ABERANT. „Războiul civil” cu sticle incendiare și focuri de armă din Muncitoresc s-a terminat fără nicio zi de pușcărie!

Scandalurile violente din iunie 2014 de pe străzile Reșiței, în care s-au folosit sticle incendiare, topoare, săbii și pari și care au instaurat teamă printre locuitorii cartierului Muncitoresc au fost soluționate definitiv de instanțele de judecată. Cu câteva pedepse cu suspendare!

Două clanuri țigănești din Reșița au transformat în urmă cu doi ani străzile municipiului în scena unui adevărat război civil. O familie întreagă înarmată cu pari și topoare și-a atacat rivalii, care erau pregătiți, în propria casă, cu un adevărat arsenal. În principal cu sticle incendiare! În mijlocul încăierării au fost prinși mai mulți oameni ai legii, alarmați de vecini. Au văzut moartea cu ochii și pentru a scăpa nevătămați din fața săbiilor ridicate amenințător și a sticlelor incendiare care zburau dintr-o parte în alta au fost nevoiți să tragă mai multe focuri de armă. Forțele de intervenție chemate în ajutor au reușit să oprească violențele înainte să moară cineva. Au existat însă răniți, unul cu arsuri grave pe față! Modul în care a fost gestionat acest scandal, care izbucnise cu vreo săptămână în urma incidentelor atât de violente, și ancheta desfășurată apoi de Poliție au ridicat foarte multe semne de întrebare. E suficient să amintim în acest sens faptul că locuințele țiganilor au fost percheziționate abia după trei zile de la „războiul civil” și că femeile din cele două clanuri amenințau polițiștii cu dezvăluiri despre cei ce se plimbă cu bicicletele furate de cele două familii rivale din Franța. Așa s-a ajuns la o încadrare foarte ușoară dată faptelor, și anume tulburarea ordinii şi liniştii publice, după noul Cod penal.

Au ajuns în fața magistraților Judecătoriei Reșița 19 persoane, șapte inculpați, Mircea Radu, Ion Drăgan, Ioan A. Drăgan, Mihai Ursu – Ciurariu, Alexandru Ciurar, Petru Gligor, Gheorghe Ursu, și 12 învinuiți, Alex Samuel Drăgan, Ștefan Ursu, Lucian George Ursu, Sali Gabriel Ciurariu, Robert Florin Ciurariu, Flavius Ovidiu Dragomir,  Nelu Ursu Ciurariu, Nelu Gabi Cîrpaci, Florin Cîrpaci, Cătălin Denis Ursu, Anita Ciurariu și Ionel Cîrpaci.

tigani muncitoresc razboi civil

Procurorii au arătat că Ioan Drăgan, zis „Ciompa”, împreună cu Alexandru Ciurar, zis „Șlideru”, au aruncat cu sticle incendiare asupra lui Robert Florin Ciurariu și Flavius Ovidiu Dragomir, „provocându-i acestuia din urmă arsuri în zona feței după care, la scurt timp, în prezența forțelor de ordine, au mai adresat injurii și amenințări unui grup rival și, din nou, au aruncat asupra acestora sticle incendiare, provocând astfel o puternică stare de teamă în întreaga zonă și de periclitare a însăși siguranței locuitorilor din cartier”. Procurorii au mai învederat instanței că „Ciompa” și „Șlideru” au generat o stare de pericol pentru relațiile de conviețuire socială, care a condus spre indignare și revoltă cu caracter public. În materialul de urmărire penală s-a pus accent și pe faptul că oamenii legii au fost nevoiți să facă uz de armă, trăgând mai multe focuri de avertisment, pentru a potoli spiritele. „Mai mult, a existat posibilitatea ca acele sticle incendiare să lovească atât organele de ordine, cât și autoturismele din dotare, aceștia fiind nevoiți să mute autoturismele la o anumită distanță față de locul evenimentelor. (…) Este evident că inculpații au crezut că oricâte încălcări la normele de conviețuire socială ar comite nu li se poate întâmpla nimic, că sunt deasupra legii, pe care o pot ignora după bunul plac. Aceștia nu sunt la primul incident cu legea penală, față de ei fiind pronunțate, pe de-o parte o serie de condamnări la pedeapsa cu închisoarea, dintre care unele cu executare în regim de detenție, iar pe de altă parte, mai multe soluții de scoatere de sub urmărire penală și aplicarea unor amenzi administrative pentru săvârșirea unor infracțiuni de furt calificat, tâlhărie, distrugere, infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, ultraj contra bunelor moravuri și uz de fals”, au mai reținut procurorii.

Judecătoria Reșița s-a pronunțat în octombrie 2015. Mircea Radu, Ion și Ioan A. Drăgan au primit câte un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Cu executare! În plus, li s-a interzis dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de doi ani, după executarea pedepsei principale. În cazul acestuia din urmă, instanța a revocat liberarea condiţionată din executarea pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată inculpatului printr-o sentinţă penală definitivă a Curţii de Apel Timişoara din 2011. În consecință, a dispus și executarea restului rămas neexecutat de 364 zile, astfel că Ioan A. Drăgan este nevoit să execute doi ani de închisoare. Mihai Ursu – Ciurariu, Alexandru Ciurar, Petru Gligor și Gheorghe Ursu au primit pedepse de câte un an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Pedepse privative de libertate! În plus, s-a dispus confiscarea specială a bunurilor ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate în data de 06.06.2014 la un imobilul de pe Str. Butovăț şi la un imobil situat pe Str. Laminoarelor, respectiv: o bâtă din lemn de culoare neagră având lipit la cele două capete bandă de culoare neagră; o bâtă din lemn de culoare maronie cu inscripţia „Garden Tools” şi unul din capete metalic; topor cu mâner din lemn şi lama metalică; topor cu mâner din plastic şi lama metalică; rangă metalică în lungime de 1 metru; o seceră confecţionată cu mâner din plastic şi lamă metalică; o seceră confecţionată cu mâner din metal de culoare roşu şi negru cu lungime de 43 cm; o coadă de topor din lemn cu lungime de 63 cm; topor cu coadă din lemn cu lungime de 63cm; topor cu coadă din lemn cu lungime de 25 cm; cap topor metalic.

Curtea i-a scăpat de pușcărie!

Deși scăpaseră cu pedepse relativ mici în comparație cu gravitatea faptelor și cu palmaresul lor infracțional, inculpații au atacat sentința Judecătoriei Reșița la Curtea de Apel Timișoara. În luna martie a acestui an s-a dat și soluția definitivă. Una șocantă pentru locuitorii cartierului Muncitoresc! Curtea a admis apelurile declarate de inculpaţii Mircea Radu, Mihai Ursu Ciurariu, Alexandru Ciurar, Ioan Drăgan şi Gheorghe Ursu, a desfiinţat sentinţa pronunţată de Judecătoria Reşiţa şi, rejudecând, a dispus suspendarea sub supraveghere pe o perioadă de doi ani a executării pedepsei de un an închisoare aplicată celor cinci inculpaţi.

Curtea de Apel Timișoara i-a obligat pe fiecare dintre inculpaţii sus menţionaţi ca pe durata termenului de supraveghere „să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Caraş-Severin sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere fiecare dintre inculpaţii Mircea Radu, Ioan Drăgan, Mihai Ursu Ciurariu, Alexandru Ciurar şi Gheorghe Ursu va presta un număr de 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la una dintre următoarele două instituţii: Primăria municipiului Reşiţa sau Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin”.

gif card de energie dacus 1000x100

„Consider că e o decizie legală și temeinică. În opinia mea, nu se putea da o pedeapsă cu executare pentru o infracțiune cu încadrare modică. Salut această decizie a Curții de Apel Timișoara” – Cosmin Bolosin, avocat

CITEȘTE ȘI:

I-au dezarmat pe ţiganii violenţi. După trei zile!

Scandal monstruos în Muncitoresc. Țiganii au fost săltați cu duba jandarmilor!

Ţiganii agresivi din Muncitoresc sunt liberi!

Pace după „războiul civil” din Muncitoresc!

UPDATE FOTO/VIDEO: Ţiganii se bat ca-n filme: cu bombe confecţionate în casă. S-au tras focuri de avertisment!

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/