Legea neclară pune în opoziție inspectorii de muncă cu reprezentanții angajaților

Unii angajatori, printre care și școlile cărășene, plătesc o parte a personalului cu salariul minim pe economie, după un calcul contestat. Sindicaliștii ridică din nou vocea în ședințele de la Prefectură și atrag atenția că situația este nelegală și profund discriminatorie.

Inspectorii de muncă din Caraș-Severin fac verificări la angajatori având în vedere respectarea unor prevederi legislative diferite de cele considerate principale de către reprezentanții salariaților, lideri de sindicat care consideră codul muncii reperul după care se ghidează.

În Caraș-Severin există de ceva vreme numeroase sesizări care prin vocea președintelui Sindicatului Învățământ Preuniversitar Caraș-Severin, Mariana Zvarici, arată faptul că se face o mare nedreptate în remunerarea personalul nedidactic care își desfășoară activitatea în învățământ (muncitori necalificați, fochiști, paznici, ingrijitori), căruia nu îi este recunoscut beneficiul cuvenit de vechimea în muncă. Asta se traduce prin faptul că, începând cu data de 01.01.2011, garantarea salariului minim brut pe economie a fost realizată prin includerea sporului de vechime în salariul de bază. Salariile de mizerie, de cele mai multe ori cu mult sub salariul minim pe economie, chiar și sub 700 de lei, departe de cei 900 pe care îi acordă minimul pe economie acordat în prezent, stârnesc dezbateri.

Dacă salariul unui om este format din salariul de bază plus sporuri și spune hotărârea de Guvern că acest salariu de bază nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe economie, cum să îmi spuneți mie că un muncitor sau o femeie de serviciu de la școală, după ce îi adaugi și sporul de vechime să aibă salariul minim brut pe economie, ceea ce contravine legii. Nivelul de salarizare minim pe economie nu este asigurat așadar prin salariul de bază, ci doar după ce acestuia i se adaugă și sporul de vechime în muncă, spor care este un adaos ce nu trebuie inclus în baza ce trebuie să respecte nivelul minimal de salarizare pe economie. Astfel, persoane cu vechime considerabilă în muncă au același nivel de salarizare cu un proaspăt angajat în câmpul muncii”, a spus  Mariana Zvarici.

Pe de altă parte, inspectorul-șef adjunct al ITM Caraș-Severin, Ștefan Bala, spune că în controalele efectuate de lucrătorii instituției nu au fost depistate nereguli în calculul salarizării personalului nedidactic. Spre exemplu, în petiția discutată în ședința Comisiei de Dialog Social a Județului Caraș-Severin, se preciza că „nu se respectă de către angajator salariul minim pe economie, fapt infirmat în urma controlului efectuat ulterior de către inspectorii de muncă la unitatea de învățământ unde era încadrat petiționarul. În concluzie, menționăm faptul că, în desfășurarea controalelor la unitățile de învățământ din județul nostru nu au fost întâlnite cazuri în care au fost stabilite sau acordate salarii sub minimul pe economie”, se arată în documentul prezentat public de inspectorul Bala.

Nedreptățile pe care legea 330 din noiembrie 2009, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, le generează sunt multe. Liderul cărăşean al confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Marian Apostol, a adresat retoric o întrebare: „V-aţi sesizat dumneavoastră vreodată că multe dintre salariile realizate în urma aplicării legii 330 încalcă chiar legea respectivă, în sensul că salariile sunt chiar mai mici decât cele pe care le-au primit oamenii în luna decembrie 2009? Există foarte multe situaţii de acest gen. Dacă pentru a se respecta această prevedere legislativă multe din sporurile respective au fost acordate ca sporuri speciale a căror denumire nu mi-o amintesc acum. Au apărut numeroase acţiuni în instanţă, dar, mai mult decât atât, s-a creat contextul nerespectării articolului din lege care spune că nu trebuie să fie mai mic salariul decât cel realizat în luna decembrie 2009. Nimeni nu se uită la chestia asta. Ăsta e un articol din lege care poate fi încălcat fără nicio discuţie. Nu poate fi încălcat în schimb articolul prin care omul primește un leu în plus…”, crede liderul sindical. Acesta a mai afirmat că „modul prin care a fost aplicată legea este extrem de nedrept şi a creat o situaţie de neconceput în orice fel de societate. Introducerea sporurilor în salarii a strâns atât de mult plaja între muncitorii necalificaţi şi muncitorii cu studii superioare încât aproape că nu mai există diferenţă! Există oameni cu studii superioare care lucrează în administraţie, în învăţământ, care în momentul de faţă sunt salarizaţi la nivelul salariului minim pe economie sau aproape de acesta. Cui i se pare de aici corect un astfel de lucru?”, a mai întrebat Apostol.

Realitatea nu este una roză pentru numeroşi angajaţi din sistemul bugetar. Şi, de aici, plecările numeroase înregistrate în ultimii ani. Şcolile şi mai ales grădiniţele rămân fără femeile de serviciu, care preferă să plece în străinătate pe un salariu plătit în euro… şi acela mai mare nu doar prin conversia monedei! Primăriile de comune lucrează cu o mână de oameni sau şi mai puţin, vezi cazurile din Timiş, iar acolo unde angajaţii rămân, fiecare încearcă să mai scoată un ban din alte activităţi, mai mult sau mai puţin declarate fiscal. Nici profesorii nu stau mai bine! Toată lumea aşteaptă o reparare a situaţiei şi asta au cerut şi ieri membrii Comisiei de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin, întruniţi în lunara şedinţă de la Prefectură.

Comments

  1. Diaconu Mihail says:

    de ce lucrati cu doua salari la calcularea sporurilor mai precis sporul de incordare neuropsihica eu fiind asistent maternal? Politicieni fura milioane de euro din aceasta tara iar amaratului astuia de popor gasiti tot felul de metode de calcul pentru a ramane cu un salariu cat mai mic RUSINE,RUSINE,SA VA FIE!!!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/