SENTINŢĂ. Fostul şef al Vămii din Caraş-Severin, condamnat la închisoare în dosarul „Ţigareta”!

Judecătoria Reşiţa a pronunţat sentinţa în dosarul ce i-a vizat pe Gheorghe Verdeţ, un poliţist şi mai mulţi funcţionari publici.

Fostul director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin, Gheorghe Verdeţ, şi alţi saşe inculpaţi, printre care Florinel Dărac, inspector vamal la Biroul Vamal Naidăş, şi Claudiu Chiţibea, gestionar la IPJ Caraş-Severin, au ajuns în sala de judecată deoarece, în 2008, au încercat „să dea o aparenţă de legalitate activităţii de distrugere a unor ţigarete şi tutun din patrimoniul unei societăţi din Moldova Nouă”, după cum au arătat procurorii anticorupţie.

Claudiu Chiţibea a pledat vinovat încă din ianuarie 2013 şi a primit o pedeapsă blândă: doi ani închisoare cu suspendare condiţionată pe o durată de încercare de patru ani. Ceilalţi au continuat să vină în faţa magistraţilor Judecătoriei Reşiţa încă un an şi jumătate. Gheorghe Verdeţ a solicitat, fără succes, schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care a fost trimis în judecată, respectiv din complicitate la infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals material în înscrisuri oficiale în infracţiunea de uzurpare de calităţi oficiale. În consecinţă, găsit vinovat pentru comiterea ambelor infracţiuni, Verdeţ a fost condamnat la pedeapsa de patru ani închisoare, „la care va adăuga un spor de patru luni, urmând ca, în final, să execute pedeapsa de patru ani şi patru luni închisoare”. În plus, şi-a pierdut „dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi dreptul de a ocupa funcţia de inspector vamal, pe o durată de doi ani, după executarea pedepsei principale”.

Verdeţ e singurul care a primit o pedeapsă cu executare. Inspectorul vamal Florinel Dărac, cumnatul lui Verdeţ, a fost condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi la pedeapsa de patru luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Va executa pedeapsa cea mai grea, patru ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de şapte ani.

Petrică Solomon, Cătălin Vidinaru şi Iosif Szabo, angajaţi ai SC Parc Industries SRL Moldova Nouă, au încercat şi ei să scape cu pedepse cât mai mici, astfel că au cerut să nu fie judecaţi pentru complicitate la infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals intelectual, ci pentru infracţiunea de uzurparea funcţiei. Instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina lor, dar nu aşa cum şi-ar fi dorit aceştia, ci în complicitate la infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals intellectual. Petrică Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 7 ani. Trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere au primit şi Cătălin Vidinaru şi Iosif Szabo, însă termenul de înrcercare pentru ei e de doar cinci ani. La fel plăteşte şi Victor Popescu.

Sentinţa nu e definitivă şi a fost deja atacată la Curtea de Apel Timişoara.

 

CITEŞTE ŞI:

Fostul director al Vămii din Caraş-Severin a tras sforile în “dosarul Ţigareta”

EXCLUSIV: Prima condamnare în dosarul “Ţigareta”. Poliţistul Chiţibea l-a “turnat” pe fostul şef al Vămii din Caraş-Severin!

STENOGRAME Fostul şef al Vămii din Caraş-Severin a aranjat în cel mai mic detaliu afacerea “Ţigareta”

Fostul director al Vămii din Caraş-Severin tace în “dosarul Ţigareta”

Fostul director al Vămii din Caraş-Severin, trimis în judecată de DNA