Consilierii locali sunt relaxați, dar Reșița trebuie să plătească 1,8 milioane de euro. Deocamdată!

Deși spiritele au fost extrem de agitate în ședința de Consiliu Județean, tot mai mulți aleși dându-și cu părerea și încercând să găsească soluții pentru Aquacaraș, în forul local al Reșiței a dominat atmosfera de relaxare. Nimeni nu a ridicat problema operatorului de apă-canal.

Este drept, nu îi privește direct! În cazul în care societatea ar pierde proiectul de aproape 200 de milioane de euro, atunci ceea ce s-a consumat pentru municipiul reședință de județ trebuie returnat. Din banii reșițenilor, care nu au nicio vină că neînțelegerile politice își spun puternic cuvântul în sectorul administrativ! Deși consilierii nu au luat cuvântul în plen, în urma ședinței primarul Mihai Stepanescu a ținut să explice câteva aspecte legate de derularea proiectului POS1, care se implementează în toate orașele județului Caraș-Severin.

Situația operatorului care rulează sumele astronomice de bani este incertă. Pe de o parte pentru că trebuie să plătească 1,3 milioane de euro în contul unei corecții financiare aplicate de ANAF, iar pe de altă parte pentru că trebuie să facă dovada că dispune de o altă sumă, de peste 5 milioane de euro, pe care trebuie să o pună la bătaie în contul cofinanțării. În caz contrar, de la 1 noiembrie, de la nivel central, încep demersurile de reziliere a contractului de finanțare, aspect extrem de grav, care ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea.

Partea pe care Reșița ar trebui să o aloce este de 1,8 milioane de euro, potrivit primarului Mihai Stepanescu. „E nevoie de implicare, nu doar de cea a Primăriei Reșița și a Consiliului Județean, care este acționar majoritar acolo, ci e nevoie de implicarea totală a tuturor administrațiilor ce fac parte din această societate cu sediul în Caraș-Severin, pentru că lucrările se desfășoară anevoios pe POS Mediu 1″, a declarat edilul-șef. „Fiecare unitate administrativă ar trebui să dispună de 1,8 milioane de euro și să îi dirijeze către Ministerul Finanțelor care este primul garant la acel împrumut vizavi de acest program POS Mediu 1. Nu mai vorbesc de importanța viitorului proiect, care acum ar trebui să înceapă, POS Mediu 2. Au fost câteva aspecte discutate la Instituția Prefectului, astăzi, iar în zilele următoare ne vom vedea cu conducerile primăriilor, care, evident, ar trebui să aibă un punct de vedere și o susținere a intereselor acestui operator care desfășoară activități de interes public, a adăugat Stepanescu.

Până să se rezolve problema legată de cofinanțare, ANAF s-a apucat să scoată la vânzare bunurile operatorului de apă-canal. A vândut utilajele, iar mâine ar fi urmat să fie vândute imobilele, dar procedura a fost suspendată pentru moment pentru că inspectorii de la fisc s-au lăsat convinși că este vorba despre obiective care deservesc interesul public, așa cum este cazul laboratorului de analize al Aquacaraș.

Comments

  1. Nascut pe 31 noiembrie says:

    Aceeasi problema care dureaza de 8 ani:”iubirea” netarmurita dintre primar si Aqua , cu sicane reciproce sub obladuirea “imparatului” a dus la aceasta situatie!Analizati tot ce s-a intamplat pana acum si vedeti cand cele doua tabere s-au inteles?Acum, primarul vrea sa traga spuza pe turta lui(vin alegerile) si sa dea impresia ca EL VA REZOLVA acest “iminent” dezastru al Resitei.Stati linistiti, totul se va rezolva aproape din inertie pt. ca APA NU SE VA OPRI NICIODATA LA NIVELUL INTREGULUI ORAS!De ce, e foarte simplu: e o problema de siguranta generala si pe fir ar intra, in minutul 1, DNA, SRI, care i-ar ridica imediat pe cei in cauza si i-ar obliga sa care ei apa cu galetile!

  2. vladimir says:

    primarul cunoscut ca pompier piroman va incerca sa traga spuza pe turat lui ca sa rezolve situatia. mai bine ar trage apa

  3. Dorel says:

    Imi place cum scrieti si imi place ca va place ca va pasa de acest oras. Va rog sa ne mai dati informatii in continuare. Orasul are nevoie de oameni ca voi, oameni care isi exprima opinia. Va respect!!