Invenția a doi ingineri politehniști: un aparat care imită zborul unei… libelule

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Doi ingineri politehniști au creat în premieră un dispozitiv care simulează zborul unei libelule. Invenția are deja recunoaștere în lumea cercetătorilor, iar modelul are potențial să fie utilizat în domeniul militar și chiar în cel astronautic.

Francisc Bereczky și Ioan Silea sunt cei doi ingineri care au gândit prototipul libelulei. Invenția se remarcă îndeosebi prin performanțele sale tehnice: zbor cu decolare și aterizare verticală cu propulsor cicloidal. Mai exact, aparatul are capacitatea de a fi manevrat ușor de pe orice suprafață, iar designul îi permite o stabilitate mare în aer. O reprezentație a aparatului creat de cei doi ingineri poate fi vizualizată aici.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„Dintre micro-vehicule aeriene (MAV), tot mai prezente în domeniul militar și civil, se disting cele cu capacitatea de decolare și aterizare verticală (VTOL=vertical take-off and landing). Ele prezintă două avantaje majore: capacitatea de a opera în medii fără infrastructură de decolare/aterizare și o manevrabilitate sporită. Autorii au realizat prototipul unui astfel de aparat de zbor cu radiocomandă, echipat cu un tip original și revoluționar de propulsoare cicloidale cu pale pivotante, realizarea reprezentând o premieră absolută în domeniu. Masa aparatului, inclusiv acumulatorii, este de 170g, iar autonomia de zbor este de 15 minute. Aparatul de zbor folosește 4 propulsoare cicloidale cu pale pivotante, fiecare acționat de câte un motor de curent continuu fără perii. Potrivit autorilor, forțele aerodinamice (portanța si rezistența) contribuie în mod egal la generarea forței de propulsie și se menționează potențialul acestui nou tip de propulsor de a fi utilizat la aparate de zbor electrice destinate atmosferei rarefiate, cum e cea a planetei Marte”, au transmis reprezentanții Politehnicii.

Invenția și proprietățile acesteia au fost recunoscute de personalități care se ocupă de cercetare și au fost publicate în AIAA Journal – o revistă științifică a Institutului American de Aeronautică și Astronautică, care cuprinde în paginile ei noile descoperiri experimentale din domeniile aeronauticii și astronauticii.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/