Timișul are oficial președinte de consiliu județean. Alin Nica, învestit în funcție în prezența premierului Ludovic Orban

Alin Nica devine de sâmbătă președinte cu acte în regulă al Consiliului Județean Timiș. În ceremonia de învestitură la care a participat premierul Ludovic Orban, au depus jurământul Nica și  31 dintre cei 36 de consilieri județeni validați de Tribunalul Timiș. 

Aproape o lună a trecut de când Alin Nica obținea peste 100 de mii de voturi, suficiente ca să se claseze pe primul loc în cursa pentru președinția Consiliului Județean Timiș. Sâmbătă dimineață a avut loc ședința privind ceremonia de constituire a consiliului județean, potrivit legii, ocazie cu care aleșii au depus jurământul. Acesta reprezintă momentul intrării în exercițiu de drept al mandatului, atât pentru consilieri, cât și pentru președinte.

Ceremonia de învestitură a fost una restrânsă, la care a participat premierul Ludovic Orban.

„Guvernul pe care îl conduc respectă autoritățile locale alese care cunosc cel mai bine nevoile concrete ale comunităților locale, care sunt cel mai aproape de cetățean. Pentru noi, subsidiaritatea, autonomia locală și descentralizarea nu sunt vorbe în vânt, sunt reguli. Autoritățile locale nou alese, ca și Guvernul care va urma după alegeri, va fi confruntat în perioada care va urma, pe lângă imperativul major de a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, cu necesitatea de punere în practică a unor planuri de dezvoltare. România va beneficia în următoarea perioadă de fonduri extrem de importante care pot fi folosite pentru dezvoltarea comunităților locale”, a spus Ludovic Orban, la finalul ceremoniei.

Invitat de Alin Nica a fost și primarul ales al Timișoarei, Dominic Fritz, a cărei învestitură în funcție se amână din cauza unor contestații.

Nica i-a invitat la ceremonie și pe parlamentarii PNL Alina Gorghiu, Marilen Pirtea și Ben Oni Ardelean.

Mandatele a 4 consilieri aleși au fost invalidate în 19 octombrie. Este vorba despre Raoul Trifan (USR PLUS), Adrian Pau și Nicolae Birău de la Pro România și Nicola Bitea și Cosmin Buboi de la PNL. Toți au renunțat la funcțiile obținute în urma alegerilor din 27 septembrie, înainte de învestitură. Trifan, Pau și Birău sunt candidați în alegerile parlamentare, iar Bitea și Buboi – au renunțat la solicitarea interimarului din fruntea PNL Timiș, Alin Nica.

Configurația politică a noului consiliu județean

În noul consiliu județean învestit vor fi 36 de consilieri aleși. 31 din cei 36 au depus sâmbătă jurământul.

Alin Nica – președintele Consiliului Județean Timiș

16 consilieri de la PNL: Ciprian Bogdan, Alin Popoviciu, Cosmin Costa, Alexandru Proteasa, Mihai Anghel, Lucian Blaga, Dan Sarmeș, Marius Hiticaș, Călin Roman, Liviu Cocean, Mihaela Calescu, Marin Popescu, Mihăiță Bojin, Ciprian Trocan, Andrei Cotețiu și Cosmin Lazăr

10 consilieri de la USR PLUS: Cristian Moș, Raul Olajos, Viviana Țecu, Bianca Luca, Călin Badiu, Alexandru Caplat, Petre Mihăieș, Laura Boldovici, Alexandru Cadar, Zoltan Nemeth

7 consilieri de la PSD: Călin Dobra, Mihai Ritivoiu, Aura Danielescu, Dan Idolu, Sabin Bociu, Ioan Sorincău, Petru Andea

3 consilieri de la Pro România: Valentin Korman, Elena Micicoi, Vasile Moruș

Cotețiu, Lazăr – de la PNL -, Micicoi și Moruș – Pro România – și și Zoltan Nemeth (USR PLUS) nu au fost prezenți la ceremonia de depunere a jurământului.

„(…) Vreau să le mulțumesc tuturor cetățenilor județului nostru și cei care m-au votat, și cei care nu m-au votat, deopotrivă, pentru că de astăzi sunt președintele tuturor locuitorilor din județul Timiș. Ne așteaptă momente dificile în acest context pandemic pe care trebuie să le depășim cu unitate, înțelepciune și cu dorința de a face mai bine pentru oamenii care ne-au votat. Ne așteaptă proiecte frumoase pe care trebuie să le îndeplinim sau să le continuăm, ne așteaptă proiecte strategice care au nevoie de susținerea Guvernului României și m-aș referi doar la câteva: centura ocolitoare a municipiului Timișoara, noua ieșire de pe autostradă, autostrada Timișoara-Belgrad, sala polivalentă, stadionul. Dar pe lângă toate acestea, mă rog bunului Dumnezeu să ne dea tuturor puterea, înțelepciunea și hotărârea să le ducem pe toate la bun sfârșit. Mulțumesc tuturor și succes noii echipe de la consiliul județean”, a spus Alin Nica, imediat după învestitură.

CITEȘTE ȘI: Noul Consiliu Județean Timiș, învestit în funcție săptămâna aceasta. Cine este singura persoană pe care Alin Nica o invită la ceremonie?

CJ Timiș va avea doi vicepreședinți aleși din rândul consilierilor județeni sau la propunerea președintelui, prin vot secret, cu majoritate absolută. 

Înțelegerea inițială între PNL și USR PLUS care viza formarea unei majorități în CJT a fost ca fiecare dintre cele două formațiuni să aibă câte un vicepreședinte. Joi, negocierile s-au blocat, după ce Alin Nica a refuzat să semneze protocolul, din cauza unui paragraf care se regăsea într-un comunicat ce urma să fie distribuit presei după încheierea negocierilor. Paragraful cu pricina făcea referire la înțelegerea potrivit căreia PNL și USR PLUS vor avea câte un viceprimar la Timișoara, respectiv câte un vicepreședinte la CJT. Atât Dominic Fritz, cât și Alin Nica și-au dat ultimatum pentru luarea unei decizii cu privire la continuarea negocierilor până luni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/