Zeci de profesori, procurori, oameni de afaceri, popi şi şefi de instituții, în dosarul de corupție de la „Eftimie Murgu”!

Acţiunea Direcţiei Generale Anticorupţie de săptămâna trecută ar putea duce la închiderea universităţii din Reşiţa şi asta pentru că probele procurorilor demonstrează că la „Eftimie Murgu” numai învăţământ superior de calitate nu se face! Corupţia nu reprezintă un fenomen izolat, ci, dimpotrivă, e ceva aproape generalizat în universitatea reşiţeană!

S-a ştiut de ani buni că o mulţime de profesori universitari de la „Eftimie Murgu” cer şi primesc şpagă de la studenţi pentru a promova examene. S-a cunoscut şi faptul că unii dintre ei se mulţumesc cu favoruri sexuale. Era de notorietate şi faptul că lucrările de licenţă şi disertaţie se vând ca pâinea caldă. Erau evidente şi criteriile pe baza cărora ajungeau unii în funcţii de conducere. Totul era limpede, însă nimeni nu a scos o vorbă. Tuturor celor din „Eftimie Murgu” le-a convenit situaţia şi cei mai mulţi au profitat de ea. Au plecat acasă lună de lună cu salarii de zeci de milioane. Şpăgile, în cazul unora dintre ei, au depăşit însă cu mult leafa. Absolvenţii au plecat, tot pe şpagă, în instituţii publice, lucrează ca vânzători, îngrijesc bătrâni în străinătate sau sunt şomeri cu diplome. Cazurile celor care au un loc de muncă obţinut datorită studiilor superioare este nesemnificativ. Acum, când procurorii anticorupţie au demascat facultăţile pe bani sau sex, mulţi au început să se plângă şi să se teamă că ministerul va pune lacătul pe „Eftimie Murgu”. Stenogramele de la dosar, publicate de romaniacurata.ro, nu lasă prea multe şanse!

Zero stele

Cinci cadre universitare au fost puse oficial sub acuzare, dar numărul celor vizaţi în anchetă este mult mai mare. Aproximativ 30 de profesori de la „Eftimie Murgu” sunt verificaţi de procurorii anticorupţie şi, după audierea martorilor, e foarte posibil ca numărul celor trimişi în judecată să crească spectaculos. Nu întâmplător, romaniacurata.ro amintea de faptul că universitatea reşiţeană nu avea în 2009 nicio stea din cauza neregulilor majore, a scandalurilor frecvente de corupţie, a nepotismului, a clanurilor de familie, a avansărilor nebazate pe merit. „Acestea sunt universităţi în care nimeni nu ar trebui să-şi dorească să studieze!”, concluziona Coaliția pentru Universități Curate (CUC) la finalizarea primului Top al Integrității Universităților din România. Şi, din păcate, nu s-a înşelat!

Trafic de influenţă

Astfel, din informaţiile deţinute reiese faptul că numitul MIHĂILĂ IOAN MARIAN, Preşedintele Senatului Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, viciază procesul de reevaluare a studenţilor prin favorizarea acestora în promovarea unor examene şi tranzacţionarea unor lucrări de licenţă elaborate/susţinute în anii anteriori contra unor sume de bani percepute de la cursanţi cuprinse între 300-400 euro pe lucrare. În acest sens, MIHĂILĂ IOAN MARIAN a intervenit pe lângă cadre didactice din cadrul universităţii pentru a-l favoriza în promovarea examenelor pe Negrea Ştefan, student în anul I la Facultatea de Ştiinţe Administrative, Specializarea „Drept european internaţional”, în sensul că, deşi studentul este înscris la forma de învăţământ ZI, nu a participat la cursurile şi sesiunile de examene din ianuarie-februarie şi iunie-iulie aferente anului 2012-2013 fiind prezent în incinta universităţii doar în intervalul 10-11.07.2013, însă este declarat promovat la mai multe materii în afara intervalului. Promovarea a fost facilitată de către MIHĂILĂ IOAN MARIAN care le-a solicitat în data de 10.07.2013 unor cadre didactice, respectiv lect. univ. dr. Pascu Patriciu Mirel şi lect. univ. dr. Martin Mihaela, dar şi a numitei Pecioara Ana-Maria, secretara Facultăţii de Ştiinţe Administrative, punerea la dispoziţie a lucrărilor evaluate cu nota 10 susţinute anterior de alţi studenţi, Negrea Ştefan procedând astfel la copierea rezolvărilor subiectelor de examen la disciplinele:

– Istoria construcţiei europene – titular curs – lect. univ. dr. Vişan Mihai, examen susţinut la 10.07.2013 şi la care a luat nota 8;

– Istoria statului şi dreptului românesc – titular curs Pascu Patriciu Mirel, examen de restanţă programat în 5.07.2013 şi la care studentul a fost evaluat cu nota 10;

– Introducere în dreptul internaţional – titular curs prof.univ.dr. MIHĂILĂ IOAN MARIAN, examen de restanţă desfăşurat în 1.07.2013 şi promovat de student cu nota 10;

– Introducere în istoria universală – titular curs Martin Mihaela, examen de restanţă derulat în 3.07.2013 şi promovat de student cu nota 10.

– Limba engleză – titular Martin Mihaela colocviu desfăşurat în 3.07.2013 şi notat cu 10.

În cursul zilei de 10.07.2013, urmare a celor expuse, cadrele didactice menţionate au falsificat cu complicitatea secretarei Facultăţii de Ştiinţe Administrative procesele-verbale şi cataloagele grupei de învăţământ, întocmite la data oficială a examenelor, consemnând în fals şi notele studentului Negrea Ştefan”.

Exemplele DGA-ului despre mediul universitar reşiţean nu se opresc însă aici: „De asemenea, există indicii că similar în data de 11.07.2013, Negrea Ştefan a fraudat examene şi colocvii şi la alte discipline aferente „Dreptul european internaţional” din  anul I de studiu, respectiv „Introducere în drept”, „Instituţiile Uniunii Europene”, „Relaţii Internaţionale” (cadru didactic examinator lect.univ.dr. Pinteală Gheorghe – examen desfăşurat la 4.07.2013), „Elemente de drept constituţional şi instituţii publice” (cadru didactic examinator conf.univ.dr. Vasile Ana – examen desfăşurat la 1.07.2013, „Drept constituţional al Uniunii Europene” (cadru didactic examinator lect.univ.dr. Stan Dan – examen desfăşurat la 5.07.2013, „Drept european” (cadru didactic examinator – lect.univ.dr. Micloşină Otilia Iolanda – examen desfăşurat la 2.07.2013, „Dreptul mediului în Uniunea Europeană” cadru didactic examinator conf.univ.dr. Andriţoi Claudia – probă desfăşurată în 1.07.2013 şi „Practică de specialitate” cadru didactic examinator Martin Mihaela, examen desfăşurat la 3.07.2013“.

Diplomă, de la tata!

Profesorii de la „Eftimie Murgu” au avut grijă şi de odraslele lor, de soţii, de amante, de amici sau de diverşi „grei” ai judeţului. Ascensiunile unor dudui în ditamai funcţiile nici nu mai are rost să fie comentate acum şi asta pentru că procurorii DGA au probe concrete despre clanurile de familie şi nepotismul din universitatea reşiţeană. „MIHĂILĂ IOAN MARIAN împreună cu lect.univ.dr. ORIOL IRINA, profesor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Administrative, l-au sprijinit pe Nedelcu Petre Daniel – fiul prof.univ.dr.ing. Nedelcu Dorian din cadrul Facultăţii de Mecanică şi Ingineria Materialelor – student în anul I la specializarea Drept European Internaţional pentru a promova în mod fraudulos şi ulterior datelor oficiale de desfăşurare a probelor examene din anul universitar curent. Astfel, în data de 15.07.2013 între orele 12-16.00 Nedelcu Daniel Petru a susţinut examenele la disciplinele „Limba engleză”, „Introducere în dreptul internaţional”, „Introducere în istoria universală” şi „Istoria statului şi dreptului românesc” în condiţiile în care acestea fuseseră programate şi desfăşurate anterior. Pentru rezolvarea subiectelor de examen, la solicitarea lui MIHĂILĂ IOAN MARIAN, ORIOL IRINA şi PECIOARA ANA MARIA au pus la dispoziţia studentului în biroul aparţinând lect.univ.dr. ORIOL IRINA lucrări susţinute de alţi studenţi pe care Nedelcu Petre Daniel le-a copiat, promovând astfel cu note maxime. În aceeaşi locaţie la data de 16.07.2013 studentul a susţinut şi examenul la disciplina „Istoria construcţiei europene”, calificativele obţinute fiind consemnate în documentele de evidenţă ale Facultăţii de Ştiinţe Administrative. Aspectele sus-menţionate reies şi din prelucrarea listingurilor telefonice solicitate în cauză, rezultatul valorificării fiind menţionat în proces-verbal. Din valorificarea mandatelor de interceptare a reieşit faptul că NEGREA ŞTEFAN, URCAN ANA MIRUNA, URCAN LOREDAN SORIN şi NEDELCU DANIEL PETRU au absentat de la toate colocviile şi examenele din cadrul sesiunii de evaluare organizate în perioada 20.01-09.02.2014, existând indicii că MIHĂILĂ IOAN MARIAN, preşedintele Senatului Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, şi PECIORA ANA MARIA îi vor favoriza prin acelaşi mecanism în sesiunea de restanţe din perioada 30.06-13.07.2014, sesiunea de colocvii fiind programată în perioada 19-29.06.2014. (…) În perioada sesiunii ianuarie-februarie 2014, NEGREA ŞTEFAN s-a aflat pe raza municipiului Bucureşti şi în localităţi limitrofe, în timp ce NEDELCU DANIEL PETRU s-a aflat în municipiul Timişoara, unde a participat la sesiunea de examene a Universităţii de Vest unde este, de asemenea, student“, a constatat DGA.

Alte stenograme urmează să fie făcute publice, de asemenea incendiare. Sunt convorbiri explicite despre aranjarea sau cumpărarea examenelor de către oameni de afaceri, de şefi de instituţii, de către politicieni purtate cu diverşi profesori ai prestigioasei „Eftimie Murgu”! Vom reveni!

CITEŞTE ŞI

Studenta DGA, aproape violată de prodecanul Facultății de Ştiințe Sociale din Reşița!

La „Eftimie Murgu”, fetele frumoase şi „disponibile” au diplomele asigurate! Şapte săruturi pentru şapte examene promovate!

UPDATE. Ample percheziții la Universitatea „Eftimie Murgu”! Zeci de procurori au descins simultan în mai multe cabinete ale profesorilor!

La „Eftimie Murgu” se interzic actele sexuale şi şpăgile! Câştigurile profesorilor sunt în pericol!

Comments

 1. Mentalitati says:

  ” S-a cunoscut şi faptul că unii dintre ei se mulţumesc cu favoruri sexuale. ”
  “Se multumesc” este un termen “lasciv”, potrivit este calcatul in picioare a demnitatii feminine a multor persoane si incercarea de trecere si egalizare a acestora la nivelul demnitatii beizadelelor fitoase, flusturatice.

 2. kalasnikov says:

  Trandafir Cocârlă, întemeiatorul învăţământului superior la Reşiţa, în judeţul său natal, se zvârcoleşte acum în mormânt…

 3. andy says:

  Stenogramele vor releva cee ce se stia de mult. Problema e, asa cum am mai zis, ca multi angajati din sistemul bugetar local au obtinut diplome la aceasta universitate in conditiile care le cunoastem si au fost promovati pe posturi de conducere, avand si sprijin politic pentru avansare. Daca aceasta universitate ar fi avut un procent de promovabilitate de 20% garantat ar fi fost cautata pentru seriozitate si calitatea actului educational. Solutia ar fi retragerea licentei de functionare si transformarea acestui complex de cladiri intr-o scoala profesionala de calitate.

 4. plusica says:

  Tabanica Sergiulica este lipsit de credibilitate. Te mai plimbi cu Schelianca pe banii ei independentule.

 5. Dean says:

  N-am inteles urmatoarele:
  1. Unde sunt popii din titlu ?
  2. Dupa mintea autorului, daca, de exemplu, la spitalul judetean ai prinde 2 doctori de la Pediatrie (singurii, dealtfel) ca iau spaga, vei inchide toate sectiile.
  3. Daca se dovedeste ca unii ziaristi sunt agenti acoperiti sau iau spaga pentru articole comandate, vom inchide toata mass-media?
  4. In mod similar, hai sa inchidem si UMF Craiova, UMF Iasi, UMF Timisoara, ASE Bucuresti si altele. Ca si acolo au fost probleme…
  5. Nimeni nu neaga posibilitatea existentei unor infractiuni comise de un idiot alaturi de cei care au fost destul de prosti sa creada in el…Dar de aici si pana la expunerea obsesiei autorului de a se inchide o intreaga Universitate este un drum cam lung…oare de unde vine ura asta viscerala?
  6. Ar trebui ca toti angajatii in institutiile publice, absolventi ai universitatii mai sus amintite, acuzati in corpore ca au dat spaga pentru angajare, sa il cheme in judecata pe autorul articolului pentru calomnie. Sau calomnia nu mai este incrimata?
  Atunci putem spune orice si despre autorul articolului. Dar … vom reveni!

 6. Radivoj Milenovici says:

  Sa fie reexaminati toti cei care au absolvit UEMR in ultimi 15 ani si au primit diplome , iar daca nu trec examenele sa li se revocheze aceste diplome FALSETE .

 7. Cristi says:

  Aceasta “universitate” trebuie inchisa urgent! Nu se poate sa existe studenti de 40 de ani poate mai mult. De ce acesti studenti s-au inscris oare la aceasta facultate? Simplu pt ca nu frecventau cursurile si examene erau pe spaga!! Trebuie pus lacatul pe usa acestei institutii infecte !!!

 8. Vasi says:

  Poate apare si Cosmin Ursoniu (dir UCM RESITA) in stenograme, prieten bun cu Frant, face doctoratu. Frant este un ” mare om de afaceri”. Cumpara marfa si o revinde UCMR-ului !!! Bravoo Florinele !!!

 9. EU says:

  Toata lumea vorbeste ca in aceasta facultate au absolvita de directori de institutii, functionari publici, etc…cu siguranta cunoasteti aceste persoane ,va este frica sa le scrieti numele ?
  Hai sa ajutam un pic procurorii sa face dreptate ce ziceti? ne lasam in continuare condusi de prosti cu diplome obtinute la Eftimie Murgu?
  Incep eu si astept si alte nume de la dumneavoastra.

  Giuricici Sava absolvent al acestei facultati, director de institutie publica