Tinerii de la Herculane Project cheamă la protest! Primarul Miclău acuză: „E o campanie USR-PLUS împotriva mea!”

Tinerii de la Herculane Project și Asociația LOCUS acuză administrația publică locală din Băile Herculane că tergiversează începerea lucrărilor de punere în siguranță a clădirii „Băile Neptun”!

Reprezentanții asociației spun că au aflat de pe Facebook intenția primarului Cristian Miclău de a restitui clădirea fostului proprietar. În schimb, edilul-șef explică faptul că în acest fel Primăria reintră în legalitate! Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de mâine se va supune la vot proiectul de hotărâre privind revocarea unui schimb de terenuri și imobile din 2011, realizat la acea vreme între orașul Băile Herculane și soții Verbițchi. În baza proiectului aprobat, Primăria a primit Clădirea Băile Neptun și a dat la schimb trei terenuri care nu-i aparțineau, ci erau în proprietatea Statului Român, și anume terenul de sub Cazino, Pavilionul V și Hotelul Apolo. Dacă va fi revocată hotărârea, clădirea Băile Neptun va reintra în proprietatea soților Verbițchi, iar cele trei terenuri se vor întoarce în proprietatea Statului Român, în speță la Ministerul de Finanțe.

CITEȘTE ȘI:

Asociația Herculane Project dovedește că se poate! Băile Neptun pot fi puse în siguranță!

Băile Neptun din Herculane, de la deziluzie la promisiuni de schimbare a legislației. Sau când speranța moare ultima: Donează 5 euro pentru „o baie plină de speranță“!

S-a inventat cutia milei pentru salvarea Băilor Neptun! Donații, după jaful de două decenii de la Herculane!

Săptămâna trecută ceream public primarului Cristian Miclău să găsească împreună cu noi o soluție prin care s-ar fi putut debloca situația. În ciuda contractului de colaborare pe care îl avem cu administrația locală, în ciuda transparenței și a bunei credințe asumate de ambele entități, astăzi, noi, Asociația LOCUS, aflăm de pe Facebook intenția primarului Miclău de a da clădirea pe mâna fostului proprietar, asta în condițiile în care, de două luni de zile suntem somați să donăm suma de bani strânsă cu ajutorul dumneavoastră.”, spun reprezentanții asociației.

Tinerii consideră că s-a încercat tergiversarea demarării șantierului de punere în siguranță în mod deliberat și cu un scop exact. „Considerăm această decizie ca o luptă contra valorificării patrimoniului, resursă a dezvoltării durabile și mărturie a istoriei noastre. Patrimoniul național nu este un joc de Monopoly, ghidat după reguli obscure. NU! Patrimoniul național trebuie să fie în grija celor care își doresc cu adevărat valorificarea lui corectă și în folosul oamenilor. Ne manifestăm revolta și dezamăgirea față de administrația locală Băile Herculane, față de primarul Miclău și cerem respingerea imediată a proiectului de hotărâre și anunțarea de urgență a ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții) cu privire la începerea șantierului de punere în siguranță a Băilor Neptun.”, menționează public reprezentanții asociației LOCUS.

Liderii asociației cheamă la protest atât comunitatea locală Băile Herculane, cât și românii pentru care patrimoniul național este o valoare importantă, donatorii care au fost alături de ei. Astfel, îi invită  miercuri, 28 august, de la ora 14.00, să participe împreună la ședința Consiliului Local Băile Herculane pentru a stopa acest demers care ar fi în detrimentul clădirii.

gif card de energie dacus 1000x100 timisoara capitala 2023

„Noi nu facem altceva decât să intrăm în legalitate, nu ia nimic nici Miclău, nici Consiliul Local, nici Primăria. Această intrare în legalitate nu dăunează cu nimic proiectului de punere în siguranță a clădirii Băile Neptun. Din contră, se simplifică lucrurile. Asociația trebuie să discute direct cu dl. Verbițchi și, fiind de drept privat, nu mai trebuie să aștepte după toate procedurile de licitație de achiziție publică. Cred că și proprietarul și-ar dori măcar o punere în siguranță a clădirii. Oricum valoarea acestei lucrări este 100.000 de euro, asociația a strâns 40.000 de euro, ca să nu mai vorbim de o reabilitare care ar însemna câteva milioane de euro. Nu putem să fim acuzați că nu am încercat tot ceea ce era legal să facem, am trimis adrese la Guvern, Ministerul Culturii, Consiliul Județean și totul merge anevoios. Procedura de achiziție publică este de lungă durată, dar așa Asociația se poate înțelege cu noul proprietar și se scurtează toate demersurile, se simplifică procedurile.”, a declarat pentru expressdebanat.ro primarul Cristian Miclău, care spune că nu înțelege de ce e nevoie de proteste.

Edilul mai spune că, în opinia sa, este o campanie politică dusă de USR – PLUS pentru atragerea atenției publice asupra stațiunii. „Ei duc o campanie împotriva lui Miclău acum. Toată această strategie este înregimentată politic USR-PLUS, să facă vâlvă la Herculane. Noi nu ne alegem cu nimic, cele trei obiective rămân ale Statului Român, noi reparăm acest abuz, Primăria nu are nici de pierdut, nici de câștigat.”, a mai spus Cristian Miclău.

Liderul USR Caraș-Severin, Andrei Plujar, îi transmite primarului liberal din Herculane să pună mâna alături de cei implicați cu adevărat și să salveze Băile Neptun, să nu mai caute scuze. „Între asociația respectivă și USR-PLUS nu e nicio legătură. Poate doar un interes comun, să oprim de la prăbușire o asemenea bijuterie arhitectonicță. E adevărat, suntem prima, poate singura formațiune politică din județ care ia atitudine în legătură cu Băile Neptun. Poate că de aici și trimiterea primarului Miclău la USR-PLUS. Dacă îl deranjează preocuparea noastră e problema dumnealui, dar îl informăm pe această cale că nu vom privi la fel de nepăsători ca autoritățile din Herculane cum se face praf patrimoniul cultural din stațiune!”, a declarat Plujar pentru Exress de Banat.

CITEȘTE ȘI:

 Lucrurile se tărăgănează la Băile Neptun. Cine e de vină?!

Andrei Plujar: „PSD crește de 28 de ori subvenția pentru partidele politice, clădirile monument istoric se dărâmă!”

 

publicitate si promovare online banner maxagro