Fără monumente din cauza banilor

Deși a avut loc un concurs pentru construirea unui monument în memoria victimelor revoluției, reșițenii își pot lua gândul, cel puțin anul acesta, de la impresionanta operă de artă. Cauza: lipsa fondurilor.

Opera ce reprezenta lacrimile revoluționarilor trebuie să-și aștepte rândul pe lista investițiilor. Din lipsa finanțării, proiectul câștigător, realizat de arhitectul Dan Cincu și cei doi studenți la arhitectură, Andra Pasăre și Cătălin Bulboacă, se află în perioada de stand-by. Administrația locală încearcă să găsească fondurile pentru realizarea monumentului.

În urma concursului de dosare şi a desemnării câştigătorului, Primăria Municipiului Reşiţa a trimis o adresă câştigătorului prin care s-a solicitat o estimare financiară şi calendaristică a serviciilor de 
proiectare şi execuţie a lucrării”, precizează pentru Express de Banat Roxana Topală, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reșița. Faptul că administrația locală stă prost cu banii a fost semnalat și în presă, când, odată cu rectificarea bugetară, Primăria Reșița a rămas fără banii pentru asistenții personali și indemnizațiile persoanelor cu handicap grav. Soluția, în ambele cazuri, cu siguranță că va veni de la Guvern. În cazul monumentului eroilor, deși locația rămâne Centrul Civic, încă nu se știe cu exactitate unde va trona, însă zvonurile duc spre locul actualei opere ce marchează eroii revoluției.

Amintim că monumentul câștigător s-a luptat cu alte două idei pentru a ajunge pe primul loc de pe podium. Opera, ce ilustrează o luptă, așezată pe o peliculă de apă ce va vărsa „lacrimi” pentru toți cei pieriți în lupta pentru libertate, a fost premiată cu 5.000 de lei. Celelalte două locuri din clasament au primit câte 3.000, respectiv 2.000 de lei.