Concentrația de oxigen, vinovată pentru incendiile din spitale? „Este o scuză jalnică!”

incendiu spital constantaâ
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Zeci de persoane internate în spitalele din România și-au pierdut viața după ce secțiile în care sperau că vor găsi vindecare au ars. Cel mai recent episod, incendiul de la Ploiești, a fost pus pe seama creșterii concentrației de oxigen. Este doar o scuză jalnică, spun specialiștii din Caraș-Severin.

11 incendii în mai puțin de un an. Acesta este bilanțul trist al unei țări veșnic nepregătite în fața greutăților. Cel mai recent incident în care doi oameni au murit după ce secția în care erau internați a luat foc s-a petrecut joi, 11 noiembrie, la spitalul suport-COVID-19 Movila din Ploiești. Directorul spitalului declara că incendiul ar fi pornit pentru că un pacient era extrem de agitat, iar patul în care stătea s-ar fi mișcat pe parchet și ar fi făcut o scânteie. „Erau doi bolnavi cu C-PAP acolo, cantitate mare de oxigen. E un risc asumat când tratezi cu cantități mari de oxigen, orice mică scânteie sau chiar spontan, spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul.”, a declarat Bogdan Nica.

Scuza privind scânteia, combinată cu nivelul ridicat de oxigen, este una jalnică, spune colonelul Aurelian Miloș, șeful Inspecției de Prevenire la nivelul ISU Caraș-Severin. Acesta a explicat pentru Express de Banat ce înseamnă de fapt creșterea concentrației de oxigen, de care, în aparență, se teme atât de multă lume.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Concentrația de oxigen nu cred că face foarte mare lucru, pentru că aerul are o concentrație de 21% oxigen. Faptul că aceasta crește două, trei procente nu modifică foarte mult comportarea materialelor, e aproape insesizabil. Motivul pentru care arde e că instalația electrică e suprasolicitată. Acum, pe timpul iernii, probabil că mai folosesc și mijloace de încălzire. Toate paturile sunt electrice, ca să poți să reglezi salteaua, au injectomate, au monitoare, au aparate de respirat. Practic, problema este tot la instalația electrică, nu faptul că concentrația de oxigen a crescut cu două, trei procente. Eu o consider o scuză jalnică. Dacă mergem pe munte, e posibil să fie concentrația de oxigen 22-23%, păi ce, se aprinde ceva pe munte, dacă nu este o altă cauză?”, ne-a declarat Aurelian Miloș.

La nivelul secțiilor ATI din Caraș-Severin se fac în permanență aerisiri pentru a nu se depăși concentrația de oxigen. În același timp, pompierii verifică o dată la trei ore secțiile ATI. „Inclusiv noaptea, dacă un echipaj SMURD duce oameni la spital care cu COVID-19, se îmbracă în acele costume și merg să verifice concentrația de oxigen. Singura măsură pe care poți să o iei este să deschizi geamul, să aerisești.”, ne-a mai declarat șeful Inspecției de Prevenire.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/