Războiul PNL-USR PLUS, faza pe declarații. Fritz: „Sper că în weekend va fi soare la Dudeștii Noi”. Nica: „Consider reacția nervoasă a partenerilor noștri o mișcare de etapă”

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Dominic Fritz îi cere lui Alin Nica să vină până luni seară cu un răspuns vizavi de alianța post-locale, după ce negocierile de până acum s-au încheiat cu un eșec. Dacă USR PLUS și PNL nu vor crea o majoritate la CL Timișoara și CJ Timiș, primarul ales al orașului de pe Bega spune că va demara discuții inclusiv cu consilierii PSD și cei ai Pro România.

Usr-istul Dominic Fritz s-a declarat dezamăgit de faptul că liberalii și-au schimbat atitudinea cu privire la aspectele negociate în cadrul întâlnirilor care s-au desfășurat de-a lungul ultimei săptămâni. Potrivit lui, dincolo de proiectele asumate de ambele părți, PNL și USR PLUS au stabilit și că fiecare formațiune va avea câte un viceprimar la Timișoara, respectiv un vicepreședinte la CJ Timiș. Cu acest din urmă aspect, spune Fritz, Alin Nica nu ar mai fi fost de acord în cursul dimineții de joi. Liberalul i-ar fi spus că nu are mandat din partea biroului politic județean să vorbească despre împărțirea funcțiilor și că le propune celor de la USR PLUS să semneze pactul doar pe partea care vizează proiectele ce ar urma să fie susținute la comun, iar discuția despre viceprimari și vicepreședinți să fie mutată după parlamentare.

CITEȘTE ȘI: Negocierile între USR PLUS și PNL au eșuat. Mărul discordiei, altul pentru fiecare dintre parteneri

„Pentru mine e destul de dezamăgitor. (…) Până luni seară vreau să știu foarte clar dacă da sau nu, PNL, sub conducerea lui Alin Nica, vrea să facă o majoritate cu noi în CL și CJ. În momentul ăsta, este în mâinile lui domnul Nica dacă vrea ca PSD sau Pro România să facă parte din guvernare. (…) O să încep să vorbesc cu toți cei care au fost votați de timișoreni, inclusiv cu consilierii care fac parte din Pro România și PSD. (…) La un moment dat va trebui să confrunt realitatea aritmetică și nu am o majoritate în CL, dar, încă o dată, eu sper că în acest weekend va fi soare la Dudeștii Noi și poate luni o să putem reîncepe o discuție productivă, a spus Dominic Fritz.

Fritz a făcut referire și la „meciul de la nivel național” dintre PNL și USR PLUS, și spune că „Alin Nica trebuie să se decidă dacă vor să joace meciurile din București, cu toate mizeriile lor, sau vor să facem ceva pentru ce am primit un vot de încredere.”

„Am mers în aceste negocieri cu o reținere, am constatat că există o bază pentru a crește o relație de încredere. Eu cred că încă această bază există și acum este în mâinile domnului Nica și a PNL-ului dacă vor să creștem încredere între noi sau dacă vor să continue cu un joc ieftin care nu ne face bine. (…) Cred că vremurile în care tati și mami din București rezolvă problemele pentru noi aici în Banat au apus”, a spus Fritz.

Întrebat dacă va participa la ceremonia în care Alin Nica va fi învestit președinte al CJT, Fritz a afirmat: „încă nu mi-am verificat agenda pentru sâmbătă”.

Termenii folosiți de Alin Nica pentru definirea relației cu USR PLUS: „frustrare”, „imaturitate politică”, „lipsă de experiență în administrație publică”

Într-o postare pe Facebook, Alin Nica îi dă replica lui Dominic Fritz, declarându-se întristat de „frustrarea și imaturitatea politică” ce ar mima relația de colaborare dintre cele două formațiuni.

„Deși sunt conștient că majoritatea partenerilor de discuții de la USR PLUS sunt lipsiți de experiență în administrație publică, mărturisesc că a fost o surpriză neplăcută pentru mine să observ că partenerii noștri au abandonat negocierile când am cerut să amânăm cu o săptămână discuția despre funcții. Am considerat că este mai important să semnăm azi (n.r, joi) protocolul legat de programul comun de guvernare locală care nu conținea nicio prevedere legată de funcții. Am fost refuzat. Reacția lui Dominic Fritz a fost de părăsire a negocierilor și de acordare a unui ultimatum. Îl apreciez pe Dominic și presupun că are această abordare care nu îl caracterizează sub presiunea colegilor care doresc urgentarea unui protocol de colaborare astfel încât să obțină cu orice preț numirile dorite”, a scris Nica.

Liberalul preia discursul de deunăzi al celor de la USR PLUS, potrivit cărora primează proiectele, nu funcțiile politice.

„Da, putem discuta și despre funcțiile de viceprimar si vicepreședinte dar nu acestea au fost, în opinia noastră, a celor de la PNL, principalul obiectiv al întâlnirilor. (…) Da, e nevoie de o majoritate atât în Consiliul Local Timișoara, cât și în Consiliul Județean Timiș, dar aceasta trebuie să fie una FUNCȚIONALĂ, bazată pe cooperare, înțelegere, lipsa amenințărilor, a atacurilor politice lipsite de bază reală și, mai ales, fără ultimatum-uri. (…) Consider întâlnirea de azi și reacția nervoasă a partenerilor noștri o mișcare de etapă în cadrul unor negocieri ce nădăjduiesc să finalizeze cu un rezultat pozitiv, a precizat Nica.

Atât la CL Timișoara, cât și la CJ Timiș, USR PLUS și PNL au o majoritate de două treimi. În ambele consilii au reprezentanți cei de la PNL, USR PLUS, PSD și Pro România.
CITEȘTE ȘI:


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/