POVESTE DE VIAȚĂ. Pamela Rațiu Rousos – „Cred în puterea vocii publice”

pamela ratiu

Sunt aproape 20 de ani de când Pamela Rațiu Roussos a ales să trăiască în România. A fost o fericită întâmplare întâlnirea întâi cu Bucureștiul și mai apoi cu Turda, orășelul cochet din inima Ardealului unde s-a stabilit, intrând în familia și casa Rațiu. Are o poveste de viață tumultoasă care merită împărtășită pentru a demonstra că indiferent unde trăiești, pe care dintre continentele lumii te stabilești, proverbul „omul sfințește locul”, are aceeași însemnătate.

După cum se prezintă pe site-ul propriu, pamela.ratiu.org, în prezent este „director executiv în România al  Fundației Rațiu Family Charitable, înregistrată în Marea Britanie, și al  Rațiu Forum, un proiect derulat în parteneriat cu  London School of Economics IDEAS Think Tank, clasat ca cel mai important think tank universitar din lume”.

Pamela Roussos Rațiu, este un exemplu de implicare civică, de longevitate activă, așa cum doar în filme poți să vezi sau poate prin cărți să citești. Societatea românească în general,  nu prea e obișnuită cu felul acesta de asumare intelectuală și profesională la vârsta seniorității. Elegantul și apreciativul termen „seniority” nici nu își găsește loc în limba română, dar a fost preluat mai nou. În cultura noastră parcă prea puțin se încurajează respectul pentru seniori, cărora li se spune mai degrabă vârstnici.

pamela ratiu

Englezoaică distinsă, plină de eleganță și rafinament, este o pată de culoare mereu. Nu doar pe stradă, în comunitate, printre tineri sau oaspeți, „La Papion”- cafeneaua Centrului Rațiu sau când își primește invitații, gazdă fiindu-le la proprietatea de la țară a familiei din satul Petrești, situat în apropiere de Cheile Turzii.

pamela ratiu 3

Pamela Roussos Rațiu are 30 de ani de experiență în management internațional atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat, susținând activ dezvoltarea organizațională durabilă non-profit în Transilvania. Expertiza ei acoperă management, concept de eveniment, relații publice și dezvoltare de parteneriate.

S-a alăturat Centrului Rațiu pentru Democrație din anul 2004 și în prezent este membru al Consiliului de Administrație. A susținut activ parteneriatul cu Woodrow Wilson International Center for Scholars pentru a oferi anual, Premiul „Ion  Rațiu” pentru Democrație celor care luptă pentru democrație din întreaga lume.

premiul ion ratiu jurnalism

A trăit în Beverly Hills, Washington și Manhatan, a locuit în Londra, Atena și Paris unde a defilat pe marile podiumuri din lumea modei. A fost colegă cu Robert de Niro și o seamă de alte nume importante. Pe vremea când lua lecții de actorie a ajuns pe cele mai importante podiumuri din lume ca model. Spune că originile îi sunt irlandeze, belgiene, germane și chineze iar mama sa lucra în domeniul managementului ospitalității iar tatăl său era un fermier din Texas. Industria modei a trimis-o la Londra, unde a devenit unul dintre manechinele casei Hardy Aimies, lucrând în același timp pentru numeroși designeri britanici și europeni. „Am moștenit de la mama interesul pentru gastronomie, ea a studiat arta culinară în întrega Europă, a avut propriile restaurante şi a făcut bomboane de ciocolată belgiană. Eu am studiat arta culinară la Cordon Bleu Culinary Arts School din Londra. Simțul estetic l-am moștenit tot de la mama, care a fost model în anii ‘50.”

pamela in camp

Viața Pamelei Rațiu a fost cu siguranță un lung șir de evenimente. A schimbat țări, culturi, profesii dar și  statut social. A crescut cu valorile culturii americane, le-a asimilat pe cele ale Greciei, dar și pe ale unui star internațional. Aproape de scenă fiind, adică tot în împrejurări artistice, l-a cunoscut pe cel care urma să-i devină soț pentru 10 ani.

pamela si demis roussos

Viața alături de Demis Roussos a fost de poveste, oferindu-i șansa nu doar de a călători și simți cum e să ai în preajmă o celebritate. A avut astfel ocazia să cunoască arta culinară grecească și ospitalitatea mediteraneeană. De peste tot a acumulat câte puțin în bagajul solid care, acum, o recomandă.

Povestește un episod extrem de emoționant: Pamela și Demis Roussos, fostul ei soț, au fost luați ostatici în 1988 de teroriști Hezbolah. „Am fost luată ostatică  în Beiruit de către teroriști şiiţi, dintr-un avion deturnat de Hezbolah. Cinci zile am stat captivi dar nu i-am urât pe cei care ne-au răpit, voiam să-i ascult, să știu care le este povestea. Cred că au nevoie de mai multă democrație și din nou pun accentul pe importanța tinerilor, pentru că ei vor reuși să schimbe lumea. Trebuie să înțelegi de ce gândesc așa, cum au ajuns în această situație”.

Până să se stabilească în micul oraş din Ardeal, Pamela Roussos Rațiu, activa în București iar după căsătoria cu Indrei Rațiu, (fost jurnalist BBC) fiul cel mare al cunoscutului luptător pentru democrație, Ion Rațiu, a început adevărata dezvoltare a Centrului din Turda. A inițiat Dialogurile Rațiu pentru Democrație, o serie de prelegeri care urmăresc să consolideze discuțiile și viziunile despre democrație, reunind profesioniști din medii diverse, care împărtășesc un interes pentru provocările actuale cu care se confruntă națiunile balcanice, cu un accent deosebit pe România. De asemenea, coordonează inițiativele de sustenabilitate derulate de fundațiile Rațiu din România pentru a sprijini proiectele comunității locale ale Centrului. De-a lungul anilor a dezvoltat un ecosistem de sustenabilitate la Turda, reședința familiei Rațiu. Aceasta include afacerile sociale din domeniul ospitalității și creează oportunități locale de angajare. Cea mai importantă recunoaștere a meritelor sale a fost atunci când în 2011 a primit Medalia Regelui Mihai I pentru Loialitate.

pamela si regele

Amintim și despre Fabrica de timp liber, un spațiu creat în incinta fostei fabrici de bere retrocedată familiei, ce va găzdui materializarea unor idei valoroase propuse de tineri și nu numai, unde există intenția de a transforma interiorul  într-un spațiu comunitar, multicultural. Momentul inaugural s-a bucurat de prezența la Turda și a prințului Charles.

pamela si charles

Dar ceea ce azi strălucește prin amenajări, dotări și primire, este Casa Rațiu, o oază de eleganță și de liniște. „Inclusă în European Historic Houses, o rețea a caselor de patrimoniu deținute de familii din 24 de țări, Casa Rațiu le oferă oaspeților ocazia unei adevărate incursiuni în istoria uneia dintre cele mai vechi și respectate familii nobiliare din Transilvania. Locul reunește patru clădiri istorice restaurate care au devenit spații de găzduire moderne, pentru cei care doresc să respire istorie, să viziteze locurile și orașul. Prima este vechea casă a familiei, iar cea de-a doua este fosta Moară Gaia, transformată de asemenea în casă de oaspeți. Fiecare cameră din Casa Rațiu este dedicată unui membru al familiei și îi poartă numele. Piesele de mobilier unicat, obiectele de artă din colecția familiei, tablourile, cărțile și fotografiile spun povești și fac specială fiecare vizită”.

casa ratiu veche

Sigur că m-a împins curiozitatea să întreb, de ce România, de ce orașul transilvan? Iar răspunsul din partea Pamelei Roussos Rațiu, a venit argumentat:

După aproape douăzeci de ani, pot spune cu adevărat că am fost atrasă imediat de România, așa cum sunt majoritatea prietenilor mei străini. Diversitatea incredibil de frumoasă a peisajului, arhitectura multiculturală atât în ​​orașe cât și în sate este total unică. Îmi place în mod deosebit arhitectura anilor 30 care se găsește în București.

Sunt onorată să cunosc și să lucrez cu mulți tineri români talentați și profesioniști experimentați care se străduiesc să sprijine dezvoltarea României de astăzi. Moștenirea și istoria multiculturală a României fac parte din ADN-ul românesc care atrage străini care văd latura romantică a României. Pe de altă parte, România este o țară în prezent în tranziție, care suferă de corupție la toate nivelurile, îndoială publică, populism și dezbinare politică. Eu cred în puterea vocii publice. Nu sunt un activist, cred însă în aducerea oamenilor împreună pentru dialog. Împreună avem o voce mai puternică și împreună prosperăm”.

Și pentru că este foarte interesată de evoluția globală a situației sanitare, mai ales pentru faptul că își urmează una dintre marile sale pasiuni, călătoriile, Pamela Roussos Rațiu, mi-a vorbit și despre importanța protejării în fața bolii, lansând chiar un îndemn: „În pandemia din 1918 au murit peste 60 de milioane de oameni, nu existau epidemiologi sau vaccinuri, astăzi există. Înțeleg scepticismul, dar haideți să fim sinceri și să ne uităm la fapte, nu la rețelele sociale. Dacă iubești România la fel de mult ca mine și cum cred că îi iubești și pe alții, atunci, vaccinează-te!”

 

 

YouTube video

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/