Investitorii de peste granițele țării au pus ochii pe terenurile din Caraș-Severin, care în trecut au fost o reală sursă de venit pentru locuitori. Odată cu trecerea timpului însă, zonele benefice agriculturii, în general, au fost lăsate la voia întâmplării.
Dealurile care străjuiesc localitatea Moldova Nouă ar putea fi din nou împânzite de vii. Oamenii de afaceri italieni îşi manifestă din ce în ce mai mult interesul să investească în Clisura Dunării. De data aceasta, plănuiesc să dezvolte o afacere în viticultură.
Tradiţia vinului revine pe meleagurile din Clisura Dunării, şi nu oriunde, ci chiar în Moldova Nouă, zonă care, în urmă cu aproximativ 70 de ani, deţinea o podgorie recunoscută în ţară cu vie de peste 100 de ani, plantaţie înfiinţată şi preluată pe atunci de Uzinele şi Domeniile Reşiţa. Viticultura din zonă are mari şanse de a se dezvolta în viitorul apropiat, datorită unor experţi italieni care şi-au propus să producă un vin de calitate. Prezentă în oraşul de la malul Dunării luna trecută, o delegaţie din Italia a stat de vorbă cu reprezentanţii administraţiei locale privind terenurile disponibile pe care ar putea înfiinţa plantaţia de viţă de vie.
CITEŞTE ŞI:Italienii vor să-și pună amprenta pe agricultura de la malul Dunării
Potrivit edilului-şef Matei Lupu, investitorii ar fi interesaţi de 70 de hectare de vie. ,,Deocamdată, italienii așteaptă să le spunem cât teren avem disponibil, ei fiind interesaţi de 70 de hectare. Noi, administraţia locală, am discutat și cu reprezentanţii unei firme care deţinea plantaţii de viţă de vie înainte să se stabilească aceste legături. Pe mine chiar mă bucură faptul că îi pun la masă să poată discuta”, a declarat edilul-șef din Moldova Nouă.
Localnicii susţin noua afacere
Ideea de a se produce vin italienesc din struguri româneşti, în oraşul de la malul Dunării, este binevenită în rândul cetăţenilor, atât timp cât soiurile plantate sunt de calitate şi adaptate zonei: ,,Ideea în sine este o investiţie bună pentru localitate, o producţie bună şi noi locuri de muncă. Mi se pare excelent că se va dezvolta o astfel de afacere, pentru că, în urmă cu zeci de ani, deasupra Boşneagului era o plantaţie cu cele mai bune soiuri de vin. Am vizitat personal prin anii 70 chiar şi crama din zonă. Parcă şi acum reţin eticheta cu Vin de Moldova Nouă. Cu siguranţă va fi o desfacere, un brand”, a afirmat Mihai Costraş, un localnic din Moldova Nouă.
,,Ideea nu e rea! Orice investitor venit în zonă reprezintă un câştig. Pământul este al localnicilor şi, de regulă, cel mai bun pentru vie este cel nelucrat. Nu văd de ce nu ar putea fi cumpărat unul şi apoi înfiinţată o vie pentru vin”, a explicat Arnăut Rastyneac.
CITEŞTE ŞI:Musafirii italieni, potențiali investitori!
Un alt cetăţean din Clisura Dunării susţine că ,pentru zona noastră, investiţia străinilor este un lucru benefic. După închiderea exploataţiei de minerit, oamenii îşi găsesc tot mai greu un loc de muncă, iar afacerea italienilor ar aduce o gură de oxigen pentru localnicii dornici să muncească”. Potrivit primarului Matei Lupu, următoarea vizită a oamenilor de afaceri italieni va consta într-o întâlnire cu foşti proprietari de vii din zona cărăşeană.
Noi de ce nu stim sa facem vin? Iar avem nevoie de investitori mai bine spus de proprietari si uite asa incet, incet ne vindem si ce mai avem.N-am vazut nicio administratie locala sa faca ceva in sensul asta, un proiect pe fonduri europene, o asociatie a proprietarilor de terenuri, nimic.Sar de cur in sus cand vin altii care cotizeaza tot la ei si ne iau de sub nas terenurile pe preturi de nimic.