Bomba de sute de milioane de euro de la Aquacaraș explodează. În patru zile!

Zecile de milioane de euro sunt din nou în pericol. De această dată, riscul se concretizează în termene concrete. Deadline-ul acordat de la centru este 1 noiembrie. Dacă nu se face dovada cofinanțării, de peste 5 milioane de euro, județul pierde banii.

Practic, tot să salveze Aquacaraș, aleșii județeni au fost convocați astăzi în ședință extraordinară. În acest sens, pe ordinea de zi s-au aflat două proiecte de hotărâre. La întâlnire însă a fost prezent și prefectul de Caraș-Severin, Nicolae-Miu Ciobanu, care a explicat că acest lucru este imposibil în forma în care își dorește executivul.

„Aţi făcut un proiect de hotărâre legat de această garanţie şi, când am făcut controlul de legalitate la nivelul Instituţiei Prefectului, am considerat că nu este complet. Mă refer la raportul de evaluare în care aţi trecut suprafaţa de teren plus clădirile preluate de la Ministerul Apărării şi care, în raportul de evaluare, aveau valoarea zero. Or, în contabilitatea CJ aveţi aceste clădiri cu o valoare foarte mare şi pe care nu o putem pierde pur şi simplu prin acest raport de evaluare şi prin garanţia pe care urmează să o puneţi la Finanţe. Am considerat că este obligatoriu să clarificaţi situaţia juridică a acelor clădiri, pentru că este patrimoniul dumneavoastră, al Consiliului judeţean”, a afirmat prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, prezent, astăzi la şedinţa Consiliului Județean.

Prin urmare, vicepreședintele Ilie Iova a retras proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi, iar societatea a ajuns din nou în haosul de acum aproximativ o lună. Asta, deși toată lumea credea că problema este rezolvată. Prin urmare, situația dezastruoasă se prelungește, întrucât executivul de la județ va trebui să rezolve detaliile juridice. CJ va trebui să intabuleze imobilele înainte să le bună la bătaie pentru Aquacaraș.

Se pierd banii!
Dacă nu se ridică acest sechestru, e foarte grav că s-au vândut acele utilaje, dar, din punctul meu de vedere, este cel mai mic rău care a fost făcut, pentru că funcționalitatea operatorului nu constă în asta. E vorba de cele 200 milioane euro care riscă să fie pierdute ca finanțare și e vorba de nefinalizarea proiectului pe POS 1, acolo unde, după știința mea, fiecare UAT (unitate administrativ-teritorială) va avea de suportat niște sume de bani pentru nefinalizarea proiectului”, a declarat Ilie Iova, vicepreședintele Consiliului Județean. Acesta spune că nici UAT-urile nu și-au plătit partea lor de cofinanțare, în contextul în care ar fi trebuit să facă acest lucru.

Ultimatum pentru proiect
Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitare, Daniel Surdu, care este și consilier județean, s-a întâlnit la București, la începutul acestei săptămâni, la Ministerul Fondurilor Europene, cu Mihai Popescu, directorul pentru Fondurile de coeziune, dar și cu directorul general adjunct al Ministerului Fondurilor Europene.

„Sunt notificări trimise către Aquacaraș din luna august, legate de cofinanţare. Aceasta este problema foarte gravă, pentru că, dacă nu se asigură cofinanţarea, proiectul se va rezilia. La data de 1 noiembrie încep procedurile ce vor dura 30 de zile, după care se va rezilia contractul. Aquacaraşul trebuie să facă dovada că poate asigura acea cofinanţare, nu trebuie să pună banii jos, ci important este să arate că se poate face acea cofinanțare. Acţionarii trebuie să dovedească suma de 5,8 milioane de euro. Toate întrevederile au fost făcute între domnul Iova, primarul Stepanescu şi domnul prefect. E foarte grav, pentru că eu, ca preşedinte al ADI, nu am fost chemat la discuţii, deși monitorizez acest proiect. Cât despre acceptul pentru participarea la cofinanţare din partea celorlalţi opt acţionari, nici nu ştiu dacă au fost întrebaţi”, a declarat Daniel Surdu, președintele ADI.

Practic, partea de cofinanțare se află în strânsă legătură cu corecția financiară impusă de ANAF pentru că, atâta vreme cât băncile nu acordă societății de apă-canal credit pentru cofinanțare, asociații trebuie să pună la bătaie milioane de euro.

FOTO: http://www.wall-street.ro/