UPDATE. Ministrul Sănătăţii, minţit în cazul gripei! Sorina Pintea: „Caraş-Severinul a raportat un singur caz! Mi-e greu să cred! Fiţi convinşi că voi lua măsuri!“

Caraş-Severinul şi Aradul au fost cele două exemple concrete date aseară de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, cu referire la raportări mincinoase primite de la direcţiile de sănătate publică din ţară privind situaţia cazurilor de gripă înregistrate până acum.

Declaraţiile au fost făcute de ministrul Sorina Pintea ieri, 29 ianuarie, în studioul Digi 24, la „Jurnalul de seară“, emisiune realizată de Cosmin Prelipceanu.

„Spuneam că în cursul serii de marţi (29 ianuarie, n.r.) vom centraliza datele de la direcţiile de sănătate publică şi vom decide, împreună cu specialiştii din Ministerul Sănătăţii, dacă este cazul, conform datelor, să declarăm sau nu epidemie de gripă. Am aceste date, dar specialiştii nu pot să spună dacă avem sau nu epidemie de gripă! Pentru că, şi dau câteva exemple, într-un judeţ în care au fost 4 decese cauzate de virusul gripal, s-au raportat zero cazuri! Sau s-a raportat un caz! Sau la nivelul municipiului Bucureşti, din 49 de spitale, au raportat la DSP-uri 17 spitale. Or eu, în calitate de ministru al Sănătăţii, nu pot lua nişte decizii pe informaţii trunchiate“, a spus Sorina Pintea, în momentul în care ar fi trebuit să facă anunţul privind declararea sau nu a epidemiei de gripă.

leader board 728 x 90 px

Foarte probabil, centralizarea datelor de către DSP-uri nu s-a făcut la modul profesionist, în condiţiile în care devine evident faptul că sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă. „Mie mi se pare o pură inconştienţă! Dar fiţi convinşi că voi lua măsuri în astfel de cazuri, pentru că mie nu mi se pare normal ca în cazuri ca şi acesta, când Europa este în pragul unei epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm! De exemplu, Caraş-Severinul a raportat un singur caz! Mi-e greu să cred că are un singur caz! Aradul a raportat 6 cazuri, din care 9 internate! Matematica mea nu funcţionează pe această logică! Deci am datele, dar nu sunt cele reale!“, a explicat, extrem de revoltat, ministrul Sănătăţii.

Până ieri, la nivel naţional erau înregistrate în ultimele 3 săptămâni 54 de decese cauzate de gripă, din care unul în Caraş-Severin, la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, în data de 21 ianuarie. O epidemie de gripă nu este un capăt de țară pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița, transmitea o zi mai târziu conducerea unităţii printr-un comunicat de presă.

UPDATE, 30 ianuarie, ora 11.45

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri dimineaţă, într-o conferinţă de presă, epidemie de gripă.

Școlile nu se închid, dar „inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%”, a declarat Sorina Pintea. Ministrul a subliniat că măsurile recomandate public de Ministerul Sănătății încă din data de 17 ianuarie se mențin, diferența, după declararea epidemiei, fiind aceea că ele vor trebui respectate de populație.

Ministrul Sănătății a subliniat că Bulgaria și Ungaria au declarat epidemie de gripă, iar Franța, Spania, Germania și țările nordice au, la rândul lor, probleme. „Nu trebuie să creăm isterie, este un virus sezonier, favorizat de perioada rece”, a spus Pintea, citată de Hotnews. În România s-a înregistrat o circulație mai intensă a virusului în sudul și sud-estul țării, în timp ce în restul zonelor se înregistrează focare, potrivit ministrului Sănătății.
Sorina Pintea a anunțat, de asemenea, că spitalele și județele care nu vor raporta corect numărul cazurilor de gripă și al deceselor vor fi sancționate. „Este vorba despre sancțiuni pecuniare, prevăzute pentru astfel de situații”, a subliniat ministrul Sănătății.