Primarii penali își pierd mandatele pe capete. Înalta Curte a decis asta, după o sesizare care a plecat din Caraș-Severin!

Mulți dintre primarii condamnați de instanțele de judecată au fost repuși pe funcție, tot de judecători, din cauza modului diferit în care s-a interpretat legea. Pentru a clarifica aspecte de drept, din Caraș-Severin a plecat o solicitare spre Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

Solicitarea a fost făcută de unul dintre judecătorii care a avut de luat o decizie într-un astfel de caz.

„Ca urmare a promovării unei acțiuni în contencios administrativ, prin care s-a solicitat anularea ordinului prefectului privind suspendarea din funcția publică a celor care dețin calitatea de primari/aleși locali, Tribunalul Caraș-Severin a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție să dea o rezolvare de principiu cu privire la o chestiune de drept, respectiv aplicabilitatea dispozițiilor art. 15 Alineatul 2, Litera e, din legea 393/2004, privind statutul aleșilor locali cu modificările și completările ulterioare, în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a pedepsei, cu aplicarea art. 81-82 din Legea nr. 15/1968 privind Codul Penal al României, respectiv cu executarea în alte condiții decât cele prevăzute de art. 57, alineatul 1, din Codul Penal din 1969. Înalta Curte de Casație, prin completul de dezlegare a unor chestiuni de drept în dosarul 1063/1/2015 cu termen pe data 8 iunie 2015, s-a pronunțat și a constatat că aceste dispoziții legale se aplică și celor care au suferit o condamnare cu suspendare. Până acum, se aplica doar pentru cei în detenție, dar acum se aplică și celor care au fost condamnați la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, a explicat avocatul Loredana Sabo pentru Express de Banat, care și-a formulat diferit punctul de vedere pe acest subiect și l-a transmis Înaltei Curți.

loredana sabo

„Dacă legiuitorul permite ca o persoană să poată candida pentru funcția de primar, deși anterior a fost condamnată la o pedeapsă cu suspendarea executării, cu atât mai mult nu poate pierde calitatea de primar persoana care deține deja această calitate și care, în cursul exercitării mandatului, este condamnată la o pedeapsă cu suspendarea executării”, a precizat avocatul în raportul întocmit.

„Așadar, apreciem că nu este vorba despre o divergență de ordin legislativ, ci, dimpotrivă, este vorba de aceeași rațiune a legii care are în vedere ca aceeași cauză – respectiv existența unei condamnări cu suspendarea executării anterior/în timpul exercitării mandatului, cauză care produce aceleași efecte – respectiv nu influențează dreptul de a candida/a fi ales/de a exercita mandatul de primar, a subliniat Loredana Sabo în raportul pe care l-a transmis Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cine își pierde funcția?

Practic, asta înseamnă că și toți primarii condamnați cu suspendare vor trebui să plece de pe funcție. Decizia trebuie aplicată imediat în Caraș-Severin, iar celelalte instanțe din țară vor trebui să țină cont de ea, odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

În etapa următoare, prefectul de Caraș-Severin va trebui să emită un alt ordin prin care să îi determine pe primari să facă acest lucru. În această situație sunt mai mulți edili-șefi din Caraș-Severin. Pavel Verindeanu, primarul comunei Prigor, Ioan Borduz, cel al comunei Fîrliug, Ion Velescu de la Luncavița, Viorel Roșca de la Brebu și Mihai Radan, primarul comunei Carașova.

„Ținând cont de faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a soluționat chestiunea de drept prin pronunțarea din data de 8 iunie, alte comentarii sau interpretări sunt lipsite de relevanță în momentul de față, decizia fiind obligatorie”, a concluzionat avocatul Loredana Sabo.

Comments

  1. damian says:

    Bravo, domnule prefect! Pana cand judecatorii astia tot repun in functie penalii? Felicitari pentru demersul facut, aveti coloana vertebrala!

  2. sabo loredana says:

    Îmi pare rău,domnul prefect nu are nici un merit în prezentul demers,chestiunea de drept tranșată se datorează justiției, demersul a plecat de la un magistrat!

  3. anonymous says:

    ,,Bravo , domnule prefect,,?!!!!Pentru ce ,, bravo ,,??? In articol se precizeaza clar: ,,… Tribunalul Caraș-Severin a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție…,, Asa ca ce legatura are prefectul ??? Poate doar aceea ca unii simt nevoia sa alature cuvantului ,,prefect,, interjectia ,,bravo,, :)))))

  4. Cicero says:

    Doresc sa stiu si eu ce se intampla cu “excrocul” Pavel Verindeanu, primar penal de Prigor,la care prefectul Ciobanu spunea pe un alt site ca nu mai poate sa il revoce deoarece a mai fost revocat si a castigat in instanta anularea ordinului de revocare…mi se pare anormal sa nu mai poata fi revocat deoarece acum este o situatie exceptionala si ICCJ a facut lumina in acest caz…doresc un raspuns juridic daca se poate.Va multumesc!

  5. Hans Castorp says:

    Felicitari doamana Sabo Loredana pentru atitudinea si curajul de care ati dat dovada!

  6. mariana boran says:

    Un caz asemanator avem si la primaria zavoi edilul scorobete ion are 2 ani cu suspendare si inca este primar nimeni nu este mai presus de lege prefectu sa isi faca datoria si sai suspende pe primari care au dosare penale prefectul sa isi faca datoria pentru ca suntem pe urmele lui sa nul mai acopere pe scorobete ion si sa isi faca datoria

  7. mircea anghel says:

    ex*res de banat
    ,si scorobete ion *rimar la *rimaria zavoi are 2ani cu sus*endare

  8. boranlercu says:

    da asa este si la zavoi scorobete ion trebuie sa *lece trebuie sa sezizam *refectura daca domnul *refect ciobanu nu vrea sa-l sus*ende din functie stim ca sunt *rieteni cu scorobete ion dar legea e lege nu tocmeala domnule *refect ciobanu sa va faceti datoria sunteti *latiti din bani nostri la treaba

  9. Anonim says:

    Lăsați oamenii în pace. Nu mai aruncați cu pietre si noroi. Nimeni nu e perfect!

  10. Anonim says:

    Bravo lui daca încă mai e in funcție.

  11. anonim says:

    Cum faci asa petreci ,cand sapi groapa altuia iti vine si tie randul

  12. anonim says:

    Sa plateasca si el nu numai bunei fostul primar
    Si el a fost complice la luare de mita

  13. Anonim says:

    Lumea asta…. o dată prieteni, acum dușmani. Ce ți omul!!

  14. anonim says:

    Dar ce numai uni sa plateasca a mancat si scorobete destul sa vedeti daca nu mai e primar cate dosare o sa iasa nici nu visati voi

  15. anonim says:

    Bravo nu lui scorobete bravo lui ion mocioalca el conduce primaria nu scorobete informativa mai bine

  16. Anonim says:

    Posibil sa nu fiu la zi cu toate informațiile, dar cu siguranță si scorobete are o importanță destul de mare in primărie din moment ce e primar. Sunt de părere ca din moment ce este pus într-o funcție publică se datorează faptului ca e demn de acea funcție. E o persoană simplă, inteligenta si cu bun simț.

  17. anonim says:

    Ce copil esti

  18. Cetățeanul says:

    Numai la noi se putea ca un primar condamnat să rămână în funcție…În primul rând este vorba de onoare, să nu mai vorbim de corectitudine și demnitate.

  19. anonim says:

    Asa este aveti dreptate ,dar ce face ion mocioalca daca nu era scorobete ion sunt foarte muti bani in joc ,altcineva nu crad ca lar fi ascultat pe mocioalca chiar atat de bine si ei lau ajutat pe scorobete cu relatile lor sa ramana in primarie si cate altele ,pe vremea cand era prefect hurduzeu silvica

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/