EXCLUSIV: Prima condamnare în dosarul “Ţigareta”

Afacerile ilicite cu tutun din Caraş-Severin se fac cu complicitatea directă a lucrătorilor vamali, poliţiştilor şi instituţiilor de control care ar trebui să combată acest fenomen infracţional.

Procurorii DNA îl acuză pe Gheorghe Verdeţ că în cursul lunii februarie 2008, pe când avea calitatea de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin, a pus la cale împreună cu reprezentanţii SC Parc Industries SRL Moldova Nouă o falsă acţiune de distrugere a unei cantităţi impresionante de ţigări, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu aproape 2,5 milioane de lei.

Judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, Verdeţ a fost ajutat de mai mulţi funcţionari publici şi chiar poliţişti. Potrivit actelor întocmite de aceştia, a fost distrusă o cantitate uriaşă de tutun, în timp ce, în realitate, au fost puse pe foc doar câteva cartuşe. La un an după ce dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Reşiţa, unul dintre cei şapte inculpaţi nu a mai rezistat şi a ales să recunoască tot, asigurându-şi astfel o pedeapsă mai blândă. Este vorba despre Claudiu Chiţibea, agent de poliţie în cadrul IPJ Caraş-Severin – Serviciul Cazier Judiciar Statistică şi Evidenţă Operativă, care a făcut parte din comisia de distrugere, alături de Florinel Dărac, inspector vamal, Petrică Solomon, Cătălin Vidinaru şi Iosif Szabo, angajaţi ai SC Parc Industries SRL Moldova Nouă.

Judecătoria Reşiţa a admis cererea inculpatului Claudiu Chiţibea privind judecarea potrivit procedurii recunoaşterii şi l-a condamnat la pedeapsa rezultantă de doi ani închisoare cu suspendare condiţionată pe o durată de încercare de patru ani. Totodată, instanţa a disjuns cauza şi a dispus cercetarea separată a inculpaţilor Dărac Florinel Geo, Verdeţ Gheorghe, Solomon Petrică, Vidinaru Cătălin, Szabo Iosif şi Popescu Victor, precum şi a acţiunii civile formulate de către D.G.F.P Caraş-Severin. Recunoscându-şi vinovăţia, poliţistul Chiţibea îi incriminează şi pe ceilalţi inculpaţi, în frunte cu Verdeţ, fostul şef al Vămii din Caraş-Severin.