Cărășenii sunt calificați în îngrijirea bătrânilor!

explo 1000x200

Principala ocupație a românilor dincolo de granițele țării și a tinerilor pe timp de vară este îngrijirea bătrânilor. Dacă în Germania aceasta este considerată o profesie, în România există doar cursuri de calificare pentru a obține o diplomă.

Cel mai căutat program de calificare printre cărășeni este cel de îngrijitor de bătrâni la domiciliu, asta pentru că, mai nou, pentru a lucra în acest domeniu în țările europene este nevoie de o astfel de diplomă. Aceste date au fost dobândite în urma verificărilor efectuate de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin,  de unde reiese că peste 50 la sută dintre cei care au participat la cursurile de calificare au avut această opțiune. „Programul cel mai solicitat la ora actuală este cel de îngrijitor bătrâni la domiciliu. Asociațiile și organizațiile care se ocupă de aceste cursuri formează programul în funcție de solicitări, iar până în prezent aproximativ 50 la sută dintre cursanți s-au calificat în această profesie”, a precizat Elena Solomonesc, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin.

În Germania, aceste cursuri de calificare se realizează pe o durată de 2 ani de zile și îngrijirea bătrânilor constituie o profesie, însă chiar și cursurile din țară au valoare în cadrul Uniunii Europene. „Îngrijirea bătrânilor la domiciliu este o profesie care este cel mai mult practicată de români în țările din UE. Toți lucrătorii vor să își perfecționeze calificarea în care ei deja lucrează. Diplomele pe care le primesc în urma cursurilor de calificare sunt recunoscute în toată Uniunea Europeană”, a specificat și Caius Isac, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Caraș-Severin.

De altfel, în pragul noilor fonduri europene ce se axează pe agricultură, o altă calificare preferată de cărășeni este cea în acest domeniu, diploma unei astfel de calificări fiind o condiție pentru accesarea acestor fonduri. „Am observat mulți cursanți pe agricultură. Bănuiesc că oamenii sunt motivați și de accesarea fondurilor europene, fiind nevoiți să aibă această calificare dacă doresc să obțină bani europeni”, mai adaugă Elena Solomonesc.