Guvernul Orban, cu dare de mână. De două ori în două luni!

Administrația publică locală condusă de edilul Mirco Ilie Lechici nu doar că a reușit să încheie cu brio ultimul trimestru al anului trecut, în urma rectificării bugetare din luna decembrie, ci a ajuns să și dețină pârghia necesară pentru mult mai multe realizări în 2020, bugetul pentru anul în curs venit de la nivel central fiind mult mai generos decât bugetul planificat în 2019.

Deși au preluat recent frâiele Palatului Victoria, liberalii au căutat pe ultima sută de metri a anului trecut, în privința corecturilor la nivel financiar, să pună pe primul plan asigurarea sumelor de bani necesare stingerii datoriilor de către primării. În plus, se pare că noul guvern nu a fost generos doar cu primarii liberali, ci și cu cei din cadrul altor partide, condiția necesară pentru obținerea ajutorului de la nivel central constând în prezentarea dovezilor clare a datoriilor.

În comuna Răcășdia, spre exemplu, suma repartizată în decembrie 2019 de către Ministerul de Finanțe a fost de 106.000 lei, bani a căror direcție a fost îndreptată spre acoperirea salariilor tuturor funcționarilor primăriei, inclusiv a salariilor angajaților care fac parte dintr-o categorie specială, comunitatea condusă de edilul-șef Lechici numărând în acest sens șase asistenți personali, în timp ce numărul persoanelor cu dizabilități atinge cifra 13. Totodată, o parte din cei peste 100.000 de lei s-au îndreptat către partea de cofinanțare a proiectelor în derulare, potrivit spuselor primarului cărășean.

Cu toate datoriile stinse, comuna de pe Valea Carașului se pare că a pășit cu dreptul în 2020, administrația publică locală cârmuită de Mirco Lechici primind de la bugetul național, pentru anul în curs, o sumă cu aproximativ 50.000 de lei mai mare spre deosebire de bugetul alocat la începutul lui 2019.

„În afara veniturilor proprii, fără sumele prevăzute pentru instituțiile de învățământ, precum și aparte de sumele pe care urmează să le primim de la Consiliul Județean Caraș-Severin, comuna noastră a beneficiat, pentru anul în curs, de 2.100.000 lei. Am primit bine. S-a ținut cont de numărul de locuitori…. Iar, spre deosebire de bugetul pentru anul 2019, anul acesta am primit cu circa 50.000 de lei în plus, sigur, luând în calcul și rectificările făcute în perioada anului trecut.”, a mai ținut să puncteze edilul Răcășdiei pentru expressdebanat.ro.