STENOGRAME Afacerea “Ţigareta”

Gheorghe Verdeţ, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, este acuzat că, în postura sa de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, a trucat o operaţiune de distrugere a unei cantităţi uriaşe de ţigări de la fabrica de tutun din Moldova Nouă.

 

Aproape 2,5 milioane de lei s-ar fi câştigat de pe urma înscenării operaţiunii de distrugere a ţigărilor. Potrivit celor reţinute în rechizitoiu de procurorii DNA, Gheorghe Verdeţ, deşi nu era treaba instituţiei pe care o conducea la acea vreme, a autorizat şi a participat efectiv la operaţinuea de ardere a ţigărilor respective. Pentru că aceasta se face în mod normal în faţa unei comisii, Verdeţ s-a ocupat de tot. Şeful Vămii a avut grija ca în componenţa comisiei să nu se strecoare nimeni care să nu poată fi uns sau care să împiedice realizarea tunului. Aşa se explică şi prezenţa în comisia deplasată în curtea fabricii de ţigări din Moldova Nouă a lui Florinel Geo Dărac, inspector vamal asistent şi, totodată, cumnat al lui Verdeţ. Cei doi au tras sforile ma departe şi în ceea ce-l priveşte pe expertul Petrică Pavel Balint, care trebuia să constate că, într-adevăr, ţigările trecute ca distruse în acte au fost arse cu adevărat.

Discuţia interceptată de DNA dintre Verdeţ şi Balint dovedeşte că totul a fost trucat.

Verdeţ: Alo!

Balint: Bună ziua! Balint sunt.

Verdeţ: Bună!

Balint: Ă, deci vedeţi c-o să mergem pe durata de zece ore, între 8.30 şi… cât iese, da?

Verdeţ: Da!

Balint: Bun? Ca să ştiţi la declaraţii cum să…

Verdeţ: Am înţeles! Am înţeles!

Balint: Deci ora 8.30 o înce…

Verdeţ: Cum e? Bine?

Balint: E bine, e bine! 10 ore iese!

Verdeţ: Am înţeles! Bine!

Balint: E o părere comună, deci e bine!

Verdeţ: Bine, am înţeles!

Balint: În regulă!

Verdeţ: Bun! Şi toate… trec toţi de acord sau cum?

Balint: Da, da, da! Toţi trei semnăm raportul!

Calculele nu au fost deloc exacte, expertizele demonstrând că în zece ore nu se putea distruge decât o mică parte din ţigările trecute în documente ca fiind arse. Procurorii au concluzionat că 100 de ore ar fi fost necesare distrugerii miilor de baxuri. “S-a stabilit faptul că intervalul de zece ore consemnat drept concluzie esenţială în raportul de expertiză a fost stabilit în baza unei înţelegeri între cei trei experţi, în scopul de a-I ajuta pe învinuiţi”, se reţine în rechizitoriu. Balint a recunoscut totul organelor de cercetare penală şi împotriva lui nu s-a formulat nicio acuzaţie, el având calitatea de martor.