Fostul şef al Vămii refuză să vorbească

Gheorhe Verdeţ, trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce ar fi aranjat lucrurile în aşa fel încât o firmă din Moldova Nouă să distrugă doar în acte, nu şi în realitate, cantităţi importante de ţigări, a refuzat să dea declaraţii în dosarul de urmărire penală.

Procurorii anticorupţie au reţinut că, în calitate de lucrător vamal, Gheorghe Verdeţ a avizat distrugerea unor produse accizabile din tutun, deşi acea activitate nu era atribuţia acestuia. Mai mult decât atât, a “înregistrat în fals în registrul de intrare-ieşire al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin aspecte nereale în scopul obţinerii de către o altă persoană a unor foloase materiale”, după cum se arată în rechizitoriu.
Verdeţ nu recunoaşte nimic, o face însă alt inculpat în aceeaşi cauză. “Învinuitul Verdeţ Gheorghe nu a manifestat o atitudine sinceră, refuzând să formuleze o declaraţie după ce faţă de acesta s-a dispus începerea urmăririi penale prin rezoluţia din 31.01.2011, învinuire ce i-a fost adusă la cunoştinţă în data de 2.02.2011”, a reţinut procurorul de caz în materialul de urmărire penală trimis Judecătoriei Reşiţa.
Agentul de Poliţie Claudiu Chiţibea, care a făcut parte din comisia de distrugere a ţigărilor, a ales însă de la început calea sincerităţii. “Învinuitul Chiţibea a avut o atitudine sinceră, recunoscând comiterea faptelor reţinute în sarcina sa indirect prin descrierea modalităţii în care au avut loc evenimentele din data de 5.02.2008, sens în care a susţinut că, după ce a fost contactat de inspectorul IPJ Caraş-Severin, care i-a dispus să se deplaseze în oraşul Moldova Nouă, a fost prezent la arderea a câtorva baxuri de ţigarete, timp în care s-a aflat în biroul învinuitului Solomon Petrică, a servit masa, la propunerea reprezentanţilor societăţii comerciale la sediul căreia a avut loc arderea acelor ţigarete într-un restaurant din localitate”, se mai reţine în rechizitoriu.
Rămâne de văzut care va fi poziţia procesuală a lui Gheorghe Verdeţ în faţa instanţei.