ANALIZĂ: Număr record de tranzacții

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

După o criză acută, piața imobiliară din județ cunoaște un trend ascendent. Deși numărul tranzacțiilor nu îl atinge pe cel din 2007, experții explică faptul că se simte o îmbunătățire considerabilă față de 2011 sau 2010.

Blocajul de pe piața imobiliară i-a afectat atât pe cei care vor să vândă, cât și pe cei care vor să cumpere un apartament, teren sau spațiu comercial. Potrivit datelor pe care le deține Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, lucrurile cunosc un trend ascendent încă din 2012, atunci când, potrivit statisticilor pe care le dețin, s-au înregistrat 12.619 tranzacții. Oficialii instituției explică faptul că în acest număr intră inclusiv închirierile și vânzarea de terenuri agricole. Ceea ce este interesant e că numărul vizează orașele: Reșița, Oravița și Caransebeș. Trebuie, însă, luat în calcul și un alt aspect. Atunci când vine vorba despre capitolul închirieri, mai ales la persoanele fizice, în cele mai multe cazuri acestea se fac la mica înțelegere, în așa fel încât proprietarii să nu fie obligați să plătească dări la stat.

publicitate online in ziar Express de Banat

Ce spun experții despre toamna lui 2013

Agenții imobiliari din Reșița explică faptul că piața s-a dezghețat în acest an, dacă se raportează la anul 2010 sau 2011. „În ce privește terenurile agricole, piața a funcționat inclusiv în 2012. În 2013, Programul Prima Casă a mișcat lucrurile, dar se observă o creștere a numărului de tranzacții, dar și o stabilizare de preț. Omul a scăpat de stresul că vinde un produs, iar că ulterior rămâne cu banii, fără să aibă ce să cumpere în schimb. Prin agenție, terenurile de casă s-au tranzacționat ușor, pentru că în astfel de cazuri e nevoie doar de utilități”, a declarat Dan Nănuț, expert imobiliar, pentru www.expressdebanat.ro .

1000x100 (3)

Care sunt prețurile în oraș

Așa cum experții explică, prețurile s-au stabilizat cât de cât, astfel că valorile aberante la care se vindeau apartamentele în oraș au mai coborât. O garsonieră valorează în jur de 10.000 de euro, un apartament cu două camere se încadrează între 18 și 22.000 de euro, iar unul cu trei camere ajunge până la 33.000 de euro în zona centrală. Apartamentele cu 4 camere costă în jur de 35.000 de euro. Prețurile pot fi mai mari sau mai mici în funcție de confort și îmbunătățiri.

„Cele cu două camere și garsonierele sunt cele mai căutate. Împrumuturile de la bancă sunt accesibile, astfel că cele mai multe tranzacții sunt la aceste capitole. Ideea e că nu sunt foarte multe apartamente care să fie scoase la vânzare pe piața din Reșița”, a adăugat Dan Nănuț.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/