Cumpărături cu carduri falsificate

Procurorii care investighează infracţiunile de criminalitate organizată din Oradea au dispus trimiterea în judecată a 19 inculpaţi, dintre care opt persoane juridice, ca urmare a destructurării unui grup infracţional organizat constituit pentru săvârşirea de fraude electronice, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Iuliu Iulian Ciorbă, de 35 de ani, şi alţi membri ai grupării conduse de acesta au falsificat  instrumente de plată electronice emise de instituţii bancare din străinătate, în special American Express, şi au efectuat de operaţiuni financiare frauduloase prin utilizarea cardurilor falsificate. Unii membri ai grupării aveau rolul de a procura datele titularilor de carduri precum şi datele conturilor acestora, care îi erau transmise lui Ciorbă. Acesta se ocupa de falsificarea unor carduri pe care inculpaţii Alin Bălăşoiu şi Liviu Ciobanu le foloseau la magazine ce deţineau aparate POS, de pe raza judeţelor Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

Pentru a disimula provenienţa sumelor uriaşe obţinute fraudulos, doi patroni ai unor firme din Timişoara au introdus în sistemul bancar aproximativ 2.400.000 lei. “Prejudiciul cauzat de către inculpaţi societăţii American Expres este de aproximativ 850.000 de dolari”, precizează DIICOT.