Relicvă comunistă, transformată în motel

Celebra creșă în care s-au format ca oameni copiii angajaților de la fostul Combinat Siderurgic a rămas doar în memoria acelora care obișnuiau să o frecventeze. Oamenii de afaceri din oraș au intuit buna poziționare a clădirii, astfel că planurile nu au întârziat să apară. 

Oamenii străzii care astăzi „au cucerit” clădirea și au transformat-o într-un cămin fără proprietar dorm nepăsători printre ruine și mizerie, înveliți în căldura amintirilor a sute de reșițeni care au frecventat creșa în anii ’80.

Odată renumită pentru frumusețe și pentru personalul său bine pregătit, Creșa „1 iunie”, situată între cartierele Moroasa și Lunca Pomostului,  a fost lăsată în paragină de timp și de nepăsare, dar și din lipsă de bani. Acum, stă să cadă, transformându-se într-un pseudo-ghetou, în care țiganii s-au retras de bunăvoie, fără ca cineva să le forțeze mâna. Etnicii care și-au găsit adăpostul în clădire îi sperie de cele mai multe ori pe trecători. Seara, așteaptă la pândă și se amuză într-un mod caraghios de sunetele pe care le scot special să-i înspăimânte pe oamenii de rând care încearcă să ajungă acasă. O casă care lor le lipsește!

Localnicii din zonă sunt profund dezamăgiți de situația fostei clădiri a Combinatului Siderurgic Reșița, povestind cu un surâs melancolic utilitatea pe care o avea acest loc atât pentru părinți, cât și pentru copii. „Fiul meu a fost la Creșa 1 iunie, l-am înscris pe când avea trei luni. A fost una dintre cele mai bune creșe din județ, aici înscriindu-se numeroși micuți din oraș, însă se intra foarte greu, deoarece aveau un personal foarte bine pregătit”, a declarat o localnică din zonă pentru Express de Banat.

Rămășită demolată

Capitalismul „înghite” alert lipsa de utilitate a actualului spațiu, astfel că planurile pentru demolarea clădirii și ridicarea unui motel în zonă nu au întârziat să apară. Actualul proprietar al creșei este omul de afaceri Costel Ciobanu, cunoscut de reșițeni ca Barbălată.

Cu fonduri europene ne dorim să facem ceva cu clădirea respectivă. Am avut 3 autorizații de demolare, dar imobilul nu s-a putut demola, din cauza existenței unui punct termic în zonă. Între timp, s-a rezolvat problema cu punctul termic, pe care l-au dezafectat. Chiar ieri, am depus trei proiecte pe trei surse de finanțare diferite. Pentru fosta grădiniță ne dorim să inițiem un proiect pe turism, pentru construirea unui motel. Locația este adecvată pentru o astfel de construcție. E de așteptat însă și nu se pot face estimări cu timpul și nici cu fondurile. Oricum, la suprafața care există acolo costurile minime pentru ceea ce ne-am dori noi să construim ar fi de un milion de euro”, a declarat omul de afaceri Costel Ciobanu pentru Express de Banat.

Error fetching Flickr photos: A feed could not be found at `https://api.flickr.com/services/feeds/photoset.gne?lang=en-us&format=feed-rss_200&nsid=73090501@N07&set=%2072157635279835103&per_page=50`; the status code is `404` and content-type is `text/html; charset=UTF-8`

 

Comments

  1. Oricine says:

    Asta e om de afaceri?? Hahaha! Doamne fereasca Romania de asemenea oameni de afaceri care doar isi insusesc imobile ilegal apoi devin ruine!