Ministrul Sănătății, contrazis de prefectul Matei Lupu! Raportările din Caraș-Severin privind gripa sunt perfect reale!

Se înmulțesc vocile care sar în apărarea instituțiilor de sănătate publică din Caraș-Severin, după ce ministrul Sorina Pintea a dat județul ca exemplu negativ, pe motiv că nu s-ar raporta în mod corect cazurile de gripă. De această dată, chiar reprezentantul Guvernului în teritoriu a fost cel care a contrazis-o.

Fără dar și poate, gripa este una dintre cele mai mari probleme ale României în această perioadă. De la începutul anului, aproape 100 de persoane, tineri, bătrâni și copii, și-au pierdut viața din cauza virusului. În acest context, suspiciunea planează pe orice instituție de sănătate când vine vorba de raportările privind gripa. Ministrul Sănătății a dat ca exemplu chiar județul Caraș-Severin, lăsând să se înțeleagă că ar fi imposibil ca aici să se fi înregistrat un singur deces cauzat de gripă.

CITEȘTE ȘI: UPDATE. Ministrul Sănătăţii, minţit în cazul gripei! Sorina Pintea: „Caraş-Severinul a raportat un singur caz! Mi-e greu să cred! Fiţi convinşi că voi lua măsuri!“

Ministrul Sorina Pintea amenința, în urmă cu 10 zile, că va lua măsuri împotriva celor care au transmis informații false privind numărul cazurilor de gripă și al deceselor cauzate de virus, dar până acum, la șefia instituțiilor de sănătate publică din Caraș-Severin nu s-au produs schimbări. S-o fi convins ministrul Sănătății că în Caraș-Severin chiar e situația mai fericită decât în alte județe…? Rămâne de văzut.

Cert este că managerul Spitalului Județean de Urgență din Reșița nu s-a simțit vizat de replicile ministrului, spunând că la unitatea medicală pe care o reprezintă totul se transmite real și corect.

CITEȘTE ȘI: Managerul spitalului din Reșița nu ascunde gripa sub preș! „Totul este real și corect la noi”

În apărarea celor care au de-a face cu sănătatea publică a sărit și prefectul județului, Matei Lupu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că are încredere în Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin. „Pot să vă spun că Direcția de Sănătate Publică a raportat exact realitatea, nu am avut probleme niciodată să nu raporteze ce e”.

Ba mai mult, prefectul Lupu este mulțumit și de modul în care s-a desfășurat sezonul acesta campania de vaccinare a populației cu risc de îmbolnăvire din Caraș-Severin, acesta fiind, în opinia sa, motivul principal pentru care gripa a fost, în mare parte, ținută sub control în județ. „În județul Caraș-Severin sunt între 12.000-13.000 de persoane care sunt în pericol de a face gripă: bătrâni, copii cu probleme de sănătate, iar în județul Caraș-Severin, înainte de această gripă, s-au făcut peste 10.000 de vaccinuri. Deci noi am încercat să prevenim treaba aceasta, am insistat mult. Din 12.000 de persoane cu pericol de a avea probleme din cauza gripei, s-au vaccinat 10.000! Înseamnă că e o mare realizare și de aceea cred, nu sunt specialist, dar cred că și asta a fost o cauză că am reușit ținem sub control”.

Matei Lupu îi găsește totuși o scuză Sorinei Pintea pentru neîncrederea în raportarea din partea județului Caraș-Severin. „Probabil că fiind acea perioadă în care județele aveau foarte multe persoane care erau cu gripă mă gândesc, nu știu să vă spun, credea că nu e adevărat ca la noi să fie un singur caz (n.r. de deces). Așa cum pot să vă spun că Aradul și Timișul au pestă porcină și în Caraș nu este. Nu ne apucăm să mințim!”, a dat asigurări prefectul de Caraș-Severin într-un interviu acordat în redacția Express de Banat.

În România, 98 de peroane au murit din cauza gripei în perioada 3 ianuarie 2019 – 9 februarie 2019. La nivelul județului Caraș-Severin s-a înregistrat un singur deces în 21 ianuarie, iar 14 persoane s-au îmbolnăvit.

CITEȘTE ȘI: UPDATE. Se înmulțesc cazurile de gripă în Caraș-Severin!