Profesorii nu cer şpagă, dar acceptă cadouri

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Cazul mult mediatizat care a avut loc la Bucureşti i-a băgat în şedinţe pe directorii şi inspectorii şcolari. Deşi mai multe instituţii din ţară au fost verificate după ce părinţii au depus plângeri cu privire la banii colectaţi de dascăli, aceştia se apără. Profesorii recunosc că primesc diverse „atenţii”, însă spun că iniţiativa porneşte strict de la părinţi.

Oferirea cadourilor a devenit o cutumă în învăţământul românesc. La început sau la final de an şcolar, la sărbători, la ziua de naştere sau la onomastică, de 1 sau 8 Martie, părinţii fac tot posibilul să le facă pe plac dascălilor. Astfel se asigură că profesorii se vor ocupa îndeaproape de copiii lor. În judeţul Caraş-Severin situaţia nu pare a fi atât de rea, nici măcar după toate declaraţiile sesizate la posturile de televiziune.

La nivel de inspectorat nu este înregistrată nicio sesizare vizavi de șpagă, nimeni nu a reclamat nimic. Am avut şedinţă cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţ, în care s-a interzis orice strângere de fonduri, în afară de cadrul legal, acesta însemnând şcolile cu asociaţii de părinţi cu personalitate juridică. S-a dispus şedinţă şi în consilii profesorale la care au participat reprezentanţii părinţilor de la fiecare clasă, mai exact, reprezentanţii comitetelor de părinţi pe unitatea de învăţământ, pentru a fi în cunoştinţă de cauză cu ceea ce se întâmplă”, a declarat profesor Ion Moatăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin.

Cadourile nu dispar din cadru

Chiar dacă la ISJ nu a ajuns nicio plângere, părinţii şi copiii susţin că în continuare se strâng bani de cadouri pentru cadre didactice, fie ele simbolice sau consistente.

Din punctul meu de vedere, în clasele fiicelor mele nu se exagerează cu cadouri. Nu am dat niciodată mai mult de 10 lei pentru ceva simbolic, iar ceea ce îi cumpăram profesoarei, aceasta împărţea cu elevii. Nu avem nicio treabă cu şpaga sau ceea ce se discută la nivel naţional”, a declarat pentru Express de Banat părintele a două eleve de la Şcoala Generală Nr.6 Reşiţa.

promovare banner maxagro Muzeul TM

În fiecare an se fac cadouri în şcoală, iar lucrul acesta nu va dispărea în viitorul apropiat. De când e fiica mea la şcoală, în fiecare an de 8 martie am fost nevoită să dau o sumă de bani, fie pentru bijuterii, servicii de masă, filtre de cafea, perdele sau altele. Culmea este că părintele sau părinţii care se ocupau de acest lucru întrebau direct profesoara ce îşi doreşte, ca să nu arunce banii în vânt. Mă întreb dacă nu au jenă de aşa ceva, mai ales că sunt foarte mulţi copii care nu au posibilităţi şi nu poţi să le ceri să dea din ce nu au”, a explicat mama unei eleve de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă.

Atenţiile, iniţiativa directă a părinţilor

Cadrele didactice cărăşene din ciclul primar sunt de părere că banii care se strâng de către părinţi, pentru cadouri, sunt o iniţiativă directă a lor, în semn de mulţumire pentru profesori.

Această iniţiativă de a mulțumi unui dascăl prin cadouri de tot felul provine din uşurința părinților de organizare. Decât să ofere un mărțișor simbolic, de exemplu, pentru ei este mult mai simplu să ofere o anumită sumă de bani pentru un cadou colectiv, de o valoare mai mare. Probabil, consideră ei, că au un impact mai mare asupra dascălului, dar, repet, este o inițiativă care pornește de la ei, şi nu de la profesori”, a explicat unul dintre cadrele didactice de la ciclul primar din oraşul de pe Bârzava.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/