Guvernul nu mai poate ascunde praful sub preş

Guvernul României, instituţiile de mediu şi autorităţile judeţene au tratat, ani la rând, cu maximă indiferenţă problema poluării transfrontaliere din Clisura Dunării, dar Uniunea Europeană nu glumeşte şi anunţă sancţiuni drastice.

Problema poluării de la Moldova Nouă este cunoscută de ani de zile atât în zonă, cât şi peste graniţă. Edilul-şef Matei Lupu a încercat să rezolve situaţia care îi îmbolnăveşte zilnic pe locuitorii din Clisură, aducând-o la faţa locului chiar şi pe Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice. „Eu zic că e un pas bun faptul că am adus ministrul Mediului la faţa locului, dar să se facă şi câţiva paşi. Suntem cam nemulţumiţi şi de ministru, pentru că, din moment ce a fost în zonă şi a văzut situaţia, putea s-o rezolve cumva. Dacă nu poate dânsa, măcar este în Guvern şi poate vorbi cu cineva din interior. Nu se mai poate, Primăria Moldova Nouă a făcut toate demersurile către minister, mai mult decât atât nu avem ce face”, a explicat Matei Lupu.

CITEŞTE ŞI: Există bani din 2010, dar nu i-a cerut nimeni!

La invitaţia acestuia, în luna august a anului trecut, ministrul Rovana Plumb a vizitat iazurile de decantare ale societăţii Moldomin şi a spus că au fost alocaţi bani pentru problema prafului, însă nimeni nu a ştiut să-i ceară.

„Pentru închiderea iazului Tăuşani se regăsesc bani la nivelul administraţiei fondului pentru mediu încă din 2010, dar din păcate nu s-a făcut nicio solicitare pentru a accesa aceste fonduri. Pentru celălalt iaz aşteptăm să se finalizeze decizia în ceea ce priveşte continuarea sau nu a privatizării, dat fiind că, pe lângă problemele tehnice, cu DNA, Moldominul are probleme pe contractul de privatizare cu finalizarea intabulării”, a declarat pe atunci Rovana Plumb.

CITEŞTE ŞI: Comisia Europeană dă ultimatum județului!

Astăzi, la şapte luni de la vizita ministrului în Clisura Dunării, situaţia este neschimbată: acelaşi praf, aceeaşi problemă şi cât mai multe reclamaţii. Singura noutate este avertismentul dat de Comisia Europeană, pe care conducerea GEC Nera o explică:

Urmează ca, în termen de două luni, Guvernul să trimită o propunere pentru stoparea în cel mai scurt timp a poluării transfrontaliere. Soluţia financiară, cea mai probabilă, pe care o va adopta acesta sub presiunea Comisiei Europene va fi ecologizarea iazului Boşneag, cu fonduri de la Bugetul de Stat. Nerespectarea de către România a procedurii de infringement ar putea avea drept consecinţă blocarea unei părţi din fondurile structurale destinate protecţiei mediului în România, sancţiuni politice din partea PE şi sancţiuni financiare severe din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, a precizat Sturza Popovici, preşedintele GEC Nera.

CITEŞTE ŞI: FOTO: Rovana pleacă la Bruxelles!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/