Schimbări importante în organizarea simulărilor, atât la ciclul gimnazial, cât și liceal!

Învățământul românesc, mereu unul plin de surprize, și nu neapărat ”gustate” de părinți, elevi și profesori. Iar Guvernul Orban nu pare că face notă discordantă de precedentele executive. Miercuri, Ministerul Educației și Cercetării a transmis informații despre simulările pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională de la final de clasa a VIII-a, iar schimbările sunt majore.

Astfel, deși în anii anterior se dădeau simulări în luna martie, acum nu va mai fi cazul. Modificarea a fost decisă, chiar de Ziua Culturii Naționale, după discuții în cadrul Comisiei de Dialog Sociale din MEC. Deși calendarul anunțat al simulărilor de Bacalaureat prevedea că din 23 martie să înceapă simularea probelor, astfel încât totul să fie gata până la vacanța prilejuită de sărbătorile pascale, în stil tradițional românesc, s-a modificat situație. Astfel, simulările vor fi organizate în luna mai.Simulările vor fi organizate de Inspectoratele Școlare Județene, fără ca acest lucru să fie obligatoriu.

Vizați vor fi cei din clasele a VIII-a, a XI-a șia XII-a. ”În luna mai, fiecare inspectorat școlar poate organiza o nouă simulare cu subiecte unice, elaborate la nivel județean. Tot atunci, în conformitate cu art. 7, alin. (1) și alin. (2) din proiectul de ordin de ministru privind organizarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat în anul școlar 2019-2020 și pentru aprobarea calendarului acestora, poate fi organizată și simularea examenului de Bacalaureat pentru clasa a XI-a”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.

În ceea ce îi privește pe elevii care sunt acum în clasa a VII-a, o decizie urmează să fie luată! ”Simularea pentru clasa a VII-a va avea loc în luna mai și va fi reglementată separat, după ce vor fi publicate programele de examen și noi modele de subiecte, având în vedere că acești elevi au studiat după alte programe decât cei de clasa a VIII-a. Aceasta a fost propunerea susținută în unanimitate de către toți membrii Comisiei de Dialog Social”, se arată în același comunicat.