Peste 2.800 de timișeni confirmați cu coronavirus, de la începutul pandemiei, au refuzat internarea în spital. Recomandările medicului Virgil Musta

stiri de la spitalul victor babes din timisoara

Un număr de 2.840 de persoane depistate cu noul virus au refuzat internarea în spital, de la începutul pandemiei până în prezent, arată cifrele oficiale ale autorităților timișene. Pentru cei care nu vor să fie tratați în unitățile medicale este foarte importantă colaborarea cu medicii de familie, susține medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. 

Numai de joi până vineri, în județul Timiș, 65 de persoane confirmate cu SARS-CoV-2 au refuzat internarea în spital. Pe de altă parte, alți 5 bolnavi au fost externați la cerere.

„Fiecare are dreptul de a refuza sau de a solicita internarea. Există posibilitatea în Timișoara, în județul Timiș, ca de altfel și în Arad, ca persoanele care nu vor să se interneze sau care nu intră în criteriile de internare pe care le avem acum și au nevoie de oxigen să beneficieze de oxigen prin proiectul «Oxigen pentru Timișoara», un proiect al primăriei care funcționează foarte bine, dar ei trebuie să ia legătura cu medicii de familie.”, a declarat medicul Virgil Musta.

CITEȘTE ȘI: 20% dintre pacienții confirmați cu Covid-19 în Timiș au forme severă de boală. Paturile de pe secțiile ATI, ocupate în totalitate

Doctorul mai spune și că sunt două elemente esențiale în managementul acestor pacienți.

„În primul rând, când identifici primele semne de boală să faci testul ca să știi dacă ești sau nu ești bolnav. Dacă ești bolnav, te izolezi. Pe de altă parte, testul făcut într-o instituție medicală îți permite mai departe să te evaluezi. Iar dacă simptomele persistă sau se agravează este foarte important să soliciți la 112 ambulanța pentru a te aduce la evaluare la Spitalul Victor Babeș. Odată evaluat, noi putem ști mai exact forma clinica de boală și situația pacientului respectiv, astfel încât să îi recomandăm tratament la domiciliu, dacă este nevoie cu solicitarea de concentrator de către medicul de familie, sau să îi recomandăm internarea în spital. Este esențială colaborarea cu medicii de familie pentru că ei sunt cei care pot să controleze pacienții și să hotărască și ei dacă situația se agravează și necesită spitalizare sau să trateze acești pacienți la domiciliu.”, a explicat Musta.

De la începutul pandemiei, 2.840 de persoane confirmate cu noul virus au refuzat să se interneze în spital, iar peste 240 s-au externat la cerere.

CITEȘTE ȘI: Zoltan Nemeth, despre carantinarea Timișoarei: „Mi-aș dori ca această decizie să nu fie una politică, ci bazată pe date concrete, științifice și dacă este chiar necesară”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/