Verdeţ a tras sforile în “dosarul Ţigareta”

La Judecătoria Reşiţa începe astăzi procesul fostului director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin, Gheorghe Verdeţ, trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals în înscrisuri oficiale. În aeeaşi cauză, mai răspund în faţa legii alţi saşe inculpaţi, printre care Florinel Dărac, inspector vamal la Biroul Vamal Naidăş, şi Claudiu Chiţibea, gestionar la IPJ Caraş-Severin.

Gheorghe Verdeţ ajunge astăzi în sala de judecată după ce, în 2008, a încercat “să dea o aparenţă de legalitate activităţii de distrugere a unor ţigarete şi tutun din patrimoniul unei societăţi din Moldova Nouă”, după cum spun procurorii anticorupţie. Astfel, societatea respectivă ar fi prejudiciat bugetul de stat şi ar fi câştigat în acelaşi timp aproape 2,4 milioane de lei. “De asemenea, obiectul cauzei îl constituie activitatea infracţională săvârşită de o serie de funcţionari publici, angajaţi în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin, ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai societăţii SC Parc Industries SRL Moldova Nouă”, se arată în materialul de urmărire penală.
Totul a plecat de la o plângere penală formulată împotriva firmei respective de Direcţia Generală a Finanţelor Publice, care a intuit că distrugerea ţigărilor şi tutunului a avut loc doar în acte, nu şi în realitate, pentru ca societatea să nu mai plătească bugetului de stat accizele. Procurorii DNA au probe potrivit cărora Gheorghe Verdeţ “a procedat personal la înregistrarea în fals în registrele de corespondenţă a actelor justificative depuse de reprezentanţii societăţii cu privire la cantităţile şi sortimentele de produse accizabile ce ar fi trebuit distruse”.

Afaceri murdare în familie
Mai mult decât atât, la scurt timp, societatea din Moldova Nouă a solicitat aprobarea distrugerii unei noi cantităţi de ţigări, de data aceasta cererea fiind adresată Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple şi prima dată. Verdeţ apare şi în această operaţiune, dar nu singur, ci alături de Florinel Dărac, inspector vamal în cadrul aceleeaşi instituţii, pe care l-a băgat în comisia de distrugere a ţigărilor. “Precizăm faptul că între Verdeţ Gheorghe şi Dărac Florinel există o legătură de rudenie prin alianţă, cei doi fiind cumnaţi”, se arată în rechizitoriu.  Din aceeaşi comisie de distrugere, la solicitarea lui Verdeţ a făcut parte şi Claudiu Chiţibea, de la IPJ Caraş-Severin. Bineînţeles, şi de această dată, distrugerea ţigarelor nu s-a produs decât în acte, nu şi în realitate.

leader board 728 x 90 px