20% dintre pacienții confirmați cu Covid-19 în Timiș au forme severă de boală. Paturile de pe secțiile ATI, ocupate în totalitate

untitled design set 970x90 px

Toate locurile disponibile în secțiile ATI ale spitalelor Covid-19 din Timiș sunt ocupate la această dată, iar medicii avertizează că pacienții sunt din ce în ce mai tineri. 

În Timiș sunt 8 spitale în care pot fi tratați pacienții infectați cu noul virus: Spitalul Județean Timișoara, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, Spitalul Municipal Lugoj, Spitalul CFR Timișoara, Casa Austria, Spitalul Militar, Spitalul Municipal Timișoara și Clinica ASCAR. În total, aici sunt disponibile 43 de locuri în secțiile ATI și alte 519 în secțiile non-ATI. Sunt 100% ocupate, potrivit autorităților, paturile de terapie intensivă, iar cele non-ATI în proporție de peste 73%. De asemenea, la Maternitatea Bega sunt internate șapte femei însărcinate confirmate cu Covid-19 pe secția non-ATI, iar la Boli Cardiovasculare – 3 pacienți la ATI și alți 3 pe secția non-ATI.

CITEȘTE ȘI: Fritz: „Carantinarea Timișoarei, o soluție fezabilă doar dacă am carantina tot județul.” Cum îi răspunde Alin Nica?

Medicul Virgil Musta atrage atenția că în spital ajung cu forme severe ale bolii pacienți din ce în ce mai tineri.

„În ultimul timp ne confruntăm cu un număr foarte mare de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, cazuri care se traduc cu o presiune foarte mare pe spitalele noastre. Multe dintre ele sunt forme severe, chiar și la persoane mai tinere care necesită internare în spital. Secțiile ATI lucrează la capacitate maximă. Este motivul pentru care am afirmat că lupta adevărată se duce în colectivitate unde e foarte important să prevenim boala, pentru că procentul de cazuri severe este de 20%, iar țări cu sisteme de sănătate mult mai puternice nu au făcut față în situații cu număr foarte mare de pacienți.”, a spus Virgil Musta.

publicitate ziar expresb 1000x100

Noua tulpină de coronavirus se numără printre motivele pentru care numărul bolnavilor este în creștere în județ, a mai spus Musta.

„În ultimul timp a survenit o relaxare. Probabil primăvara, vremea frumoasă, faptul că am început să ne vaccinăm, stresul că avem deja un an în care avem restricții, toate acestea cred că au contribuit la numărul mare de cazuri. Dar una dintre cauzele importante este noua tulpină britanică, care foarte probabil este deja în comunitatea noastră.”, a explicat Musta.

Datele furnizate de DSP Timiș indică, joi, o rată de infectare în Timiș de 5,35 la o mie de locuitori. La Timișoara rata este de 7,44. Cea mai mare rată de incidență din Timiș se înregistrează la Otelec, localitate aflată în carantină:  10,43/mia de locuitori.

CITEȘTE ȘI: Moșnița Nouă, Biled și Otelec intră în carantină pentru 14 zile

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/