Ubernuts fara sa aloci un buget decent publicitatii.

 2. Popa Ioan says:

  Ironia sortii este ca anul trecut am investit peste jumatate de milion de euro in reclama Ubernuts (productie+reclama tv)… Rezultatele au fost mult sub asteptari. Se pare ca in perioade de criza, publicul consumator nu doreste sa experimenteze produse noi…((( Am riscat si am pierdut…
  Va raspund cu sinceritate chiar daca sunteti “un nimeni”…

 3. adrian says:

  Piata este intr-o scadere continuua,si din pacate producatorii locali si nationali nu sunt sustinuti cu absolut nimic,am ajuns o piata de desfacere pentru produsele care nu se vand in Europa.D-nul Popa sa stiti ca sunt mandru cand vad produsele Monte Banato la emisiunile culinare din Romania.Sper ca o sa fiti urmatorul presedinte al Consiliului Judetean.Succes si vanzari cat mai multe

 4. Popa Ioan says:

  Uite ca nici sa ma laud nu stiu..))) Merci de urari Adrian, in urma comentariului tau mi-am amintit si de reclama Monte Banato la Master Chef de la Pro Tv 2013-2014..)Sanatate tuturor !

 5. adrian says:

  Felicitari pentru investitiile facute in Valiug,ati demonstrat ca daca se vrea se poate.o zi buna tuturor

 6. Ionica says:

  Sper ca se va materializa intentia de a candida la primaria Resitei. Succes!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/