Teste rapide pentru gripă, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Rezultatul, obținut după doar o oră

Primele kit-uri pentru testele rapide de gripă au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Metoda de testare este una moleculară și se realizează cu ajutorul aparatului Real Time PCR, la fel ca și în cazul virusului SARS-CoV-2, iar rezultatul este obținut în doar o oră.

Începând de astăzi, în laboratorul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, se pot procesa teste pentru depistarea gripei. Unitatea sanitară a primit primele kit-uri necesare prelucrării automatizate a probelor. Acestea se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene și sunt prelucrate printr-o reacție de polimerizare. Metoda aplicată în acest caz este identică cu cea a testelor pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Cu ajutorul acestor teste sunt identificate virusul gripal de tip A (Influenza A virus) cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B (Influenza B virus) și RSV (virusul sincițial respirator de tip A și B).

leader board 728 x 90 px

„Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN și ARN, la fel ca și în cazul virusului SARS-CoV-2. Îl introducem în aparat și îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o oră. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obținute de abia după două zile“, a spus Valerica Bica Profir, doctor- biolog în cadrul Laboratorului de biologie al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

Sensibilitatea și specificitatea acestor teste este de peste 98%.

„Cele mai multe infecții respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecției cu noul coronavirus și vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV-2”, a spus prof dr. Cristian Oancea, managerul unității sanitare.

Anul trecut, la Spitalul „Victor Babeș” au fost făcute peste 1.400 de teste gripale.