Vestul țării, atractiv pentru investitorii străini. Ce îi face pe oamenii de afaceri să vină în Timiș?

ikea 2

Mai multe investiții majore se află în derulare în județul Timiș. În scurt timp va începe construcția propriu-zisă a centrului comercial Ikea, în apropierea Timișoarei, la Dumbrăvița. Iar în acest an este preconizată și inaugurarea celei mai mari fabrici de biciclete din Europa de Est, o investiție de aproximativ 30 de milioane de euro, la Timișoara. Tot aici, o companie germană de automotive a anunțat investiția a 200 de milioane de euro într-o fabrică ce va produce bateriile pentru automobilele electrice.  

În luna iulie, cei de la Ikea au finalizat amenajarea unui sens giratoriu, la intrarea în Timișoara, urmând ca în scurt timp să se apuce de construcția propriu-zisă a centrului comercial, pe teritoriul administrativ al comunei Dumbrăvița. Odată demarate, lucrările ar trebui să fie gata în aproximativ 12 luni.

„Au primit aprobare pentru organizarea de șantier, urmează să depună pentru autorizație, probabil săptămâna viitoare, mai trebuie să dea un comunicat care să fie în presă timp de 10 zile. Dacă nu contestă nimeni această autorizație de mediu, vor depune pentru autorizare și probabil în ultima săptămână din august, prima săptămână din septembrie, vor primi autorizația de construcție. În paralel sunt în continuare la Mediu pentru obținerea autorizațiilor pentru autorizația de construcție și a clădirii propriu-zise.”, a declarat Horia Bugărin, primarul comunei Dumbrăvița. Pentru localitate, investiția înseamnă 250 de locuri de muncă și taxe și impozite la bugetul local. Horia Bugărin a confirmat că este în discuții cu alți doi investitori interesați să vină la Dumbrăvița, deocamdată fără a da mai multe detalii.

O altă investiție în derulare în județul Timiș este a celor de la Sport Mechanical Workshop (SMW) care construiesc o fabrică, în spatele centrului comercial Metro. Aici ar urma să fie produse, anual, 1,5 milioane de biciclete, obișnuite și electrice. Investiția se ridică la 30 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI: O fabrică de biciclete ar putea fi ridicată lângă Timișoara. Potențiale investiții străine: „Bicycle Valley”, circuit de testare auto și institut de inteligență artificială

În fabrică vor lucra, pentru început, 350 de angajați.  Estimările sunt că până la finalul anului, fabrica va fi funcțională.

bicicleta 3

bicicleta 2

De asemenea, Dräxlmaier Group a anunţat că investeşte peste 200 de milioane de euro într-o fabrică de baterii pentru maşini electrice. Cei de la Porsche Engineering au transmis că au ales Timişoara pentru a deschide un centru de cercetare şi dezvoltare. O altă investiție majoră în e-mobilitate este a celor de la ZF. Compania îşi va extinde hubul din Timişoara, intenția fiind de a deveni un centru cercetare şi dezvoltare în mobilitate electrică, soluţii software şi hardware pentru vehicule acţionate electric.

Ce îi face pe investitorii străini să vină în Timiș?

Directorul Direcției de strategii, diplomație, comunicare și cultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, Alexandru Avram, spune că Timișul este atractiv, în primul rând, pentru poziționarea sa geografică, fiind unul dintre județele cu cel mai bun acces la infrastructură din România. Autostrada, aeroportul internațional sau cea mai dezvoltată rețea feroviară, toate sunt avantaje competitive pe partea de infrastructură.

„În ceea ce privește forța de muncă, Timișul, prin cei 40.000 de studenți pe care îi are la universitățile de stat și private, reprezintă un important mijloc prin care angajatorii își pot dezvolta capacitățile de producție de aici. Faptul că ai o forță de muncă foarte calificată și o infrastructură de cercetare/dezvoltare dată de universități, cu siguranță este un alt atu al Timișului în competiția cu orașele regionale. Dacă ne gândim, de exemplu, în comparație cu Clujul, Timișul dispune de un stoc al investițiilor străine de 4,5 miliarde, în timp ce Clujul dispune doar de 2,2 miliarde. Deci, Timișul se află pe primul loc din punctul de vedere al investițiilor străine directe în România, după capitală. Calitatea vieții în Timiș este un atu deosebit de important. Avem salarii similare cu Clujul, dar costul vieții este mult scăzut în Timiș. Doar dacă ne uităm la statistica privind costul chiriei sau achiziționării unui apartament, vedem că în Cluj, de exemplu, prețul unui metru pătrat este 1.900 de euro, în timp ce în Timișoara prețul este de 1.300. Este o diferență foarte mare.”, a declarat Alexandru Avram.

Un alt atu al Timișului, spune Alexandru Avram, este și faptul că județul se află pe locul 2 în România în ceea ce privește angajații în sectorul industrial. În plus, Timișul dispune de un potențial agricol foarte ridicat.

„Dacă mergem pe zona de calitate a vieții, din nou ar trebui să discutăm și despre Timișoara Capitală Culturală, pentru că acest proiect deosebit de important pentru această parte a țării va fi un motiv în plus pentru investitori să vină aici, mai ales cei din domeniul HORECA.”, a concluzionat directorul din cadrul CJT.

CITEȘTE ȘI: Winsedswiss, interesat să deschidă în Timiș o academie a excelenței în serviciile HORECA

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/