Spitalul Județean de Urgență Reșița se ferește de incendii cu detector de oxigen și camere video?!

doctors showing thumbs up

Inspectoratul pentru Situații de Urgență verifică periodic concentrația de oxigen din secțiile ATI pentru că așa s-a dat ordin de la centru, nu pentru că ar fi un pericol. Ne-a spus-o chiar șeful Inspecției de Prevenire la nivelul ISU Caraș-Severin. Cu toate acestea, în loc de detectoare de fum, Spitalul Județean de Urgență Reșița și-a montat detector de oxigen. Și camere de filmat!

În urmă cu o săptămână, Express de Banat prezenta opinia șefului Inspecției de Prevenire, colonelul Aurelian Miloș, care spunea că a da vina pe creșterea concentrației de oxigen pentru incendiile din spitale „este o scuză jalnică”. Într-o secție în care pacienții sunt conectați la oxigen, concentrația crește de la 21%, cât este normal, până la 22-23%, procentaj pe care, ne spunea Aurelian Miloș, îl putem regăsi chiar și pe munte. Asta nu înseamnă că acolo izbucnesc incendii de la orice scânteie.

Cu toate acestea, deși concentrația de oxigen nu crește periculos de mult, secția ATI din Reșița, spune Aurelia Miloș, și-a montat detector de oxigen, chiar dacă recomandarea s-a făcut încă din primăvară pentru detectoare de fum. „Noi le-am sugerat, cu titlu de recomandare, să se doteze cu instalație de detecție. Din ce știu, nu s-au dotat decât cu detectoare de oxigen, pentru că celelalte sunt foarte scumpe. Niște modele de detectoare Dräger, cam cum avem și noi, pompierii, să detecteze concentrația de oxigen.”

CITEȘTE ȘI: Concentrația de oxigen, vinovată pentru incendiile din spitale? „Este o scuză jalnică!”

Ba mai mult, ne spune colonelul Miloș, la Spitalul Județean de Urgență Reșița au fost montate camere de supraveghere. Motivul? Să nu stea medicii îmbrăcați permanent în costumele speciale! „La Spitalul Județean și-au pus un sistem de camere în interior, în așa fel încât să urmărească pacienții pe camere, să nu stea în permanență cu bolnavii de COVID-19, să nu stea tot timpul îmbrăcați. Au camere puse pe hol și în saloane. Când un pacient are probleme, se duc la el. Așa acoperă puțin, puțin din necesar.”, ne-a dezvăluit șeful Inspecției de Prevenire.

Între timp, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș a făcut deja toate demersurile necesare, a demarat un proiect și până la finalul anului va dota secția ATI cu detectoare de fum. Lucrarea face parte dintr-o investiție mai amplă pentru modernizarea ATI, costul total fiind de circa 200.000 de lei, ne-a precizat managerul Adrian Dumbravă. În cazul spitalului de la Reșița, se caută bani, după cum ne-a precizat Romeo Dunca. Aici lucrurile se fac „încetuț, încetuț”. Mult mai rapid se cheltuie sute de mii (de euro, nu de lei) pe niște studii de fezabilitate pentru proiecte fantasmagorice.

CITEȘTE ȘI: Incendiile de pe secțiile ATI din țară, doar o poveste pentru spitalele din Caraș-Severin!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/