„UCMR nu va mai avea personalitate juridică”

Ministrul Constantin Niță a adus vești bune astăzi la Reșița, precizând că statul român a găsit și soluția legală prin care să devină acționar majoritar la societatea reșițeană.

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care datoriile UCMR pot fi transformate în acțiuni. Actul normativ salvează și situația altor societăți din țară, însă în ce privește Uzina Constructoare de Mașini, s-a decis ca entitatea să facă parte din cadrul Hidroserv SA. „Am considerat că este nevoie de această societate, pentru că peste 90 la sută din hidrocentralele din România sunt produse la Reșița. Odată cu internalizarea UCMR, lucrurile o vor lua pe drumul cel bun. Este un lucru bun pentru UCMR și am încredere că viitorii pași se vor derula așa cum trebuie”, a declarat ministrul Constantin Niță astăzi, la sediul PSD, acolo unde a susținut o conferință de presă alături de vicepreședintele regional al PSD, Ion Mocioalcă, și deputatul Ioan Benga.

Mai puțini disponibilizați

În plus, atunci când vine vorba despre capitolul disponibilizări, de la UCMR vor pleca începând cu 1 octombrie doar 100 de angajați, și nu 200, așa cum a anunțat public administratorul judiciar al companiei.

„Nu se va mai renunța la 200 de persoane, ci la 100, iar perspectiva aș vrea să fie foarte clară. De ce se bucură UCMR de această soluție? Pentru că societatea nu poate participa în momentul de față la nicio licitație, din cauza acestor datorii pe care le are și din cauza cărora UCMR nu poate să își aducă vreo comandă. În momentul în care statul devine acționar majoritar, iar societatea, parte componentă a Hidroelectricii, va primi fără licitație toată mentenanța de la Hidroelectrica. Aceasta este găselnița domnului ministru cu acel memorandum, care salvează UCMR și locurile de muncă. În viitor, nu mai vreau să vorbesc despre UCMR și acești 100 de oameni, care vor pleca pentru că așa a vrut administratorul judiciar. Vom vorbi de angajări la UCMR și trebuie să le dăm de lucru oamenilor care sunt în 75 la sută acum. E o premieră, practic, această naționalizare a UCMR!”, a subliniat Ion Mocioalcă, președintele Comisiei de Ordine Publică și Siguranță Națională din cadrul Camerei Deputaților.