La Lupac și Vermeș, drujbele taie prea puțin!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Locuitorii comunelor din județ se plâng că nu pot tăia suficient lemn pentru a se încălzi peste iarnă. Reprezentanții Direcției Silvice, alături de autoritățile județene, consideră însă că se taie mult mai mult decât ar trebui.

În majoritatea comunelor din Caraș-Severin se regăsește conflictul între cetățeni și Direcția Silvică. Întrucât Codul Silvic aduce reglementări clare cu privire la tăierea pădurilor, proprietarii de zone împădurite se găsesc în imposibilitatea de a tăia atât cât ar dori, atât cât li s-ar părea suficient pentru a trece peste iarnă.

La Vermeș, toți cetățenii din comună au suprafețe reduse de pământ și nu știu cât pot tăia legal din acea suprafață. Codul Silvic prevede că pentru un hectar de teren împădurit se poate tăia un metru cub de lemn, insuficient pentru dorința și cererea proprietarilor.

Conform Codului Silvic, un cetățean care deține un hectar de teren are voie să taie doar un metru cub de masă lemnoasă, ceea ce nu reprezintă o garanție că o familie se poate încălzi peste iarnă. Însă nu toată lumea deține un hectar, ci deține doar jumătate, ceea ce înseamnă că oamenii pot tăia jumătate de metru cub, imposibil. Nu putem noi modifica prevederile din Codul Silvic. Cetățenii sunt de bună credință, vin la primărie cu titlul de proprietate, fac cerere, însă este respinsă. Ei nu intenționează să taie toată pădurea. În momentul de față, ei au tăiat din pădure, am avut probleme, mi-a arestat poliția cetățenii pe câmpuri. Sperăm că se va găsi o cale de mijloc”, precizează Damian Iacob, primarul comunei Vermeș.

Aceeași situație se regăsește și la Lupac. „La noi sunt foarte puține păduri. Unul sau doi cetățeni au un lan de pădure, nu un hectar, ceea ce înseamnă că nimeni nu are voie să taie nici un metru cub de pădure. De aceea, am ridicat întrebarea: dacă cetățeanul respectiv are 30 de arii de pădure, cât poate să taie, jumătate de lemn?! Dorim doar să știm exact cât se poate tăia, să fie legal. Acum majoritatea oamenilor cumpără de la depozite și e păcat, când ai pădurea ta”, explică Marian Vlasici, primarul comunei Lupac.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Poziția Direcției Silvice

Reprezentanții Direcției Silvice se apără spunând că legea este lege și ea trebuie respectată. „Primarii au avut obiecții pentru faptul că personalul silvic nu marchează mai mult de un metru cub de masă lemnoasă pe hectar la proprietarii de pădure care au contracte de prestări servicii cu noi. Însă aceasta este legea impusă de Codul Silvic și noi nu facem decât să respectăm prevederile legii. Dacă proprietarii de hectare se vor asocia, vor putea strânge o sută de hectare și se va putea tăia masa lemnoasă”, declară Mihai Bona, inspector în cadrul Direcției Silvice Caraș-Severin. Problema este că, așa cum anunța primarul comunei Vermeș, cetățenii refuză să se asocieze și să facă amenajamente silvice, ceea ce îi împiedică să taie din propriile păduri.

Prefectul județului, Silviu Hurduzeu, consideră că solicitarea primăriilor este exagerată, pentru că în județ oricum pădurile sunt tăiate în volum mai mare decât ar fi legal. „În ritmul în care dumneavoastră doriți să tăiați pădurile, în zece ani județul ar rămâne fără zone împădurite”, i-a avertizat Silviu Hurduzeu pe cei doi primari.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/