Fostul şef al Vămii, trimis în judecată de DNA

Dosarul “Ţigareta” a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Reşiţa. Procurorii anticorupţie au trimis în faţa instanţei şapte persoane pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, fals intelectual şi complicitate la aceste două infracţiuni.

Vor urca în boxa acuzaţilor Florinel Geo Dărac, fost inspector vamal asistent la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Caraş-Severin – Compartimentul echipe mobile, în prezent inspector vamal la Biroul Vamal Naidăş, şi Claudiu Chiţibea, gestionar la IPJ Caraş-Severin – Serviciul Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă la data comiterii faptelor, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată şi fals intelectual. Alături de ei mai răspunde în faţa legii penale Gheorghe Verdeţ, fost director executiv al DJAOV Caraş-Severin, în prezent inspector principal superior la Biroul Vamal Moraviţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi fals material în înscrisuri oficiale. Petrică Solomon, Cătălin Vidinaru, Iosif Szabo şi Victor Popescu, foşti angajaţi ai SC PARC INDUSTRIES SRL Moldova Nouă, sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual.
Dosarul “Ţigareta” a fost întocmit de procurori ca urmare a unei false operaţiuni de distrugere de tutun. La începutul anului 2008, SC PARC INDUSTRIES SRL Moldova Nouă a solicitat DJAOV aprobarea distrugerii unor cantităţi de ţigarete şi tutun despre care a susţinut că nu mai puteau fi comercializate, pe motiv că nu mai respectă prevederile legale în vigoare. Distrugerea acelor produse ar fi determinat scutirea societăţii de la plata accizelor. “În cursul lunii februarie 2008, inculpatul Verdeţ Gheorghe, în calitate de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş-Severin, a acţionat contrar normelor legale în vigoare şi atribuţiilor sale de serviciu, în încercarea de a crea o aparenţă de legalitate activităţii de distrugere a ţigaretelor şi tutunului aflate în patrimoniul societăţii. Astfel, inculpatul Verdeţ Gheorghe, a înregistrat în fals, în registrele de corespondenţă ale DJAOV Caraş-Severin, actele justificative depuse de reprezentanţii societăţii cu privire la cantităţile şi sortimentele de produse accizabile ce ar fi trebuit distruse”, precizează DNA.

Societatea a scăpat de plata unor importante sume de bani reprezentând accize după ce Florinel Geo Dărac, din partea autorităţii vamale, Claudiu Chiţibea din partea Poliţiei, şi Petrică Solomon, Cătălin Vidinaru, Iosif Szabo şi Victor Popescu, angajaţi ai SC PARC INDUSTRIES SRL Moldova Nouă, au susţinut că ar fi distrus tutunul şi ţigaretele respective.

“A fost creat un prejudiciu de 2.469.089 lei bugetului de stat, constând în accize neplătite şi penalităţi de întârziere. Suma reprezintă folosul material obţinut de către reprezentanţii SC PARC INDUSTRIES SRL Moldova Nouă. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş Severin a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 2.469.089 lei”, DNA.