Evacuații din blocul explodat îşi reabilitează locuinţele pe cont propriu!

Locatarii de pe Aleea Vlădeasa vor petrece sărbătorile de iarnă în chirie, însă oamenii s-au liniștit, pentru că cei de la centru au găsit o soluție prin care să îi sprijine. În paralel, adună și ei bani pentru consolidarea imobilului.

Deși nu este vorba despre o sumă astronomică, ci doar de 150 de mii de euro, lucrurile se tărăgănează la Reșița, ca în oricare alt oraș în care intervenția este dependentă de mai marii de la centru. Oamenii sunt mulțumiți chiar și în această situație, întrucât alte soluții nu există pentru moment. Prin urmare, banii pentru reparația de punere în siguranță a imobilului vor veni de la Guvern sub formă de ajutor social.

În paralel, evacuații s-au mobilizat și ei pentru a strânge suma necesară demarării lucrărilor la structura de rezistență. Până acum, cele 17 familii au reușit să adune, prin forțe proprii, aproximativ 13.000 de euro. Liviu Dragnea va lua, la rândul său, măsuri pentru a-i ajuta. Fiecare familie va primi bani de la Guvern sub formă de ajutor social. Acești bani vor fi alocați pentru fiecare locatar în parte, iar tranzacțiile nu vor putea fi făcute decât exclusiv pentru demararea lucrărilor și cumpărarea materialelor de construcții.

locatari

Potrivit Ministrului Dezvoltării, banii nu pot veni direct de la Guvern, având în vedere faptul că este vorba aici de locuințe proprietate privată. Soluția optimă este, astfel, acordarea de ajutoare sociale. ,,Împreună cu Agenția Județeană de Prestații Sociale se vor face anchete sociale să sprjinim cu ajutoare sociale familiile respective. Nu se pot da bani dincolo de intituțiile Guvernului, fiind vorba de locuințe proprietate privată, iar legea ne împiedică să facem lucrul acesta”, a spus vicepremierul.

Mulțumiți de decizie

Familiile evacuate se declară mulțumite de această decizie. Prin aceste ajutoare vor reuși să strângă aproximativ 60.000 de euro, sumă care le va permite să înceapă reconsolidarea structurii de rezistență în primăvara anului viitor. ,,Au zis că ne vor da un ajutor social pentru reconstrucția aceasta. Banii tot de la Guvern vin, dar e mai pe dos, nu se pot da bani pentru construcție, ci sub formă de ajutor social. Banii sunt pe numele fiecăruia, puși în bancă și nu pot fi scoși numerar, ci doar pentru materiale de construcții. Avem strânși în jur de 13 mii de euro, cu ce mai primim vor fi în jur de 60 de mii. Oricum, până în primăvară nu putem face nimic”, a declarat Cornel Iovu, președintele Asociației de Locatari din blocul ruinat de explozia devastatoare.

Având în vedere faptul că structura de rezistență a blocului a fost grav avariată, apartamentele, chiar și cele mai puțin afectate, nu sunt sigure pentru locuit. Imediat după explozie, cele 17 familii evacuate s-au plimbat prin căminele liceelor din Govândari. Ulterior, municipalitatea a decis mutarea acestora în apartamente cu chirie până când situația va fi rezolvată.