FOTO: Stadiul lucrărilor la blocurile explodate!

explo 1000x200

Ultimele măsuri luate de Guvern vizavi de blocurile distruse de pe aleile Gugu şi Vlădeasa, dar şi starea actuală a lucrărilor au fost publicate astăzi în teritoriu de către autorităţile reşiţene.

Locatarii celor două blocuri explodate din Municipiul Reşiţa mai au de aşteptat până să se întoarcă acasă. Lucrările de consolidare a imobilului de pe Aleea Gugu se preconizează a fi finalizate peste trei luni, iar cele de pe Vlădeasa în cursul lunii mai. Banii alocaţi de Guvern înainte de sărbători pentru locatarii blocului de pe Gugu au fost de un real ajutor, la fel ca şi sumele alocate pentru cetăţenii de pe Vlădeasa, spun reprezentanţii Prefecturii.

CITEŞTE ŞI: LOCATARII BLOCULUI DE PE VLĂDEASA, AJUTAȚI DIN NOU DE AUTORITĂŢI

,,Fiecare dintre cele 18 familii afectate de pe Gugu va primi câte 10.000 de lei. Mi-aş dori ca acei bani să fie folosiţi pentru reconstrucţia blocului. Sumele pe care le vor primi nu vor fi suficiente chiar dacă vor veni bani şi de la Primăria Municipiului Reşiţa. Alături de aceste familii se alătură şi cea din Câlnic care, la fel, a avut de suferit în urma unui incendiu”, a precizat Silviu Hurduzeu, prefectul judeţului Caraş-Severin, care a mai explicat şi problema diferenţei de timp privind alocarea banilor de la Guvern.  ,,Atunci când s-a făcut ancheta socială pentru Vlădeasa, dacă am fi făcut şi pentru Gugu, sumele s-ar fi diminuat. La sfârşitul anului exista o sumă fixă la nivelul Guvernului pentru ajutoare de urgenţă şi atunci, fiind pe Vlădeasa un număr mai mare de familii afectate, am considerat că este mai bine ca primii bani să fie pentru ei. Sumele care au venit prin aceea hotărâre de Guvern au fost de 10.000 de lei pentru 11 familii şi de 6.000 de lei pentru 21 de familii, în total aproape 2,5 miliarde lei bani vechi. Am apreciat foarte mult faptul că toţi banii care intrau în conturile familiilor afectate au fost viraţi apoi în contul Asociaţiei locatarilor pentru refacerea blocului”, a adăugat Silviu Hurduzeu.

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157644219141846″]

Deşi nu s-a deplasat în teritoriu alături de reprezentanţii Prefecturii şi ai primăriei, în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean care a avut loc astăzi, preşedintele forului Sorin Frunzăverde a ţinut să facă în plen o serie de precizări legate de finanţarea imobilelor care au explodat.

,,Se lucrează la cele două blocuri calamitate de pe Aleea Gugu și Vlădeasa. Principalul donator pentru aceste reabilitări este Consiliul Județean, apoi Primăria Reșița și dacă Ministerul Muncii înseamnă Guvernul României, atunci se plasează pe locul al treilea la alocarea bugetară. Noi am alocat 6 miliarde de lei, Primăria Reșița 1.300 de lei pentru fiecare persoană calamitată, iar Ministerul Muncii 1.000 de lei”, a reamintit astăzi Sorin Frunzăverde.

CITEŞTE ŞI: LACRIMI DE BUCURIE PENTRU LOCATARII BLOCULUI EXPLODAT (FOTOREPORTAJ/VIDEO)

În altă ordine de idei, administraţia locală abordează, printre altele, problema acoperirii blocului de pe Aleea Gugu şi estetizarea acestuia, intervenind din nou, dacă este nevoie, cu ajutoarele de urgenţă. ,,În primul rând s-a dorit reconstrucţia acestor două imobile şi după aceea modernizarea lor. În primă fază, valoarea acestor proiecte este de aproximativ 2 miliarde lei vechi într-o parte şi alte două în cealaltă locaţie, dar banii respectivi nu ajung, pentru că mai e nevoie de o implicare vizavi de asigurarea utilităţilor, reabilitarea termică şi estetică a blocurilor. Vom aborda şi problema acoperirio blocului de pe Gugu şi vom interveni din nou prin acordarea ajutoarelor de urgenţă”, a declarat primarul Mihai Stepanescu.

Stadiul actual al lucrărilor

Lucrările de refacere a celor două blocuri dau roade pe zi ce trece. De altfel, imobilul de pe Aleea Vlădeasa este, practic, stabil. ,,Am desfăcut de sus în jos, de la etajul trei spre parter şi acum am mers de la parter spre etajul trei, respectiv: consolidare planşee, refacerea lor completă, cămăşuirea pereţilor afectaţi, închideri exterioare cu zidărie. Etapa următoare vizează lucrări la instalaţii, finisaje, estetizare şi tot ce mai trebuie. În luna mai vom termina lucrările stabilite până acum”, a explicat Ion Georgescu, constructorul blocului.

CITEŞTE ŞI: EVACUAȚII DIN BLOCUL EXPLODAT ÎŞI REABILITEAZĂ LOCUINŢELE PE CONT PROPRIU!

În ceea ce priveşte imobilul de pe Aleea Gugu, lucrările de refacere şi stabilizare a acestuia se preconizează a fi gata abia în luna iulie. ,,Lucrăm la rezistenţa blocului, lucrări care sunt cele mai pretenţioase, pentru că trebuie să refacem ceva care e total distrus. Am desfăcut toate panourile fisurate, conform proiectului. În plus faţă de proiect ar fi ideea de şarpantă pentru acoperiş. În etapa următoare ar urma lucrările de finisaj, estetizarea blocului şi crearea tuturor utilităţilor pentru a fi funcţional. Noi credem că în cursul lunii iunie vom putea finaliza ceea ce avem stabilit deocamdată”, a adăugat constructorul.

CITEŞTE ŞI: APARTAMENTE ȘI BANI PENTRU LOCATARII EVACUAŢI DIN BLOCUL EXPLODAT